Innovatív módszer a repce kártevőinek megfigyelésére

A Bayer a változások egész során ment keresztül az elmúlt 3 évben, azzal a céllal, hogy még nagyobb figyelmet szentelhessünk minden partnerünknek és munkánk azon részének, ami az innovációt és saját megújulásunkat szolgálja. Cégünk fontos küldetésének tartja, hogy megbízható, magas minőségű élelmiszerek, takarmányok és növényi alapú nyersanyagok mezőgazdasági termelését segítse elő fenntartható módon. A mezőgazdaság számára nem csak növényvédő szereket és vetőmagokat fejlesztünk és juttatunk a piacra, hanem a minél teljesebb körű megoldások biztosítása érdekében egyre több hozzáadott szolgáltatással is igyekszünk bővíteni kínálatunkat.

A károsítók előfordulásának időben történő nyomon követése a mai növénytermesztés sikerének alapja. A repce termelők hagyományosan egyszerű eszközöket, például Möricke tálakat és ragasztócsíkokat használnak a kártevők megfigyelésére. Ezeknek a csapdáknak az előnye a viszonylag alacsony költség, a könnyű használhatóság, viszont az eredmény pontosságát befolyásolja a csapdák állapotának többszöri, személyi ellenőrzése. Ha a termelő több ilyen csapdát helyez ki a határban, akkor ezeknek az ellenőrzése sok időt vesz igénybe.

Az idei évtől egyre könnyebb lesz a repce kártevőinek nyomon követése! A Bayernél, a digitális technológiai részlegen kifejlesztettünk egy új innovatív eszközt, amellyel úgymond az irodai székből nyomon követhető a kártevők betelepülése a repce táblákra. Ez a különleges sárga edény digitális kamerával van felszerelve, és rendszeres időközönként közvetlenül a MagicScout mobiltelefonos alkalmazásba küldi a táblákon megjelenő kártevők fotóit. A képek a memóriában tárolódnak, ezen felül a szoftver képes kiszámítani és meghatározni a csapdában lévő kártevők alapvető típusait is.

Ez az új digitális sárga csapda a repce legjelentősebb kártevőinek meghatározására szolgál. Segítségével a termelő pontosan megtervezi a vegyszeres beavatkozást az egyes kártevők ellen. Az egyszerű használatnak és az áttekinthető alkalmazásnak köszönhetően a termelőnek időt és energiát takarít meg a kártevők megfigyelése során, hatékonyabban és pontosabban alkalmazza a rovarölőszeres védekezést. A digitális sárga csapda 2023. július 1-től lesz megvásárolható Szlovákiában.

A repce tavaszi kártevői elleni védekezés

A repce növényvédelmében a legnagyobb szakmai odafigyelést a rovarkártevők elleni védekezésre kell fordítani, amelynek célja minden esetben a megelőzés legyen.Tavasszal a repce táblákon az áttelelés után, időrendi sorrendben a kártevők közül elsőként a nagy repceormányos (krytonos repkový) és a repceszár-ormányos (krytonos štvorzubý) jelenlétére kell felkészülni. Az ormányos bogarak imágói a telelő helyeken 6-8 °C hőmérsékletnél már előjönnek. A nagy repceormányos pár nappal hamarabb ébred, ezáltal hamarabb telepszik be a repcébe, mint a repceszár-ormányos. Mindkét ormányos a betelepülés után pár napig (3 – 5 nap) érési táplálkozást folytat a peterakás előtt. A vegyszeres beavatkozást ekkor kell elvégezni, vagyis még peterakás előtt, amellyel elpusztítjuk az ormányosok egyedeit.

A petéket a nagy repceormányos a szárba, míg a repceszár-ormányos a levélnyelekbe rakja. Mindkettőnél a fő károsító a lárva, amelyek a szárban és a levélnyélben rágnak fentről lefelé. A lárva kártétele nyomán a repce szára torzul, csavarodik és az intenzív növekedés hatására felreped, s nyílt sebek jelennek meg a száron. Ezek a sérülések utat nyitnak a fómás betegségeknek. A két ormányos bogár betelepülése a repceállományba egybe is eshet, de elhúzódó tavaszi felmelegedés esetén ez két részre is tagozódhat. Ez nagy odafigyelést követel. Fontos a jó időzítés a védekezés szempontjából, mert az engedélyezett inszekticidek kiválasztásánál figyelni kell a hőmérsékleti viszonyokra is.

Amikor a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, s eléri a 15°C-t, megjelennek a repce-fénybogarak (blyskáčik repkový) is, melyek alapvetően virágporral táplálkoznak. A zöldbimbós állapotú repcében a virágporhoz csak úgy juthatnak hozzá, hogy át kell rágni a bimbót, ami által megsértheti a termőt. Ezekből a sérült virágokból viszont termés már nem lesz. Ellenük a leghatásosabb a bimbós állapotban való védekezés. A fénybogarak elleni vegyszer választásnál már figyelni kell a méhek védelmére is, s minden esetben méhkímélő technológiát szabad csak alkalmazni!

A repce sárgabimbós állapotától fokozatosan megkezdődik, majd a virágzás idején csúcsosodik ki egy másik, igen veszélyes károsítójának a repcebecő-ormányosnak (krytonos šešuľový) betelepedése a táblákra. Ez az apró ormányos bogár a virágot nem, csak a becőt károsítja azáltal, hogy belepetézik. Az így sérült becő elhal, szemek nem képződnek. Minden esetben a fénybogarak elleni 2. védekezés időpontjában a permetezésnél figyelembe kell venni a becőormányos jelenlétét is, s elsősorban azt kell célba vennünk. A védekezés hatékonysága most is az időzítésen fog múlni. A repcebecő-ormányos nagy segítséget nyújt és megkönnyíti a vele gyakorlatilag azonos időben rajzó repcebecő-gubacsszúnyognak (byľomor kelový) lepetézését a becőkbe. Ez a kártevőigyekszik kihasználni az előtte megjelenő becőormányos által okozott sérüléseket a peterakáshoz.

 

Decis® EW 50 

Formuláció: olaj emulzió vizes fázisban (EW). Hatóanyag: deltametrin 50g/l, kontakt módon, taglózó hatással pusztítja el a rovarkártevőket.

Kultúra Károsító Dózis (l/ha)
őszi repce tavaszi repce mustár repcebolha, repcedarázs, nagy repceormányos, repceszár-ormányos, repcebecő-ormányos, repcebecő-gubacsszúnyog 0,15
repce-fénybogár 0,1

 

  • a permetezést a repcedarázs lárvái, repcebolhák imágói ellen a növény szikleveles állapotától 4 leveles állapotáig kell elvégezni,
  • a nagy repceormányos és a repceszár-ormányos ellen a védekezés a betelepedés után kezdődik el, a szer alacsonyabb hőmérsékleten is hatásos,
  • az első kezelést a repce-fénybogár ellen a betelepedési időszaktól kezdve, az imágók egyedszámának folyamatos figyelemmel kísérése alapján célszerű a védekezést elvégezni,
  • a repcebecő-ormányos és a repcebecő-gubacsszúnyog ellen védekezni a repce sárgabimbós állapotától a teljes virágzás végéig lehet, de csak a méhkímélő technológia teljes betartása mellett.

A kezelések maximális száma a repcében: 2× a vegetáció alatt. Minimális intervallum az alkalmazások között: 7 nap. Felhasználás: őszi- és tavaszi repce, mustár, kalászosok, kukorica, burgonya, paradicsom, alma, körte, cseresznye, megy, szőlő, szamóca, lóbab, lencse, len, káposzta-félék, gyökérzöldségek.

Kestrel® 200 SL

Formuláció: vízoldható koncentrátum (SL) Hatóanyag: acetamiprid 200g/l, kontakt és felszívódó hatás, így biztosítja a hosszú tartamhatást.

Kultúra Károsító Dózis (l/ha)
őszi repce            tavaszi repce nagy repceormányos, repceszár-ormányos, repcebecő-ormányos 0,15- 0,3
repce-fénybogár, repcebecő-gubacsszúnyog 0,18-0,3

 

  • tavasszal a szárormányosok ellen akkor kell beavatkozni, amikor a napi hőmérséklet 8 °C fölé emelkedik 3-5 napig egymás után,
  • a repce-fénybogár ellen a repce zöldbimbós állapotától számítva a virágzás kezdetéig szükséges védekezni,
  • a repcebecő-ormányos és a repcebecő-gubacsszúnyog ellen a permetezés a virágzás kezdetétől egészen addig tart, amíg az állományban a becők 10%-a eléri a végleges méretét.

A kezelések maximális száma a repcében: 2× a vegetáció alatt. Minimális intervallum az alkalmazások között: 7 nap.

Felhasználás: őszi- és tavaszi repce, kukorica, burgonya, alma.

D-ACT a rezisztenciatörő inszekticid technológia

A Bayer D-ACT rezisztenciatörő inszekticid technológia két termék ideális kombinációjából áll (Decis + Kestrel), biztosítva a kontakt és a felszívódó hatást.Az első kezelést kora tavasszal, meleg időben az ormányosok ellen az állományba való betelepedés kezdetén végezzük el a Decis® EW 50 rovarirtó szerrel 0,15 l/ha adaggal. Ezt követően a várhatóan hosszabb ideig tartó meleg időjárás esetén javasoljuk a Decis® EW 50 0,15 l/ha és a Kestrel® 0,15 l/ha dózisú D-ACT alkalmazását.A kontakt és a felszívódó hatáskombináció hosszabb védettséget biztosít a repcében. A virágzás kezdetétől a virágzás végéig terjedő időszakban a Kestrel® készítménnyel 0,2 l/ha dózisban javasoljuk a becő kártevői elleni védekezést elvégezni. Mind a Decis® EW 50, mind a Kestrel® készítmények a méhek számára elfogadható kockázattal járnak, ha betartják az előírt adagot vagy koncentrációt.

A D-ACT inszekticid technológia előnye, hogy alkalmazása hozzájárul a rezisztens kártevőpopuláció kialakulása kockázatának csökkentéséhez, a 2023-as évben is a repce rovarkártevők elleni védelem megkerülhetetlen eszköze lehet.

A D-ACT csomag(Decis + Kestrel= 10 l + 10 l) kedvező áron kerül forgalomba 2023-ben is.

 

 

Máté Károly

Bayer s.r.o.

®    A Bayer CropScience AG, Németország bejegyzett márkaneve

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …