Megjelent a Jó Gazda októberi száma

A Jó Gazda októberi száma a háztáji kertekben időszerű tennivalók keretében összefoglalja a gyakorlati tapasztalatokat és ad hasznos tanácsokat. A zöldségtermesztéssel foglalkozó kertészkedők számára többek között az áttelelő fejes saláta termesztésével és gondozásával kapcsolatos tennivalókat veszi sorba, és áttekinti a torma telepítésének követelményeit. A jövő évi korai termés elérése érdekében a gazdák figyelmébe ajánlja a tél alá vetés módszerét, amelynek ugyan vannak kockázatai, de jelentős mértékben meggyorsítható a kora tavaszi zöldségek érése és szedése. Ismerteti az őszi fokhagyma ebben az időszakban való ültetésének feltételeit, bemutatja a növényi ágyások és a kerti talajok mulcsozásra használható különböző anyagokat, és az érett sütőtök alapvető jellemzőit.

A gyümölcstermesztők az időszerű tennivalók összefoglalója mellett összeállítást olvashatnak a gyümölcstárolás legfontosabb szabályairól, színes riportot közöl a lap egy csemegeszőlő bemutatóról, a szőlőlugasok kezelésével foglalkozó tájékoztató mellett a szőlőfeldolgozás melléktermékeit és felhasználásuk lehetőségeit, valamint a birs termesztési feltételeit is számba veszi a lap.

A biológiai és a hagyományos növényvédelmi tennivalók összefoglalója mellett a tarackbúza elleni vegyszermentes védekezés lehetőségeiről, az agresszív gyomnövény féken tartásának változatairól, valamint az ősszel lehullott falevelek felhasználásáról is olvashatnak e téma iránt érdeklődő termesztők. A szántóföldi rovatban a parlagfű agresszív terjedésének veszélyeire és irtásának fontosságára hívja fel a figyelmet a lap, elemzi a gabonafélék őszi gyomirtásának jelentőségét, bemutatja egy dél-szlovákiai tenyészkertben látható ősi gabonafajták széles választékát.

A kertépítők és virágkedvelők a nyártól őszig virágzó dísznövények mellett megismerkedhetnek a csarab termesztésének feltételeivel, a krizantém szobanövényként való termesztésével. A gyógynövények hívei az októberben begyűjthető termésekről kapnak összefoglalót.

Az állattartók a baromfiak kedvelt takarmányairól olvashatnak, a méhészkedők számára pedig a méhek egy új veszélyes ellenfele, az ázsiai lódarázs  térségünkben való megjelenéséről szóló hírek jelentenek figyelemre méltó információt. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …