LG repcék Nádszegen

Ma már követelmény a többfajta védettséggel rendelkező repcehibrid

A májusi esők rövid szünetében mégiscsak lehetőség nyílt a Limagrain repcefajták Nádszegen tervezett helyszíni szemléjére, ahol az idei szezon kínálatával és néhány tervezett fajtajelölt újdonsággal is megismerkedhettek a délnyugat-szlovákiai térség termelői. Ondrej Takáč, a cég szlovákiai kirendeltségének vezetője rövid bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az itteni termelők támogatásának is köszönhetően nemcsak a repce, hanem a kukorica vetőmagpiacon is vezető pozíciót töltenek be, sőt repcéből az európai piac élén is ők állnak. Mayer Szilvia, a cég területi képviselője később azzal egészítette ki, hogy noha a repce egyes vélemények szerint nem kifejezetten ebbe a térségbe való növény, az LG hibridek teljesítményeire is alapozva a gazdák itt is sikerrel termesztik.

Jiří Matouš, a Limagrain csehországi és szlovákiai termékmenedzsere a repcefajtáik seregszemléjén elsősorban a meghatározó hibridjeik, az LG Ambassador, az LG Arnold és az LG Auckland hibridekre  összpontosítva tájékoztatta a résztvevőket, de a bemutatót a kínálatukban továbbra is szereplő LG Architekt-tel kezdte, amely az első hibrid volt, amely a tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) elleni védelmet biztosító génnel rendelkezett. Jelentőségét bizonyítja, hogy ezzel az említett tulajdonsággal immár a nálunk és Csehországban elvetett repcehibridek több mint háromnegyede rendelkezik. Ez a középkorai érésidejű hibrid gyors őszi növekedésű, így későbbi agrotechnikai időpontban is vethető. Hozamképessége stabilan magas különböző környezeti feltételek között is biztonsággal termeszthető. Kiváló télálló képessége van, rendelkezik a már említett TuYV génnel, valamint a becők idő előtti felrepedését meggátoló tulajdonsággal is.

Az elkövetkező szezonra kínált csúcsteljesítményű repcehibridek közül a piacvezető LG Ambassador-nak kiváló tulajdonságai mellett az lesz a hiányossága, hogy feltehetően ebben a szezonban is az igényeknél várhatóan kevesebb vetőmag jut belőle az itteni piacra. Kimagasló hozamképessége, az összes termesztési körzetben nyújtott stabil teljesítménye, rendkívüli kompenzációs képessége alapján érthető az iránta megnyilvánuló fokozottabb érdeklődés, amit a fómás betegségekkel szembeni védettséget biztosító Rlm7-es gén, valamint a tarlórépa sárgaság elleni TuYV gén jelenléte is alátámaszt. További tulajdonsága a nitrogén hatékony kihasználása és a becők felrepedése elleni védettség, valamint a kiváló télállóság. Hozamképességét az elmúlt esztendőben Nálunk és Csehországban is különböző fajtakísérletekben elért első helyezésekkel is igazolta.

Az LG Arnold korai hibrid, ugyancsak kiváló hozamképességgel rendelkezik, korán vethető, korán is betakarítható. Rendelkezik az LG Ambassador esetében említett meghatározó tulajdonságokkal (Rlm7, TuYV, becők felrepedése elleni védelem, télállóság), mellettük a verticíliumos hervadással szembeni védelmet biztosító kvantitatív rezistencia is védi, aminek látható jele az aratás utáni egészséges zöld tarló. Robusztus növekedésű ősszel kevésbé, tavasszal erőteljesen fejlődik. Ősszel a fejlődés a gyökerekre összpontosul, erős fejlett rendszert képez, nincs szükség ismételt regulációra.

Az LG Auckland a tavalyi szezon újdonsága volt, kimagasló hozamképességét elsősorban kifejezetten intenzív termesztési feltételek között tudja érvényesíteni. Magas, erőteljes szárat képez, így nagyobb teret igényel, vagyis alacsonyabb a vetéssűrűsége. Az agrotechnikai terminus második felében vagy a végén is vethető, kiváló kompenzációs képessége van. Rlm7 és TuYV génnel, becők felrepedése elleni védelemmel, télállósággal és a verticíliumos hervadással szembeni kvantitatív rezistenciával is rendelkezik.

Az LG repcefajták kínálatában egy vonalas fajta is megtalálható. Az LG Acacia középkorai érésidejű, TuYV génnel és télállósággal rendelkezik. A bemutatón néhány fajtajelöltet is láthattak a résztvevők, további sorsukról a további fajtakísérletek eredményei alapján döntenek. Azoknak a hazai termelőknek, akiknek a parcelláin esetleg már megjelent a káposztafélék gyökérgolyvás megbetegedését okozó fertőzés, a plasmodiophora, amely a repce gyökerén rákos tumort (golyvát) képezve teheti tönkre az állományt és a termést, az LG csehországi kínálatából már tudnak ennek a betegségnek is ellenálló hibridet javasolni a termesztésre. Az LG Skorpion hozamképességben felveszi a versenyt az LG Ambassadorral, egyúttal az említett gyökérgyolyva ellen is védelmet nyújtó tulajdonsággal rendelkezik.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …