Kezdő kertészek kedvence – a tollbuga

Népszerű dísznövény a tollbuga, amely Ázsia és Észak-Amerika egyes régióiban őshonos. Cserépben, sziklakertben, erdőben, évelő szegélyekben, ágyásokban, valamint tavak és patakok közelében is mesésen mutat.

Nagyszerű szegélynövény, tömegnövény és talajtakaró. Sőt, egyes termesztők friss vagy száraz tollbugavágásokat használnak különböző természetes csokrokban.

 Hamis kecskeszakáll

A termesztésben többféle elnevezéssel is találkozhatunk, például hamis kecskeszakáll, hamis spirea vagy Astilbe. Kedveli a félárnyékot, a nedvességet és mindenféle hőmérsékletet. Virágai rendkívül vonzóak a pillangók és más rovarfajok számára. A hagyományos gyógyászatban a tollbugát gyulladás, vérzés, fekély, fájdalmak, emésztési problémák és más betegségek kezelésére használták. Nem mérgező növény, bárhol termeszthető.

 Télen, nyáron gyönyörű

Rizómás virágzó évelő növény. Fajtától függően 15–60 cm-re nő meg. Dombot alkotó lombozata fényes, gyakran páfrányszerű és finom szerkezetű levelekből áll, amelyek függőleges vagy íves, zöld vagy piros színű szárakon nőnek. Tavasszal a levelek általában a zöldtől a kékig terjedő árnyalatúak, bronzvörös árnyalattal. Virágai egészen aprók, bőségesek, és kecsesen emelkednek a mutatós levélhalom fölé. A rózsaszín, a lila, a piros, a krémszínű vagy a fehér különböző érdekes árnyalataiban pompáznak. Még ha virágzási időszaka véget ért is, a tollbuga érdekes téli növényként is látványos. A virágok megszáradnak, és gyönyörű, gazdag karamellszínűvé válnak.

Nem okoz csalódást

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tollbuga az egyik legbarátságosabb évelő dísznövény. Nagyon könnyen termeszthető és gondozható, remek választás bármilyen kertész számára, különösen a kezdőknek. Senki sem fog csalódni ezekben a gyönyörű virágokban.

Általában a részlegesen árnyékos helyeken érzi jól magát, de teljes árnyékban vagy teljes napfényben is jól fejlődik. Bár teljes árnyékban is gyönyörűen virágozhat, szüksége van némi világos és közvetlen fényre, hogy szépen növekedjen, és elérje teljes méretét. Ha azonban száraz a talaj vagy nagy a hőség, mindenképpen védeni kell az erős délutáni napfénytől, mert megégeti a lombozatát.

Ellenáll a zord téli körülményeknek

Nagyon szívós, és ellenáll a zord téli körülmények. Az első kemény fagy elmúltával javasoljuk, hogy mulcsozza meg a talajt a szárak körül, hogy a talaj hőmérséklete ideális szintre emelkedjen. Még ha ellenálló is a gombabetegségeknek és a kártevőknek, az ültetést követő első évben előfordulhatnak problémák. Például a nyulak vagy a mormoták megzavarhatják a fiatal, zsenge tollbugát. Ha sikerül megvédeni az új hajtásokat, később semmi más miatt nem kell aggódni.

Az ültetés tökéletes időpontja a tavasz vagy ősz. Ha mégis nyáron kell elültetni, rendszeresen öntözze a növényeket, amíg az új hajtások meg nem jelennek. Az enyhén savas szubsztrátumban fejlődik a legjobban, amelynek pH-szintje körülbelül 6,0 körül van. Olyan talajt kell keresni, amely tápanyagokban és szerves anyagokban is gazdag.

A bőséges virágzáshoz sok foszforra van szüksége. Emiatt a növényeket foszforban gazdag műtrágyával kell táplálni.

Metszeni nem muszáj. Ezek a növények meglehetősen lassan nőnek. Ha azonban a virágok kezdenek rongyosnak tűnni, kora tavasszal vissza lehet vágni a növényt.

Nagyon szereti a nedvességet, és egyáltalán nem örül a hosszabb szárazságnak. Minél magasabb a hőmérséklet, annál többet kell öntözni. Hidegben csak akkor kell öntözni, amikor a talaj felső része kiszáradt.

Ha a tollbuga nem kap kellő nedvességet, azonnal észre lehet venni: a lombozat megbarnul, kiszárad, és végül elhal.

Kora tavasszal szaporítsuk

Ha olyan környezetben neveli a tollbugát, amely a lehető legjobban hasonlít természetes élőhelyére, akkor gyorsabban nő. Általában gyakran kell szaporítani, ami nagyszerű lehetőség arra, hogy még több ilyen szépség legyen a kertben.

Kora tavasszal, amikor a legjobb formájában van, egyszerűen ki kell ásni a gyökérkoszorúját. Ezt követően egy ásóval ossza fel a gyökereket több egyforma méretű részre. Az optimális növekedés céljából győződjön meg arról, hogy minden egyes felosztott részhez kapcsolódik legalább egy szár. Ezután oda ültetheti, ahová csak akarja. Az új növényeket öntözze meg, hogy gyorsabban beilleszkedjenek új környezetükbe. Néhány példányt ültethet cserépbe is, ajándéknak kiváló.

(kertszépítés)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …