Júliusi teendők a méhesben

Ebben a hónapban már virágzik a napraforgó. Ez az utolsó nagyobb nektármennyiséget adó növényünk, amiből még jó esetben pergethetünk. Ugyanis egyre több olyan fajtát termelnek a mezőgazdászok, amelyek alig, vagy egyáltalán nem mézelnek. Ezért a vándorló méhészeknek ajánlatos előzetesen egyeztetni a terület tulajdonosával és megtudakolni, milyen magot vetett. A napraforgó köztudottan nagyon koptatja a dolgozókat, ezért csak erős családokkal szabad vándorolni rá.

Hordás közben a méhek szépen építik a műlépet, heresejteket már nem húznak, ezért célszerű folyamatosan tűzdelni őket. A méhek a nektárt előszeretettel hordják a fészekbe is, ezért az anyák hamar megszorulhatnak. Ezt műlépek hozzáadásával ellensúlyozhatjuk.

A napraforgó pörgetését érdemes a virágzás utolsó napjaira időzíteni, amikor még van hordás, mert a hordástalan időben könnyen előidézhetünk kutatást, rablást!

Napraforgó után késlekedés nélkül neki kell fogni az atkairtásnak. Mivel több pergetéssel idén már nem számolunk, ezért már az összes engedélyezett készítmény bevethető. Csak és kizárólag nálunk engedélyezett szereket alkalmazzunk és szigorúan tartsuk be a felhasználási és munkabiztonsági előírásokat! Szublimálás esetén ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről. Én nem használok kemény vegyszereket tartalmazó atkairtó készítményeket. A júliusi-augusztusi időszakban kizárólag oxálsav tartalmú glicerin papírcsíkokat helyezek nyeregszerűen a fias keretekre. (A papírcsíkok elkészítésének módját és az eljárást a Jó Gazda 2021/6 számában ismertettem.) A méhek jól tolerálják a papírcsíkokat, harapdálják és fokozatosan kihordják a fészekből. Ami még ez után is a kereteken marad, azt az esős őszi időszak beállta előtt távolítom el a kaptárból. G. A.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …