Füzérlugasok kialakítása II.

S alakú füzérlugas

Ez a füzérlugas sok gonddal, nagy hozzáértéssel kialakítható tőkeforma. Erre a művelésmódra legalkalmasabbak az erőteljes növekedésű szőlőfajták. Ajánlott tőtávolság 2 m. Támberendezése falra függesztett falirács, amelyet huzalokkal is kombinálhatunk. Az utóbbi esetben három tartóhuzalra és hat kettős huzalra van szükségünk. A hajtásokat a dekoratív forma megőrzése végett egyesével vagy kettesével kötözzük ki. Hosszúságuk az első és második szinten legfeljebb 10 cm-rel haladhatja meg a fölötte levő tartóhuzalt. Ügyeljünk arra, hogy a felsőbb szint fürtjeit ne árnyékolják. A legfelső szint hajtásait a támberendezés felett mintegy 20 cm magasságban csonkázzuk vissza. A tőke erős igénybevétele miatt és a szebb tőkeforma fenntartása érdekében csak rövidcsapos metszés ajánlható.

3. ábra. S alakú füzérlugas kialakítása. A negyedik évben meghosszabítjuk a kart, és elkezdjük a következő emelet kialakítását. A felálló részen a hajtásokat eltávolítjuk. Az előző évi vesszőket, illetve a tönkön meghagyott vesszőt két rügyre metsszük. Az ötödik évben a második szint alakítását mintegy 1 m hosszan folytatjuk. A hajtásokat körülbelül 25 cm-re ritkítjuk. A kétéves vesszőrészen a vesszőket két rügyre metsszük, az alsó szinten levő hároméves részen rövidcsapos metszést folytatunk. A hatodik évben kezdjük a harmadik szint kialakítását. A felálló részről a hajtásokat ismét eltávolítjuk.
4. ábra. S alakú füzérlugas kialakítása. Az S alakú fali füzérlugas karját teljes hosszúságában a hetedik évben alakítjuk ki. A nyolcadik évtől kezdve a kialakított lugason rövidcsapos metszést folytatunk. Ajánlatos a tönkön biztosítócsapot hagyni, hogy szükség esetén (pl. fagyási sérülések) az egész termőkart újra ki tudjuk alakítani.

 

Összeállította: Baltazár Tivadar

 

Felhasznált irodalom:

Kriszten György (1982): Szőlőlugas, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, ISBN 963 231 381 X

Prohászka Ferenc (1986): Szőlő és bor, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, ISBN 963 232 288 6

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …