Ivan Dzubák, Kovács Tamás, Matús Javor Csilizpatason

KWS kukorica fajtabemutató Csilizpatason

Előtérben a hibridek érésideje és vízleadó képessége

Mintha az elmúlt hónapok aszályos időszakát szerette volna ellensúlyozni, a szemerkélő eső meg-megszakította a KWS Csilizpatason tartott szántóföldi bemutatóját, amelyen a nemesítő cég ebbe a térségbe szánt kukorica hibridjeit mutatták be az érdeklődő termelőknek. A másfél évtized óta rendszeresen itt megtartott szakmai rendezvényen a hagyományokhoz hűen az Adama növényvédelmi cég a kukorica növényvédelmi technológiájába ajánlott készítményeket, a Lemken mezőgép-forgalmazó pedig a növény betakarítása utáni talajművelő eszközöket mutatott be.

Ivan Dzubák, a KWS ügyvezetője rövid bevezetőjében a jövő évi termesztési szezonra ajánlott itt is bemutatott új hibridjeikre, az érésidők területén várható módosítására és azok összehangolására hívta fel a figyelmet. A termelők számára nyújtott kiegészítő szolgáltatásaik keretében elsősorban a myKWS néven digitális térben működtetett ingyenes tanácsadás révén kínálnak lehetőséget a termelő partnereiknek a rendelkezésre álló információk és eszközök optimális összehangolására és hatékony kihasználására. Emlékeztetett a vetőmagok kezelésébe alkalmazott különböző kelést és fejlődést segítő hatóanyagok kombinációjából összeállított Initio nevű csávázási technológiájukra, illetve az Initio Insect +-ra, amelyet rovarölő készítménnyel kiegészítve megrendelésre visznek fel a vetőmagokra.

Ivan Dzubák, Kovács Tamás, Matús Javor Csilizpatason

A csilizpatasi szántóföldi bemutatón összesen 31 kukorica hibridet láthattak a résztvevők, de ezeknek a fele még csupán kísérleti stádiumban van, így név nélkül szerepeltek a seregszemlén. A nyilvántartásban szereplő és a köztermesztésbe engedélyezett hibrideket a házigazda Kovács Tamás rövid termesztéstechnológiai ismertetője után Matúš Javor, a KWS termékmenedzsere mutatta be az érdeklődőknek.

Az utóbbi években tapasztalt környezeti változások és főleg az idei aszály következtében a fajtaválasztás során egyre inkább előtérbe kerül a hibridek termésstabilitása, amely a különböző évjáratokban képes a bennük rejlő terméspotenciál átlagoshoz közeli szintjének elérésére. A KWS ebben a témakörben a stabilitás szempontjából sajátos értékelő rendszer alapján két kategóriába sorolja be az egyes hibrideket. A ClimaCONTROL3 jelzővel ellátott hibridek kritériumait több éven át tartó vizsgálati eredmények alapján határozzák meg. Ebben az esetben az átlagosnál alacsonyabb hozamokat produkáló évjáratokban, gyengébb feltételek között az átlagosnál magasabb hozamokat elérő hibrideket illeti az említett jelző. Ezzel szemben az erősebb évjáratokban, kedvezőbb feltételek között, az átlagosnál ugyancsak magasabb hozamot produkáló hibrideknek a Plus4GRAIN minősítés jár. Ezek nagyon jól reagálnak az intenzitást célzó bemenetekre. Ugyancsak megfontolásra ajánlott a hibridek különböző érésidejének és vízleadó képességüknek összehangolása és kihasználása a termesztés során. Ez főleg az energiaigényes szárítással kapcsolatos költségekben jelentkezik. A KWS a termesztési szezon végén hetente folyamatosan méri az egyes hibridek vízleadását, figyeli annak dinamikáját, s ezen adatok alapján is pontosítani tudja az ajánlott hibridek kínálatát, amelyben vannak korai érésidejű ugyanakkor magas terméspotenciállal bíró hibridek is.

Ilyen a KWS Lauro (FAO 290) korai érésidejű nagyon jó terméspotenciállal rendelkező szemes hibrid, amely újdonságként a ClimaCONTROL3 minősítést kapta. Ez annyit jelent, hogy az átlagos, vagy annál kedvezőtlenebb termesztési feltételek között is átlagon felüli hozamokat biztosít. Hozamképessége mellett kiváló vízleadó tulajdonsága a termesztés gazdaságosságát is kedvezően befolyásolja. Tulajdonságai és elért eredményei alapján nem véletlenül vették 2 év fajtavizsgálati kísérlet után nyilvántartásba. A KWS Mino (FAO 320) silóhibrid ugyancsak újdonság, de inkább a répatermesztési körzetbe ajánlott. A KWS Adonisio (FAO 330) azonban már ebben a térségben képes magas terméspotenciáljának kiteljesítésére. Középkorai érésideje ellenére a tőle magasabb FAO számmal rendelkező szemes hibridek teljesítményét ostromolja. Nem véletlenül minősítették Plus4Grain jelzővel, amely átlagos, vagy annál jobb feltételek esetén átlagon felüli teljesítményre képes. Tulajdonságait nemcsak nálunk, hanem a hasonló feltételekkel rendelkező környező országokban is igazolta. Hozamképessége mellett, amely stressztűrő képességének is bizonyítéka, kiváló vízleadó tulajdonsága révén a betakarítása alacsony nedvességtartalommal lehetséges. Az újdonságok sorát a KWS Advisio (FAO 460) ClimaCONTROL3 minősítésű szemes hibrid zárja, amely kései érésideje alapján eleve a magasabb terméspotenciál képviselője, ugyanakkor az említett minősítése a kedvezőtlenebb évjáratokban is átlagon felül teljesítményt biztosít. Ezeket a tulajdonságokat nemcsak nálunk, hanem Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában és Horvátországban is számtalan vizsgálatban igazolta.

A KWS kínálatában természetesen továbbra is szerepelnek a jól bevált közkedvelt hibridek is, mint például a KWS Smaragd (FAO 350), amelyet a KWS Hypolito (FAO 350) válthat a terméksorban. A KWS Kashmir (FAO 380) Plus4GRAIN minősítésű hibridből jelenleg még mindig a legtöbbet értékesítenek, noha már pár éve piacon van, de a termelők kedvelik és keresik. A KWS Almanzo (FAO 390 – ClimaCONTROL3) a partnere, esetleges váltótársa lehet, mindkét hibrid kiváló terméspotenciállal és stabilitással rendelkezik, vízleadó képességük is nagyon jó. A Kapitolis (FAO 400) továbbra is élvezi a termelők bizalmát, a különböző évjáratokban is stabil hozamképesség jellemzi. Hibridpárosként értékelhető a Kollegas (FAO 450) és a KWS Advisio (FAO 460), amelyek a legkésőbbi szemes hibridek. Matúš Javor velük kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az utóbbi évek tapasztalatai alapján érdemes a kukorica termesztési szerkezetét lehetőleg szélesebbre tárni, és 80-100 FAO egységnyi érésidő különbözetet bevállalva alakítani a vetésszerkezetet, lévén, hogy az esetleges nyári hőstressz következményeit a késői érésidejű hibridek jobban el tudják viselni.

A silóhibridek közül a bemutató részvevő láthatták a régebbi évjáratú Balasco-t (FAO 380), amely hosszú ideig zöldszáron érő tulajdonságát ebben a rendkívül aszályos évjáratban is bizonyította, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, és még mindig élvezi a termelők bizalmát.  A Katedralis (FAO 480) és a KWS Lukas (FAO 520) ugyancsak kiváló beltartalmi értékekkel és terméspotenciállal (zöldtömeg, keményítő és jól emészthető szárazanyag) rendelkeznek.

A Csallóköz ivóvízkészletét is védő törvényes előírások miatt bizonyos fokig behatárolt a kukorica növényvédelmi technológiájában alkalmazható készítmények száma, így az itteni bemutatón is csak kétfajta védekezési variánst alkalmaztak a növényállomány gyommentesítésére, tájékoztatott Máťuš Ervin, az Adama növényvédelmi szakembere. Az e-postemergens változatban Coltrane 2 l/ha + Efica EC 1,25 l/ha kerül kijuttatásra, amelyek hatóanyagai révén (Coltrane – mezotrion és dicamba, Efica – metolachlor) a terület gyomflóráját sikerült lefedniük. Az egyetlen gondot a csapadékhiány jelentette, ebben a változatban a szerek hatékony működéséhez szükség van bemosó csapadékra. Az utóbbi időszakban emiatt szorul háttérbe a preemergens variáns alkalmazása is. Az idei tapasztalatok alapján hatékonyabban működött a klasszikus postemergens változat, amelyben a Coltrane mellett a Nicogan 40 OD (hatóanyaga a nicosulfuron) 1,25 l/ha szerepelt a kombinációban. Ebben a változatban ugyanis a szerkombinációt egy későbbi időpontban, a kukorica 6 leveles állapotában juttatták ki, így a gyomok zöme már megjelent a parcellán, ráadásul ennek a kombinációnak enyhe talajhatása is van. Erre rásegítettek a Nicogan megemelt adagjával, hogy a fűfélék ellen hatékonyabb hatást váltsanak ki. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a fűféle gyomok képesek jobban alkalmazkodni a szárazsághoz, nagyobb a tálélési esélyük. A kukorica gyomvédelmében az említett szereken kívül a vízvédelmi törvény hatálya alá nem tartozó területeken lehetőség van egy további készítmény, a Sulkotrek alkalmazására is, a védekezés módját a helyi viszonyokhoz igazodva alakítják ki. Az aszályos időszakban történő védekezés hatékonysága érdekében ajánlott szintetikus adjuváns hozzáadása a szerkombinációhoz, amely segíti a permetanyag jobb eloszlását a gyomok felületén, erre a Rollwet készítményt ajánlják.

A kukorica betakarítása utáni talajműveléshez valamint az ezt követő vetéshez szükséges berendezéseket a Lemken mezőgépgyártó itteni forgalmazója vonultatott fel a bemutatón. Ivan Kuric a cég képviselője a Karat 10 tárcsás borona új változatát mutatta be a résztvevőknek, amely képes felaprítani a szármaradványokat, 20-25 cm mélységig beforgatni azokat és talajszintkövető technológiája révén jó minőségű vetőágyat készíteni különböző szintkülönbségű talajokon is. A Solitare 9 vetőgép többfajta kiegészítő talajművelő eszközzel felszerelhető.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …