Folyékony szerves trágya

PR CIKK

Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. Hosszabban hatnak, javítják a talajt és a növények lényegesen jobban bírják a stresszt. Ez részben annak köszönhető, hogy nemcsak nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaznak, hanem szinte a teljes periódusos rendszert. 

Ugyanilyen szerves, de növényi eredetű termésnövelő és talajjavító a Vulcan Power (ami nem más, mint a vinasz). A vinasz a cukorgyártásnál keletkező melaszként kezdi meg az életét. A benne lévő cukrot az ipari felhasználás csökkenti, ami közben az aminosav-tartalma megemelkedik. Talajaink egyre jobban kimerülnek, holdbéli tájjá változnak. Hiába van bennük még elég tápanyag, a rettentő sok lebontatlan szármaradvány miatt, a növény számára egyre kevésbé ideális közeggé változott. Most, amikor a műtrágya ismét egyre drágább, érdemes visszatérnünk a szerves anyagokhoz. A vinasz használatával gyorsíthatjuk a szármaradványok lebomlását, amiből elképzelhetetlen mennyiségű tápanyagot tudunk kinyerni. A talajokba visszatér az élet, a növények sokkal több vízhez és létfontosságú mikro- és nyomelemekhez is hozzájutnak. A Vulcan Power-t ezért bátran permetezzük ki a tarlóra, a szármaradványokra, és sekélyen dolgozzuk be. A többit bízzuk a természetre. Könnyebb és olcsóbb pár száz liter/ha dózisban folyadékot kijuttatni, mint több száz mázsa szilárd szerves trágyát szórni. Ráadásul, ma már nincs is elegendő szilárd és jó minőségű szerves trágya.

Szilárd műtrágyával együtt?

Számos esetben úgy kezdődik a Power használata, hogy egy kis szilárd műtrágyát is használnak a termelők. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy NPK-ból 150-200 kg/ha mennyiséget szórjanak, amire 200-300 liter/ha Vulcan Power-t permetezzenek ki. Így a lelkünk is megnyugszik, hogy nem szakadtunk el a „régi technológiától”, de valamit tettünk is a változás érdekében.

Szilárd műtrágya nélkül?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy van élet a szilárd műtrágyák nélkül is. Oly mértékben változik körülöttünk a klíma, hogy sokkal fontosabbá válik a „jó talaj”, mint a sok tápanyag. A szilárd műtrágya szemcsék tápanyag tartalma jelentős. Amikor oldódnak maguk körül a talajt „sterilizálják” és élettelenné teszik. Ez a sok „talajseb” okozza azt, hogy élet alig maradt már nagyon sok talajban. A Power, vagy az ebből készült Folyékony NPK, PK termékek kíméletesen bánnak a talajjal. Sokkal nagyobb felületre jut ki a koncentrált tápanyag, amelyből a növény gyökere majd megkeresi a neki szükségeset. Vagyis nyugodtan hagyjuk el a szilárd műtrágyát és használjunk sok Power-t, vagy Folyékony NPK, PK terméket, közepes vagy nagy dózisban.

Ha folyékony DAM, UAN oldatot használunk

Sok helyen van ma már folyékony nitrogén technológia. Ez egy kiváló lehetőség, hogy a nitrogénnel együtt többféle tápanyagot is kijuttassunk. A VulcanAgro Kft mindig azt fogja javasolni, hogy a nitrogén oldat ként tartalmazzon. Ezen felül pedig a nitrogén mennyiségnek a 10-20%-ig tehetünk a permetezőbe Power-t, vagy Folyékony NPK-t, Turbó PK-t. Nem csak a nitrogén fog jobban hasznosulni, de a növényünk is friss tápanyagokhoz tud jutni, a gyökerén keresztül.

Folyékony NPK elővásárlási akció

A VulcanAgro Kft. elővásárlási akciót hirdet a Folyékony NPK termékeire. A kedvezmény 24 tonna megrendelés esetén érvényes, az ár tartalmazza a helyszínre történő szállítás költségét is (tartálykocsis).

Részletekről érdeklődjön szaktanácsadóinknál. Az akció visszavonásig vagy a készlet elejéig érvényes!

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …