Ismeretlen földtulajdonosok országa

Annak ellenére, hogy a földtulajdon rendezéséről szóló törvény már több mint negyedszázada érvényben van, és az eredeti elképzelések szerint már régen el is kellett volna felejteni a parcellák tulajdonjogi rendezését és tagosítását, az országban nyilvántartott 3559 kataszterből eddig csupán 418-ban végezték el komplex módon a földtulajdon pontosítását és a szétdarabolt parcellák tagosítását, további 91-ben egyszerűsített eljárás keretében a tulajdonviszonyok részleges rendezését.

A kimutatások szerint Szlovákiában jelenleg 8,4 millió parcella van, amelyekhez 4,4 millió tulajdonosi és 100,7 millió résztulajdonosi jogviszonyt tartanak nyilván. A földtulajdon rendezésésének kérdése mégis csaknem egy évtizede holtvágányon vesztegel, hiszen az utóbbi években csak a korábban jóváhagyott rendezési terveket fejezték be, miközben újabb projektek kiírására nem került sor. Nem véletlen, hogy az utóbbi időkben tapasztalt tiltakozó megmozdulásoknak is a földtulajdon rendezetlensége volt az egyik eredője.

A parcellák felaprózottsága, a bizonytalan vagy ismeretlen tulajdonosi és gyakran áttekinthetetlen bérlői struktúra nemcsak a mezőgazdasági termelésben vállalkozók helyzetét és továbblépési terveit akadályozza, hanem egyéb ágazatokban és a közszférában is komoly korlátokat állít a beruházások és fejlesztések elé. Annak érdekében, hogy ne maradjunk az ismeretlen földtulajdonosok országa, ahol a tulajdonviszonyok rendezetlensége a termőfölddel kapcsolatos visszaéléseknek is a melegágya, bele kell vágni a probléma megoldásába. Még akkor is, ha a kilátások egyelőre nem kecsegtetnek gyors és  mindenki számára kedvező eredménnyel. Tudni kell, hogy ehhez jelentős nagyságrendű forrás kell – a végrehajtáshoz mintegy 800–850 millió euróra lesz szükség -. és a folyamat még így is akár 30 évig is eltarthat. Sőt, a széles politikai spektrum egyetértését is bírni kell ahhoz, hogy ne kelljen minden kormányváltás után mindig új koncepciók mentén újrakezdeni.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Korlát után új adó?

Alig pár hónapja, hogy a gazdák „ízlelgetik, emésztgetik” az unió elkövetkező költségvetési időszakára megszabott támogatási …