Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az intenzív növekedés és terméskötés időszakában található. Ennek megfelelően a Jó Gazda júniusi száma is igyekszik összefoglalni a legfontosabb teendőket és a hasznos információkat. A babfajták például napjainkban már ritkábban kerülnek be a kerti vetésforgókba, pedig termésük mellett talajjavító képességük is figyelemre méltó. A lap időszerű rovatában a bab két változatát, a bokorbabot és a futóbabot mutatja be, ismerteti a termesztésükkel kapcsolatos fontos információkat. A hüvelyesek közül a zöldborsó termesztéséhez is összefoglalja az alapvető ismereteket. Tanácsokat ad a hajtatott paradicsom fürtritkításához a termőegyensúly fenntartása érdekében. A nyári hónapokban a sikeres termesztés egyik alapfeltétele a megfelelő csapadékpótlás, ehhez részletes ismertetőt állított össze a zöldségfélék vízadagjairól és az egyes adagok kiszámításának módjáról.

A gyümölcstermesztők a termés- és hajtásritkítás szabályairól olvashatnak összefoglalót. Külön cikk ismerteti az őszibarackban esedékes zöldmetszés fontosságát, felhívja a figyelmet az áfonya termesztőközegének jellegzetességére. Bemutatja a lap az új datolyaszilva fajtákat, a növényvédelmi ismeretek keretében részletesen ismerteti a szőlőlisztharmat elleni védekezés jelentőségét. Összefoglalja a hatékony permetezés legfontosabb ismérveit, a havi növényvédelmi tennivalók keretében rámutat a gyümölcsrothadás elleni védekezés fontos szempontjára.

A szántóföldi rovatban az olvasók megismerkedhetnek az újabb repcefajtákkal, azok jellemző tulajdonságaival, többek között hatékony nitrogénfelhasználású hibridekkel, illetve a repcebolhák lárváival szemben ellenálló fajtákkal. Tájékoztatást kapnak a hibridek növényvédelmével kapcsolatos időszerű tennivalókról és a felhasználható növényvédő szerekről.

A kertépítők a szárazságtűrő díszbokrokkal ismerkedhetnek, a virágtermesztők számára tanácsokat foglal össze a lap azokról az invazív növényekről, amelyeket nem ajánlott a kertbe telepíteni.

A méhészkedők az atkák kártételének megelőzéséről olvashatnak ismertetőt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …