Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A Jó Gazda márciusi száma ebben a hónapban is gyakorlati tanácsokkal és újdonságok ismertetésével kínál megoldásokat a háztáji és szántóföldi termesztők számára. A háztáji zöldségtermesztők többek között a medvehagyma kerti szaporításának feltételeiről, a burgonya kis helyen történő intenzív termesztési lehetőségeiről és a márciusban elvethető zöldségfajtákról és a gyógynövényekről olvashatnak ismertetőt. Bemutat a lap egy új típusú salátafajtát, valamint új nemesítésű rezisztens burgonyafajtákat, tanácsokat ad a metélőpetrezselyem termesztéséhez.

A gyümölcstermesztők időszerű tennivalói közül a csonthéjasok monília elleni védelmét elemzi részletesen a lap. Emellett összefoglalja az áfonya speciális termőhelyi feltételeit. Folytatódik a szőlőlugasokat bemutató sorozat e termesztési mód előnyeinek és hátrányainak ismertetésével.

A környezetbarát növényvédelmi megoldások hívei ebben a számban a búza rézigényének kielégítéséről és egészséges fejlődésében betöltött készítmények szerepéről olvashatnak. A hagyományos kerti növényvédelmi rovatban a márciusban esedékes tennivalókat foglalta össze a lap szakírója.

A szántóföldi növénytermesztési rovat bemutat egy új, a repcébe betelepülő rovarkártevők megfigyelésére használható digitális alapon működő készüléket, amely jelentősen megkönnyítheti az agronómusok növényvédelmi munkáját. Beszámol a lap az évnyitó szakmai rendezvényekről, amelyeken szintén számtalan új technológiai elemet és készítményt mutattak be a gazdáknak. Többek között a szigorított uniós követelményeknek megfelelő gombaölő szereket, a levegő nitrogénjét megkötni képes és a növények számára felhasználható formában átalakító készítményt, illetve az ezekre alapozott növényvédelmi technológiákat is megismerhették a rendezvények résztvevői. Összefoglalta a lap a kalászos gabonafélék gombabetegségeinek legfontosabb ismertetőit és a térségbe ajánlott magyarországi kukorica hibridek kínálatát is.

A virágkedvelők a kevésbé ismert egynyári virágokkal és a nőnapi ajándéknak megfelelő virágfajtákkal ismerkedhetnek.  Az állattartók a pávagalamb tenyésztéséhez, a méhészek a méhcsaládok kaptárbontás nélküli ellenőrzéséhez valamint a nozéma megelőzéséhez kapnak tanácsokat. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …