A naposcsibék fogadása

A jó minőségű naposcsibe egészséges, élénk mozgású, fényes szemű, semmilyen elváltozást nem mutat. Optimális esetben kelés után 6-12 órával már az istállóba kihelyezhető.  A háztájiban nevelt naposcsibéket is – ha nem kotlóval történik a csibenevelés – megfelelően előkészített férőhelyre ajánlott telepíteni, amit minden telepítés alkalmával alaposan ki kell fertőtleníteni. A nevelés történhet mélyalmos és ketreces rendszerben. A helyiség mentes legyen kórokozóktól (baktériumok, penészgombák), mivel a fertőzöttség megnöveli a naposkori elhullást. Ezt követően végezhető az almozás megfelelő nedvszívó anyaggal (szecskázott szalma vagy forgács).

A csibék hőszabályozó képessége 20-25 napos korban alakul ki, ezért a nevelés elején a környezeti melegre vannak utalva. Napos korban a csibék hőmérsékleti igénye magas. A teljes alapterületen történő nevelés esetén az egész ólat meleg levegővel kell felfűteni. Az első napokban a fejlődésükhöz legalább 32 – 34 oC hőmérséklet szükséges. Ezt ún. műanya biztosítja, ami alatt biztosított az állatok fejlődéséhez szükséges hőmérséklet és a kedvező mikroklíma. Az ól levegőjét 24-26 oC –on tartjuk.  A kezdeti hőmérsékletet később hetente 3 oC-kal csökkenteni lehet. A 4.– 5. héttől kezdődően a hőmérsékleti igény csökken, de még ekkor is szükséges a 20–21 oC. Zárt tartás esetében az ammónia és egyéb káros gázok, ill. magas pára képződését szellőztetéssel kell megszüntetni.

A naposcsibe fogadása előtt az épületet 24 órával a csibék érkezése előtt  fel kell fűteni. Ellenőrizni kell a hőmérőket és az egész istállóban a hőmérsékletet. A leterített alomanyagot egyengessük el, hogy  a csibék gond nélkül vízhez jussanak. Telepítés előtt néhány órával töltsük fel az itatókat, hogy az itatóvíz hőmérséklete szobahőmérsékletű legyen. Takarmányt csak akkor adjunk, ha az állatok már megtalálták az itatókat, és 2-3 órán keresztül ihattak. (sz-sulinet)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …