A fertőző lombot semmisítsük meg

Az ősszel lehullott levelekben áttelelő kórokozók között a lisztharmatfélék, a levél-likacsosodás és a varasodás kórokozói mellett áttelelnek a levélfoltosságot okozó gombák és a rozsdagombák is. Ezért a lehullott levelek fák alól való eltávolítása a jövő évi sikeres növényvédelem egyik alapvető művelete.

A szokatlanul korán lehullott levelek általában valamilyen gombakórokozótól fertőződtek meg. Ezek kisebb-nagyobb foltokban lehetnek a talajfelszínen. Az ágakon visszamaradó levelek, levélcsomók, az általános lombhullatást követően különösen szembetűnők lehetnek, akárcsak az időközben mumifikálódott gyümölcs vagy termésmaradványok. Ezek nemcsak a tavaszi újrafertőzések forrásai lehetnek, hanem szaporító képletek milliárdjainak a kialakulását is lehetővé teszik. Ezek pedig – időközben elsodródva – csapadékvízzel vagy széllel átkerülhetnek más, egészséges fákra is.

Minél nagyobb számban maradnak vissza a fák alatt a levelek és a termések, annál több gondot okozhatnak a következő termelési idényben. Hasonlóan veszélyes, ha a lehulló levelek vastag rétege alá kerülnek a fertőzöttek. Ilyenkor a védelmező takaró alatt sikeresen áttelelnek a kórokozók.

Ajánlott, hogy a fertőzött leveleket a fákról kézzel is leszedegessük, és a talajra lehullott levelekkel együtt minél előbb összegyűjtve eltávolítsuk a kertből, illetve semmisítsük meg. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …