A paprika betegségei

A paprikán már a kiültetés után gyakran károsít a Pszeudomonaszos betegség – Pseodomonas syringae. Főleg meleg, fülledt, nedves, esős időben fertőz, de gyakori öntözéskor is előfordul. A betegség a talajból a vízcseppekkel kerül föl a levelekre, ezért a betegség alulról halad fölfelé. A leveleken barna foltok jelennek meg, ezek lehullnak, és ha súlyos a fertőzés, a hajtáscsúcs is elhal, a virág- és a terméskocsányon is megjelennek a barna foltok. A kórokozó baktérium, ezért a gombaölő szerek hatástalanok ellene. A réztartalmú szerek lehetnek hatásosak (Champion 50 WG, Kocide 2000, Cuproxat SC, Kuprikol 50), de Szlovákiában egyik sincs a paprikában regisztrálva.

Pszeudomonaszos betegség

A vírusbetegségeket a szívó kártevők, leggyakrabban a levéltetvek terjesztik. Ha a növény megbetegedett, legjobb eltávolítani, gyógyítani nem, csak megelőzni lehet ezeket. Az új fajták már ellenállók a leggyakoribb vírusokkal szemben, ez fel van tüntetve a fajta leírásban, érdemes erre a vásárláskor odafigyelni.

A vírusbetegségekhez agyon hasonló a sztolburbetegség – Stolbur mycoplasma. A kórokozó az évelő gyomokban, főleg a folyondár szulákban telel, ezekről hordják széjjel tavasszal, nyáron a különböző kabócafajok. A meleg, száraz időjárás kedvez ezeknek, ezért ezt a betegséget az utóbbi években egyre gyakrabban láthatjuk. Terjedésének visszaszorításában fontos szerepe van a gyomirtásnak is. A beteg paprika levelei alulról fölfelé sárgulnak, lehullnak. A paprika szára fölkopaszodik, a bogyók fonnyadnak, megszáradnak, összezsugorodnak. A növény gyökerén, szárán nem láthatók tünetek, a gyökérrendszer szinte erősebb, nagyobb, mint az egészséges növényé. Sok növényfajon károsít, paradicsomon, burgonyán, zelleren, de a szőlőn és gyümölcsfákon is.

Sztolburbetegség

Fehérpenészes szárrothadás Sclerotinia sclerotiorum. Esetenként súlyos károkat okozhat. Tipikus tünet a száron, az elágazásokban a fehér, vattaszerű bevonat. A fertőzés következtében a szár belsejében fekete szkleróciumok fejlődnek. A talajból fertőz, a talaj felső rétegének hosszantartó nedvessége kell ahhoz, hogy a gomba szaporítóképleteket fejlesszen. Kedvez a terjedésének a monokultúra és a mérsékelten meleg időjárás. Fontos a beteg növények eltávolítása, hogy a szkleróciumok ne kerüljenek a talajba. A betegség megelőzésében fontos, hogy a hajtatóházakban öntözés után a talajfelszín a lehető legrövidebb ideig legyen nedves.

Fehérpenészes szárrothadás

Paprikalisztharmat Leveillua taurica, a hajtatott paprika betegsége, szabadföldön ritkán fertőz. Leginkább a rosszul klimatizált, magas hőmérsékletű és páratartalmú növényházakban fordul elő. Tünetek kizárólag a leveleken vannak, sárgás foltosodás figyelhető meg, a levelek a színük felé kanalasodnak, lehullnak. Növénymaradványokon telel. A tünetek észlelésekor állománykezelés szükséges lehet.

Alternáriás bogyó és magházpenészedés  – Alternaria alternata. A károsítás következtében a termésen penészes foltosodás figyelhető meg, a magház körül is. Nedves időben a termés elrothad, szárazban mumifikálódik. Seben, bibén és kocsányon keresztül fertőz. A kórokozónak kedvező a magas hőmérséklet. Külön védekezésre nincs szükség. Fontos a fertőzött növénymaradványok megsemmisítése, negatív szelekció, vetésváltás. Leggyakrabban a kalciumhiány okozta foltokon másodlagosan jelenik meg.

A tenyészidőszak második felében okozhat gondot a Fuzáriumos és verticilliumos hervadásFusarum solani  Verticillium dahliae . A paprikán először a déli órákban lankadás látható, később a levelek hervadnak, száradnak alulról fölfelé, végül az egész növény elpusztul. A lassú lankadást, hervadást az okozza, hogy a gomba a szállítószöveteket tömíti el. A betegség többnyire lassú lefolyású. A kórokozó a növénymaradványokon marad fenn, talajból fertőz. A beteg növények eltávolításával, talajfertőtlenítéssel védekezhetünk a betegség ellen.

Fuzáriumos hervadás

Ritka betegség, de már találkozhattunk a Kolletotrichumos bogyófoltossággal  – Colletotrichum nigrum, C. atramnefarium.  A beteg növények termésén hosszúkás, besüppedő barna foltok figyelhetők meg. A kórokozó sebeken keresztül fertőz. A magas hőmérséklet kedvez az elszaporodásának.  A védekezésben a vetésváltás nagyon fontos.

Botritiszes betegség – szürkepenészes rothadás – Botritys cinerea. A betegség minden hajtatott növényen előfordul, tipikus polifág gomba. Fertőzi a szárat, a levelet, a virágot és a termést is. A gomba konídiumai 5–40 C° között csíráznak, vagyis minden körülmény között terjedhet. A terjedését a növényen jelenlévő víz határozza meg. A védekezés alapja a lehető legrövidebb ideig nedvesen hagyni a növényeket, a páralecsapódás megakadályozása, gyakori szellőztetés, az ajánlott egyedszám betartása.

Fiziológiai betegség a paprikabogyók csúcsrothadása. A tünetet a kalcium hiánya okozza, vagyis nem kártevő vagy kórokozó. A növények által a legnehezebben felvehető elem a kalcium, ezért nem csak akkor mutatkozik ez a tünet, amikor a talajból hiányzik ez a tápelem, hanem akkor is, ha a növény valamilyen okból nem tudja fölvenni. Gyakran a rendszertelen öntözés következménye, de lehet az oka a fejletlen vagy károsodott gyökérrendszer, a többi tápelem túladagolása, és a talaj magas sótartalma is. A mészhiány tünetei már az egész kicsi termésen megkezdődnek, és a bogyó növekedésével lesznek jól láthatók. Az elkerülése végett fontos a rendszeres és alapos öntözés, (nem a mindennapos kevés vízzel történő locsolás), a megalapozottan végzett tápanyag-utánpótlás. Érzékeny fajták termesztésekor szükséges, de a többi fajtánál is hasznos a kalciumtartalmú levéltrágyák használata.

Kalciumhiány

Szlovákiában, a paprikában a betegségek ellen jegyzett vegyszerek:

  • Askon         lisztharmat   kiskereskedelmi csomagolásban is
  • Magnicur Quick    szürkepenész         kiskereskedelmi csomagolásban is
  • Prolectus     szürkepenész         kiskereskedelmi csomagolásban is
  • Serenado ASO      szürkepenész, alternária-
  • Talent          lisztharmat-
  • Teldor         szürkepenész         kiskereskedelmi csomagolásban is

A permetlébe ajánlott keverni Silwet Start vagy Agrovitalt, amely védi a vegyszert a lemosódástól is. A vegyszereket csak a megengedett töménységben használjuk, és mindig tartsuk be az egészségügyi várakozási időt.

About jogazda.com

Cikkajánló

Fohász helyett

Az ötven felettiek korosztálya még bizonyára emlékszik Kovács Kati, Add már, uram az esőtcímű slágerére, …