A kameruni juh

Aki igénytelen birkát szeretne tartani, annak a kameruni juhfajtát ajánljuk. Ez a kistermetű, nyugat-afrikai fajta a betegségekkel szemben rendkívül ellenálló, és a többi birkával ellentétben olyan szőre van, mint a kecskének, vagyis nem gyapjas, ezért nyírni sem kell, ráadásul minden évben két alkalommal vedlik. A kameruni juh farka rövid, feje hosszú, füle szintén rövid. A kosok sarlóhoz hasonló szarvat, a nyakukon dús sörényt viselnek, az anyák ezzel ellentétben szarvatlanok. A tél beálltával komoly vastagságú szőrzetet növeszt, így védekezik a zord időjárással szemben, aztán a meleg beköszöntével ledobja magáról a szőrt. A leggyakrabban elforduló színváltozat a gesztenyebarna, amelynél a láb belső része, a has és az áll fekete. Ezen kívül még a következő színváltozatok léteznek: fekete alapon barna has és láb, egyszínű barna, egyszínű fekete, egyszínű vörös és foltos. Az egyéves kosok súlya 30–35 kg, a felnőtteké 35–45 kg, marmagasságuk 60–70 cm. Az anyajuhok súlya 25–32 kg, és 58–65 cm magasak.

A kameruni juh nagyon szapora állat. Az ivarérettségét öt hónapos korában éri el, a tenyészérettsége viszont 7-8 hónaposan következik be. Ez a fajta évente akár kétszer is ellik. Vemhességének ideje 147–150 nap. Ritkán, de előfordul ikerellés is. Egy kameruni anyaállat évente 2-3 bárányt nevel fel. A birkák 10–12 évig élnek. A legtöbben húsbirkának tartják, elsősorban a hús kiváló minősége miatt. A fiatal állatok a vágási kort úgy 5–8 hónaposan érik el, ekkor feldolgozás után 10–15 kg húst adnak, amelynek színe vörös, íze leginkább a vadhúsra emlékeztet. Szlovákiában is egyre jobban terjed, elsősorban mint házi kedvenc. Nagyon kedves, aranyos, barátságos állat.

-pint-

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …