Lestyán a kertben és cserépben

A lestyán erős illatú és zamatú fűszernövény. A kertben évelőként, illetve cserépben egyéves növényként nevelhető. A növény gyökereit korábban gyógyszerek készítéséhez használták, leveleit pedig konyhai fűszerként hasznosították. Azóta is kedvelt ételízesítő.

Erőteljes növekedésű évelő növény. Levélcsúcsai bevagdaltak, egyenes szára üreges. A napos és félárnyékos helyen is jól fejlődik. A kertben teljesen télálló. Kevésbé hőigényes, magjai 4-5 oC-on már csírázásnak indulnak. Levelei kissé érzékenyek a fagyra, de a gyökerei a kemény, hideg teleket is átvészelik, és csak ritkán fagynak meg. Vízigényes, ezért homoktalajokon inkább ne ültessünk lestyánt. Mivel évelő növényről van szó, a talajt vetés előtt megfelelően el kell látnunk tápanyagokkal.

Szaporítása háromféleképpen is történhet: helyrevetéssel, palántázással és tőosztással. A legegyszerűbb a helyrevetés. Ehhez késő ősszel, a komolyabb fagyok beállta előtt vessük el a magokat 60 cm-es sortávolságra, és 1–3 cm mélyre. A sorok végét jelöljük meg, hogy tavasszal már korán el tudjuk végezni a gyomtalanítást. A levelek szedését nyár elején és ősszel is végezhetjük, tehát minden évben kétszer, de az elsőéves fiatal állományt csak egyszer, ősszel szedjük.

A magtermését a folyamatos érés és a magok pergése miatt több szakaszban takarítjuk be. Ne várjuk meg a teljes érést, hanem amikor a magot tartalmazó ernyők már barnulni kezdenek, metszőollóval vágjuk le őket, és száraz helyen utóérleljük. A száraz levél porítva is tárolható, a zöld levél pedig ledarálva és besózva. Intenzív aromája miatt – például sok illóolajat is tartalmaz – mindig gondosan zárt edényben tároljuk. A különböző ételekhez csak keveset kell használnunk belőle.

Ha edényben neveljük csak az adott évben használható fűszerként, ősszel ki kell dobni, és tavasszal újra vetni. A még meglévő leveleket megszáríthatjuk. A fűszerként szintén felhasználható gyökereket hűtőben tárolva sokáig eltarthatjuk.

A kertben nevelt növény évelő, és bár ősszel elfonnyad, tavasszal újra kihajt.

Tőosztással is szaporíthatjuk. Ehhez csak fiatal növényeket használjunk, mert az idősebb példányok túl mélyen gyökereznek a talajban. A szétosztott töveket nem célszerű cserépbe ültetni. Ha ablakban szeretnénk lestyánt tartani, inkább magról neveljünk növényt.

Cserépben is könnyen tarthatjuk, ehhez a magokat márciusban vessük el. Csak friss vetőmagot használjunk. A fiatal, cserépben nevelt példányok 40-50 cm magasra nőnek, leveleik nem érik el a kertben nevelt egyedek levélméretét.  (md – kertpont)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …