Gombák és baktériumok elleni védekezés a Bacillus mojavensis hasznos baktérium segítségével

A Bacillus mojavensis olyan baktériumfaj, amely hosszú ideig fennmaradhat a talajban. Rendkívül hatékony a növénygyökerek megtelepítésében és a növényi kórokozók elleni védekezésben. Közvetlenül pusztítanak más mikrobákat azáltal, hogy különféle antibiotikumokat állítanak elő, amelyek elpusztítják a gombákat vagy a baktériumokat. Közvetett módon is működhetnek, stimulálva a növényt a saját védelmi mechanizmusai aktiválására, hogy a növény maga is kivédhesse a támadó mikrobákat.

Ezek a tevékenységek együttesen nagyon erős biológiai védekezést eredményeznek. A kereskedelemben amazoN néven értékesítik számos kórokozó gátlására, szinte minden növényre alkalmazható. Ezzel két legyet is üthetünk egy csapásra: a biológiai növényvédelem mellett a B. mojavensis segíti a növények hatékonyabb növekedését is. Több mint 30 kg nitrogént biogén formában (nagyon könnyen hozzáférhető, nem elillanó) juttat a növényeknek. Ez a sokoldalú működés igen jövedelmező felhasználást garantál minden termelésben.

A B. mojavensis nehéz körülmények között is meg tud élni a talajban és a levélen is. Miközben a baktériumok sok típusa kihal, amikor a talaj kiszárad, és növekedés szempontjából kedvezőtlenné válik, ezzel szemben az amazoN (B. mojavensis) olyan spórákat termel, amelyek hosszú ideig túlélhetik és elviselik a stresszes körülményeket. Amint a körülmények javulnak, a spórák a különféle környezeti jelek hatására kicsíráznak.

A B. mojavensis spóraként való túlélési képessége megkönnyíti a növények kezelésére szolgáló készítmények előállítását. A baktériumok sokkal nagyobb valószínűséggel élnek hosszú ideig, spórák formájában, nem pedig szabadon élő baktériumokként. A csírázás után a baktériumok sajátos érzékelőket fejlesztenek ki, amelyek a növényekhez vezetik őket, amelyeken megtelepednek. A gyökerek mellett a B. mojavensis a növényekben is élhet, ezt endofita életmódnak nevezik.

A gyökerek gyarmatosítása

A talajban, a gyökerek körüli területen jól megélnek a mikrobák. A gyökerek cukrokat és egyéb vegyületeket választanak ki, a mikrobák ezekkel táplálkoznak. Cserébe ezek a mikrobák olyan tápanyagokkal segítik a növényt, amelyekből egyébként hiányt szenvednének. Ezt a területet rizoszférának hívják. A B. mojavensis általában a növény gyökerein él, és elősegíti a növények növekedését, ezért a növekedést elősegítő rizobaktériumok (PGPR) baktériumok csoportjába tartozik. Az amazoN a gyökéren és a levélen is úgynevezett a biofilmet alkot, ezzel védi a növényt. Ezzel a módszerrel a B. mojavensis  beágyazódik egy olyan mátrixba, amely a baktériumsejtek vegyi anyagaiból áll. A baktériumok elhelyezkedése a rizoszférában versenyelőnyt jelent a növényi kórokozók elhárításában.

Milyen mechanizmussal védi meg a növényeinket?

A B. mojavensis különféle antibiotikumokat és más vegyületeket állít elő, amelyek gátolják más mikrobák szaporodását. Beszámoltak arról, hogy több mint 24 féle antibiotikum termelődik különféle törzsek által. Ezek a baktériumok szokatlan típusú antibiotikumokat termelnek, ezek a lipopeptidek. A lipo kifelyezés a zsírral kapcsolatos. Ezek az antibiotikumok kölcsönhatásba lépnek a gomba sejtmembránjaival (amelyek lipidekből állnak), lyukakat hoznak létre bennük, és közben megölik a gombákat. A lipopeptideknek több típusa létezik, az egyik fontos csoport az iturinok. Ezek kitűnő biopeszticidnek tekinthetők. Kiderült, hogy gombaellenes aktivitást mutatnak különféle gombákkal szemben, és kimutatták, hogy számos betegség ellen védik a növényt. Az antibiotikumok másik csoportja a fencygins, amelyek mind a baktériumok, mind a gombák fejlődését gátolják. Ezek a baktériumok a gombaspórák csírázását is gátolják. A B. mojavensis segíthet a betegségek megelőzésében, aktiválva a növényeket, hogy reagáljanak a kórokozókra. A növények immunrendszere aktív, és gyakran reagálnak a mikrobiális fenyegetésekre azáltal, hogy fokozzák védekezésüket a vírusok, baktériumok, gombák vagy fonálférgek ellen. Ezekre különböző módon tudnak válaszolni, de egy közös tulajdonságuk van, a szisztémikus szerzett ellenállás, vagyis SAR. A szisztémikus azt jelenti, hogy az ellenállás az egész növényben aktív. Az amazoN-ban levő B. mojavensis-ről kimutatták, hogy sokféle kultúrában aktiválja ezt a fajta rezisztenciát, és ily módon gátolja a kórokozókat.

Az amazoN (Bacillus mojavensis) közvetlenül szabályozza a talajban terjedő gombák kórokozóit, mint például a Rhizoctonia, a Phytophthora, a Fusarium, és a Sclerotinia. A növény által kiváltott SAR képes leküzdeni a lombok kórokozóit is, például a gombás kórokozókat: lisztharmatBotrytis, Sclerotinia és a bakteriális kórokozókat: Erwinia illetve Xanthomonas. A növények számára előnyös ez a mikrobiális együttműködés.

Valószínűleg sokan ismerik a mychorrhizae gombát, amely a növény gyökerein él, és segíti a tápanyagok felszívódását. Az amazoN-ban levő B. mojavensis szinergikusan hat egy bizonyos fajta mycorrhiza csoportal az arbuscularis mycorrhiza-val (AM), mint amilyen a Trifender. Ezzel ezek az organizmusok segítik a növényeket olyan tápanyagok megszerzésében, mint a foszfor, amely gyakran nem érhető el a növények számára. A talaj ugyan tele lehet foszforral, de ha nem olyan formában van jelen, amelyet a növények könnyen felvesznek, hiányossá válhat a tápanyagellátás. Ez a képesség azt jelenti, hogy a B. mojavensis segít a növényeknek akkor is, ha nem a kórokozóktól kell megvédeni őket.

Hol használható az amazoN?

Alkalmazható minden növényen, a zöldségektől és a gyümölcsfáktól kezdve a szőlőn és a rózsán át a szobanövényekig. Bár ez a mikroba nem mérgező sem az emberekre, sem az állatokra, de aki nagy mennyiségű amazoN alkalmazását tervezi, érdemes maszkot viselnie a por miatt. Az amazoN-t akkor kell alkalmazni, amikor a növények levelein megjelennek a betegség első jelei, de még jobb megelőzésként. Ezután egy hetes intervallumokban érdemes a kezelést ismételni. Ha többféle betegség lép fel, akkor három naponta permetezni kell, vagy érdemes keverni más bio-, illetve vegyi készítményekkel. Akkor is permetezzünk gyakrabban, ha a növények gyakran nedvesek. Permetezni lehet közvetlen napsütésben vagy magas hőmérsékleten, de ha öntözni készülünk, vagy négy órán belül esőre kell számítani, halasszuk el a munkát. Az amazoN használható növényvédő szerekkel együtt is.

Az amazoN-ban levő baktérium mind a gyökér, mind a lomb körüli kórokozókat szabályozza, Bacillus mojavensis gyarmatosítja a növényi gyökereket és közvetlenül megtámadja a talajban terjedő kórokozókat. Serkenti a növények természetes ellenálló-képességét, a lombkórokozók elleni védekezést. E baktériumok sikerének fő oka a spóraképző képességük, mivel kedvezőtlen körülmények között csak szunnyadhatnak a talajban, de mindig képesek újraindulni.

Az amazoN segít a növénybetegségek leküzdésében, kapható a szakboltokban, www.biotomal.sk

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …