Kinek fog fájni?

Lassan három évtizede annak, hogy a rendszerváltás keretében levezényelt ágazati átalakítás, a mezőgazdasági szövetkezetek transzformációja és az állami gazdaságok privatizációja keretében igazságos vagyonelosztást, földhöz jutást, széleskörű piaci lehetőségeket és bőséges közösségi támogatásokat ígértek az ágazati szereplőknek.

Ma már tudjuk, hogy a vagyon meghatározó része inkább szűk érdekcsoportok, sőt azóta már külföldi befektetők kezébe került, a földhöz jutás és a piaci érvényesülés, valamint a támogatási forrásokhoz való hozzájutás lehetőségeiről az évközi termelői tüntetések, traktoros felvonulások mutattak szemléletes képet.

Hosszú ideig az uniós támogatások alacsony szintjére fogtuk a bajok eredőjét, miközben soha nem látott mértékű források folytak be (és ki) az ágazatba(ból). Ugyanakkor ezenközben padlót fogott és teljesítőképességének harmadára csökkent az állattenyésztés, leépült a zöldség-és gyümölcstermesztés, újabban pedig már a munkaerő hiánya is megszabja a fejlesztések irányát.

De ne legyünk egyoldalúan elfogultak, hiszen az utóbbi években érezhető szemléletváltozás is történt, ma már nem kifejezetten és egyértelműen az uniós támogatásokban látják az ágazati megmondó emberek a nehézségek okait, sőt a készülőben levő ágazati stratégiai koncepció kapcsán a tárcavezető asszony sem titkolta, hogy a tervezett intézkedések bizony fájni is fognak. Ebben a karácsony előtti ádventi állapotban csak bízni tudunk abban, hogy ezek a fájdalmasnak jelzett átalakítások terhei nem csak a kisgazdák és a kétkezi munkájukból élők vállait nyomják majd, hanem ígéretek helyett tényleges esélyt is kínálnak számukra a tisztességes megélhetéshez. Ennek reményében kívánunk minden gazdálkodónak, szeretteiknek és olvasóinknak áldott, békés ünnepeket.

A szerkesztőség nevében: Szilvássy László

About Jó Gazda

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …