Kukoricatermesztési szaknap Kamocsán

Hibridújdonságok speciális tulajdonságokkal

Néhány nemesítő cég kínálatának kivételével a szlovákiai kukorica piacon található hibridek széles választékával találkozhattak az érdeklődő termelők a kamocsai szövetkezet hagyományos kukorica bemutatóján, ahol több mint egy tucat vetőmag-nemesítő, illetve forgalmazó cég hibridjeit vonultatták fel az erre a célra kijelölt kísérleti parcellán. Annak ellenére, hogy az idei termesztési szezonban a kukoricaállományokat sem kifejezetten kényeztették az időjárási viszonyok, a Kamocsán bemutatásra került hibridek vegetációs állapotuknak megfelelő fejlettségi szinten meglehetősen jó állapotban voltak. A bemutatón felvonultatott kínálatból a teljesség igénye nélkül az egyes vetőmagnemesítő és forgalmazó cégek ebbe a térségbe ajánlott hibridjei közül az újdonságokra és a speciális tulajdonságokra összpontosítva mutatjuk be a legfontosabbakat.

Az idei a seregszemlén a Saatbau szlovákiai képviselete vonultatta fel a legtöbb hibridet. Mikle Tibor a cég területi képviselője közülük a Basmati CS (FAO 380) szemes hibridre hívta fel a figyelmet, amelyet leginkább az egyenletes, kiegyensúlyozott jelzővel lehetne jellemezni.  Egyenletes kelés, gyors korai növekedés, kiegyensúlyozott, nagyméretű, jól kitöltött kalászok, amelyek egyenletes, stabil hozamokat biztosítanak: ezek a jellemezői ennek a termelők körében egyre nagyobb népszerűséget élvező hibridnek. A 400-as éréscsoportban egy újdonság is bemutatásra került, a Harmonium (FAO 410) kiváló genetikai alapokkal rendelkező, kifejezetten szárazságtűrő hibrid. Annak ellenére, hogy alacsonyabb növekedésű, ezáltal a betakarításkor kevesebb szármaradványt hagy maga után, hozamképessége kiváló. Kiváló vízleadása alapján térségünkben a 380-390-es éréscsoport hibridjeivel együtt érik, így a búza is gond nélkül vethető utána. Egyetlen gond vele, hogy az iránta fokozódó termelői érdeklődés miatt egyelőre csak a korai rendeléseket tudják kielégíteni. Ebben az éréscsoportban nem hagyható említés nélkül a jól bevált és keresett Milanno (FAO 420), amely továbbra is vezető fajtának számít a kategóriájában. Ugyancsak a 400-as éréscsoportba tartozik az Infini CS (FAO 450), amelyet kifejezetten szemesnek termesztenek, az éréscsoportjának megfelelő hozamképességgel, amit hosszú, magasan ülő nagyméretű kalászok garantálnak. Elsősorban azoknak ajánlják, akik vetésforgójukba be tudják iktatni a későbbi betakarítást, hogy a kalászok természetesen is le tudják adni a nedvességtartalmukat.

Az Euralis 7 hibridet mutatott be, Stanislav Králik, a cég területi képviselője az itteni déli térségbe ajánlott FAO 350 – FAO 450 éréscsoportba tartozó új hibridek közül a FAO 400-as Touareg-et emelte ki, amely kiválóan alkalmazkodik a különböző termesztési és környezeti feltételekhez, és mind a terméshozam, mind pedig a termés minősége tekintetében már igazolta, hogy jogosak a vele szembeni magas elvárások. Többek között a termesztés intenzitásához mérten 8-15 t/ha közötti hozamképesség és a szemtermés minősége (keményítőtartalma) szempontjából. Ez a hibrid a szárazsághoz és a kevésbé intenzív termesztési feltételekhez is jól alkalmazkodik, ugyanakkor stabil hozamokat is produkál. A Bowen (FAO 440) szintén szemes hibrid, rendkívül magas terméspotenciállal rendelkezik, kiváló a stressztűrő képesssége, gyors kezdeti növekedés, a szárazsággal és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint kiváló vízleadás jellemzi. Nagyon jól reagál a termés intenzitását növelő tényezőkre is.

A bemutató résztvevői a Syngenta ismert és jól bevált hibridjei mellett az idei újdonságokkal is megismerkedhettek. Kristína Nagyová és Kása Lóránt területi képviselők elmondták, hogy a térségbe szánt kínálatukban az SY Orpheus (FAO 380) már az új genetikával rendelkező Artesian névvel fémjelzett kifejezetten szárazságtűrő hibridek közé tartozik, így a kevésbé jó minőségű kavicsos vagy homokos termőhelyeken is termeszthető, nagyon jó az ellenálló képessége a fuzáriumos betegségekkel szemben, egyúttal zöldtömege és beltartalma alapján akár silónak is kihasználható. Az SY Premeo (FAO 400) szintén Artesian hibrid. Magyarországon nemesítették, intenzív és kevésbé intenzív feltételek mellett is stabil hozamképességgel rendelkezik. A későbbi érésidejű hibridek között kiváló vízleadással tűnik ki, így a termesztésének gazdaságossága is nagyon jó. Az SY Carioca (FAO 460) magyar és olasz közös nemesítés eredménye, kifejezetten a melegebb éghajlatú termőhelyeken és természetesen intenzív feltételek között képes egészen magas terméshozamokra, de a gyengébb termőhelyeken is megbízhatóan teljesít. Alacsonyabb növekedésű, nagyon jó vízleadás jellemzi.

A hazai nemesítésben a felsőpatonyi székhelyű Zelseed a zöldségfajták mellett a kukorica hibridek nemesítésében is jeleskedik, kínálatukban a csemege fajták mellett a hagyományos szemes és silóhibridek is megtalálhatók. Kukorica-vetőmagjaikat a marcelházi Oseva Rt. forgalmazza. A kamocsai bemutatón Barthalos Péter, az Oseva képviseletében a ZE Albertina (FAO 440) hibridet újdonságként mutatta be, amely késői érésideje alapján szemesnek és silónak is termeszthető. Nagyon magas növekedésű, kiváló szárazságtűrés, gyors kezdeti növekedés, nagyméretű kalászok és jelentős zöldtömeg jellemzik. Hozamstabilitása mind a zöldtömeg, mind pedig a beltartalmi értéket biztosító szárazanyag és szemtermés tekintetében kiváló. A kínálatból kiemelte még a ZE Slovakia (FAO 350) hibridet, amely korábbi érésidejével ugyancsak szemesnek és silónak is kihasználható. Az ismert hibridek közül említést érdemel a ZE Zelma (FAO410) és a ZE Zeamax, amelyek kifejezetten az intenzív termesztési feltételek közé ajánlottak, a ZE Karuzel (FAO 420) viszont már az extenzívebb feltételekkel is sikeresen megbirkózik, vegyes hasznosítású, magas növésű, hatalmas kalászokkal és kiváló hozamstabilitással rendelkező hibrid.

A magyarországi nemesítésű kukorica hibrideket ezen a bemutatón a martonvásári nemesítő állomás hibridjei képviselték. Gellér Pál, a cég Győr-Sopron megyei területi képviselője hét 300-500 –as éréscsoportba tartozó kifejezetten nagy termőképességű, magas termésbiztonságú és nagyon jó vízleadású hibridet mutatott be az érdeklődőknek. Közülük is kiemelte az ebben az itteni termelők körében is jól ismert Kamaria-t (FAO 370), amely magas termőképességét nemcsak a kedvező feltételek között, hanem az átlagos években, kevésbé kedvező feltételek között is megtartja, köszönve ezt kiváló stressztűrő képességének is.  A Koreograf (FAO 430) hibrid terméspotenciáljának érvényesítéséhez már intenzív feltételeket igényel, nagyon jól értékesíti a kijuttatott tápanyagtöbbletet, éréscsoportjában a vezető hibridek közé tartozik Magyarországon, amit 16 tonna feletti csúcshozamai is igazolnak.

A francia Caussade nemesítő vállalat hibridjeit ezen a seregszemlén a Caussade Osiva területi képviselője, Cser Dénes mutatta be az érdeklődőknek. Elsősorban azokra a szemes hibridekre hívta fel a figyelmet, amelyek saját nemesítés eredményei, és az itteni piacon való érvényesülésre várnak. Közülük a Pincki CS (FAO 370) éréscsoportjában az átlagosnál nagyobb terméspotenciállal rendelkezik, amelyet elsősorban magas ezermagtömege biztosít. Alkalmazkodó képessége, kiváló szárazságtűrő képessége és nagyon jó vízleadása mind a hozamstabilitás, mind pedig a termesztés gazdaságossága szempontjából nagyon jó értékeket mutat. A Querci CS (FAO 440) szemes hibridet ugyancsak kiváló egészségi állapot és erőteljes növekedés jellemzi. Kifejezetten újdonságnak számít a Palizi CS (FAO 390), amely kettős hasznosítású, szemesnek és silónak is termeszthető. Magas és stabil hozamképességét még gyengébb termesztési feltételek között is megtartja, emellett szárazságtűrése és egészségi állapota is kiváló. A másik újdonság a Capuzi CS (FAO 450) viszont kifejezetten intenzív környezeti és termesztéstechnológiai feltételeket igényel, így képes érvényesíteni rendkívül magas terméspotenciálját. Az Yzali CS (FAO 480) ugyancsak újdonságnak számít, tulajdonságai közül hozamképessége mellett elsősorban a szárazságtűrés emelhető ki. Hosszabb érésideje alapján az ország legdélebbi térségeibe ajánlott a termesztése.

A Limagrain hibridjei között a már bevált és elterjedt hibridek mellett néhány újdonság is megjelent. Mayer Szilvia területi képviselő elmondta, hogy 2020-ban több újdonságot is bemutatnak majd mind a szemes, mind pedig a silókukorica kínálatukból. A kamocsai bemutatón az LG 31.388 (FAO 370) szemes kukorica szerepelt kifejezett újdonságként, tulajdonságai közül a plaszticitás, nagyon jó termőképesség és kiváló egészségi állapot emelhető ki. Ugyancsak a termelők fokozott érdeklődésére számíthat a középkorai érésidejű, új generációs szemeskukorica hibrid, az LG 31.377 (FAO 340), melyet 2017-ben a szlovákiai KMEMI (ÚKSÚP) 111,4 %-os hozam-teljesítménnyel vett nyilvántartásba. A nagy termőképességgel és kiváló termésstabilitással rendelkező hibrid, nagyon jól alkalmazkodik mind az intenzív, mind az átlagos mind pedig a stresszes termőhelyi feltételekhez. Egészségi állapotát stabil szár és a szilárd gyökerek is alátámasztják, s nem hajlamos sem a levelek, sem pedig a csövek fuzáriumos megbetegedésére.

Említést érdemel még az LG 30.389 (390 FAO) szemeskukorica hibrid, mely intenzív körülmények között nagyon magas terméshozamokra képes, kiváló vízleadó képességgel párosítva. Nem marad el tőle a 2016-os év újdonsága, az LG 30.500 (FAO 450), mely kiváló tulajdonságait az üzemi kísérletek során és a termőföldeken is bizonyította. Ezt a hibridet kiváló termőképesség, plaszticitás és a szárazságtűrés jellemzi, és az egész ország területéről összegyűjtött reális adatok alapján csúcsminőségű hibridnek tekinthetjük. A termelők visszajelzése nagyon pozitív, még a kedvezőtlenebb talajadottságok mellett is, jól viseli a stresszhatásokat.

Az RWA kukoricahibrid-kínálatának újdonságairól Marián Bačiak, a cég termékmenedzsere adott tájékoztatást. Kamocsán 8 hibridet mutattak be a 350-490-es éréscsoportban, amelyek immár mind a G-Seeds minőségjelzővel ellátott termékcsoportba tartoznak. Közül az Ajowan (FAO 350) kifejezetten ebbe a térségbe ajánlott, elsősorban azért, mert szárazságtűrése, plaszticitása intenzív feltételek között magas terméspotenciált biztosít, amit a tavaly Zselízen mért 14 tonna feletti terméshozama is igazolt. Vastag csövei vannak, a csöveken 20-22 sor található. Az Inclusiv (FAO 410) hasonló tulajdonságokkal jellemezhető, mint az Ajowan, ugyanakkor hozamképesség tekintetében meghaladja azt. Idén még a kukoricamoly helyenkénti károsítása ellenére is tartotta hozamstabilitását. A Persic (FAO 440) idei újdonság, amelyet rendkívül vastag csövek, nagyon gyors kezdeti növekedés, kiváló egészségi állapot, szilárd szár és erős gyökérzet jellemez. A Tweetor (450) ugyancsak újdonság, még a Persictől is nagyobb terméspotenciállal rendelkezik. Magasabb, így nagyobb tömeget is ad, ezért silónak is kihasználható. Ettől a hibridtől eddigi eredményei alapján joggal várnak komoly sikereket a köztermesztésben is.

Az immár a Bayer cégcsoport kötelékébe tartozó Monsanto és annak Dekalb néven ismert kukorica hibridjei szintén láthatók voltak a bemutatón. Csidey Ferenc területi képviselő a 400-as feletti éréscsoportba tartozó új hibridekre hívta fel a figyelmet, melyek közül a DKC 5075 (FAO 460) kifejezetten a dél-szlovákiai termőhelyek kedvelt hibridje lehet, erre kiváló szárazságtűrő képessége és alacsony szára ellenére magas terméspotenciálja is biztosítékot nyújt. A másik újdonság  a DKC 5092 (FAO 420), ami nálunk és Magyarországon is egyszerre került bevezetésre. Jellemző tulajdonságai közül kiemelendők a jól berakott hengeres csövek által biztosított hozamképesség és az átlag feletti szárazságtűrő képesség, valamint az új genetika eredményeként kifejlesztett tulajdonsága, ami ún. elnyújtott beporzás formájában nyilvánul meg. Ennek lényege, hogy ez a hibrid a megszokott 2-3 napos beporzási idő helyett akár 5-6 napig is képes életben tartani a csíráját, s így biztosabb lesz a csövek megtermékenyítése, ez által a termésbiztonság is növekszik.

A Rapool portfóliójából  a Replik (FAO 370) kukorica hibridet emelte ki Juhász Péter, a cég területileg illetékes képviselője. Ez a hibrid alacsony növésű, ugyanakkor az energiáit főleg a szemtermés kinevelésére fordítja, így éréscsoportjában 10-12 tonna feletti átlaghozammal büszkélkedhet. Eredményei alapján tavaly a Magyar Kukorica Klub az első helyen rangsorolta kategóriájában. Hozamképessége mellett nagyon jó egészségi állapot és gyors vízleadás jellemzi, alacsony szára miatt a visszamaradó szármaradványokkal is kevesebb a gond. A másik újdonság, az Eldacar (FAO 420) elsősorban szárazságtűrő képességével és hosszan tartó zöldérést biztosító ún. stay-green effect tulajdonságával tűnik ki. Ez a hibrid terméspotenciálja érvényesítéséhez intenzív feltételeket igényel. Gyengébb talajokra a Judoka (FAO 340) ajánlott. A Replikhez hasonló alacsony növekedésű, nagyon jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, hozamképességét tavaly a dél-szlovákiai termőhelyeken elért kiváló eredményeivel is igazolta.

A KWS 9 szemes és silókukorica hibridet vonultatott fel Kamocsán az ebbe a térségbe megfelelő 330-480-as éréscsoportban, mellettük további fajtajelölteket is teszteltek a kísérletben, tájékoztatott Kovács Tamás, a cég területi képviselője. Az itteni kínálatban két szemeskukorica-újdonság szerepel. A KWS Smaragd (FAO 350) és a KWS Kashmir (FAO 380) mind terméspotenciál, mind termésstabilitás, mind pedig szárazságtűrés tekintetében éréscsoportjában az élenjárók közé tartozik. Nálunk mindkettő jövőre kerül a kínálatba, miközben Magyarországon és a környező országokban már az előző években bizonyították kiváló képességüket. A KWS Smaragd kifejezetten magas termőképességével és termésstabilitásával tűnik ki éréscsoportjában. A KWS Kashmir középkorai érésidejű, elsősorban rendkívül gyors vízleadó képesség jellemzi, ami a termesztés gazdaságosságában érzékelhető. Természetesen ugyancsak kiváló terméspotenciállal kiegészítve. A bemutató kapcsán nem kerülhető ki a KWS legkeresettebb, és a legnagyobb termőterületen termesztett hibridje, a Kapitolis (FAO 400), amely az egyik legmagasabb hozamképességű szemes kukorica hibrid a szlovákiai piacon. Terméspotenciálja a hazai gazdákat is meggyőzte, így nem véletlen, hogy 2017-ben a második legkeresettebb hibrid-újdonságként értékelték, míg idén a szlovákiai szemes hibridek között a második helyen végzett. Hozamképessége mellett a szárazságtűrő képessége is kiváló, egyúttal a nagy melegeket is jól viseli.

Maisadur néven a francia nemesítésű kukorica hibridek több mint egy évtizede már jelen voltak a szlovákiai piacon, kisebb szünet után immár MAS Seeds néven újra keresik a szlovákiai termesztők kegyeit. Gubovič Károly a cég itteni képviselője az RWA kötelékében 3. éve foglalkozik a francia nemesítő vállalat termékeinek szlovákiai terjesztésével. A kukorica mellett többek között napraforgó, repce, lucerna és cirok vetőmagjának forgalmazásával. Kamocsán az erre a piacra szánt kínálatukból 8 kukorica hibridet mutattak be az érdeklődőknek. A szemes hibridek közül külön kiemelte a MAS 30.M (FAO 310) hibridet, amely éréscsoportjában kifejezetten magas terméspotenciállal rendelkezik, és nemcsak intenzív feltételek között, de a gyengébb talajokon is nagyon jól teljesít. A 400-as éréscsoport egyik kiemelt képviselője a MAS 40.F, amelynek magas hozamképességét a kiváló egészségi állapot, a korábbi virágzás és a gyors vízleadás is alátámasztják. A forgalmazó nagy reményeket fűz ennek a hibridnek a szlovákiai terjesztéséhez, nem is alaptalanul, többek között Azért is, mert az itteni bemutatón részt vevő gazdák is komoly érdeklődést mutattak iránta. Ebben az éréscsoportban említést érdemel még a MAS 56.A (FAO490), amely terméspotenciálja és stabilitása mellett kiváló egészségi állapottal és gyors vízleadó képességgel rendelkezik. A silóhibridek közül a nagyon korai érésidejű MAS 28.A (FAO 280) elsősorban hatalmas zöldtömege miatt lehet érdekes a gazdák számára, a Pelota (FAO 550) kettős hasznosítású hibridként is termeszthető, kiváló zölden érő (stay-green) tulajdonságának és beltartalmi értékeinek köszönhetően elsősorban silózásra ajánlott.

A VP Agro a francia RAGT hibridjeinek szlovákiai forgalmazója. Ladislav Balaščák, a VP Agro képviseletében az idei kamocsai bemutatón felvonultatott hibridek közül a legfrissebb újdonságukra hívta fel a figyelmet. Az RGT Hexxagone (FAO 400) a jövő évi szezon újdonsága lesz. Középkorai érésidejű, kettős hasznosítású, szemesnek és silónak is kihasználható, kétvonalas hibrid. Magas hozamképessége a zöldtömegből a biogáz üzemeknek is kiváló alapanyagot nyújt.  Kiváló egészségi állapotú, további jellemző tulajdonsága a kiegyensúlyozott érés, amelyet magas szintű szárazságtűrő képesség támaszt alá. Az RGT Luxxida (FAO 380) már ismert és bevált silóhibrid a termesztők körében. Középkései érésidejű, gyors kezdeti növekedés, erős szár és jó hidegtűrő képesség, valamint a talajkérgesedéssel szembeni tolerancia jellemzi. Nemcsak nagy zöldtömeget és jól emészthető szárazanyagtartalmat képez – ami a belőle készült siló kiváló beltartalmi értékeinek alapja -, hanem szemtermése is nagy.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …