Zöldség-metamorfózis

Kétségtelen, hogy a címben jelzett átalakulás kissé erősnek tűnik az alábbi esetre, hiszen tényleges metamorfózis helyett valójában csak átnevezés történt, de valljuk be, pár évvel ezelőtt még kevesen gondolták volna, hogy egyszer szlovákiai eredetűre hamisítják majd a lengyel zöldségeket.

Bár a hazai zöldségtermesztés helyzetéből  és teljesítőképességéből kiindulva nem is tűnik olyan abszurdnak ez a helyzet,  hiszen az elmúlt időszakban már kampányok zajlottak és zajlanak a szlovákiai eredetű élelmiszertermékek, köztük a zöldség és gyümölcs hazai fogyasztásban való részesedésének növelésére, amit az ügyes kereskedők most ennek szellemét kihasználva megpróbáltak a maguk javára fordítani.

Tény, hogy idén áprilisban az élelmiszer-ellenőrök vizsgálódásaiból kiderült, néhány zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó nagyraktárban bizony szlovákiai eredetűre változtatták a Lengyelországból behozott sárgarépa és petrezselyem kínálatát minősítő dokumentumokat. Pontosan nem lehet tudni, csak sejteni lehet, hogy alapjában véve mi vezérelte ennek a manipulációnak a kiötlőit és végrehajtóit, és messzemenő következtetéseket sem érdemes levonni belőle, de mindenesetre jól érzékelteti a köztudatban eluralkodott szemléletet.

És akkor mi van? – mondhatnánk, hiszen ez a gyakorlat az útmenti árusok hangsúlyozottan „szlovák termék“ feliratú  kínálatában évek óta jelen van. Gondoljunk csak a május végén – június elején megjelenő görögdinnyére, amit szintén echte szlovákiai termékként kínálnak, persze az üzletinél jóval magasabb áron úton-útfélen.  A befüvesített háztáji kertekből származó, ún. ökológiai vagy biotermékekről nem is beszélve, amit szintén a hazai, vagy a budapesti zöldségraktárakból szereznek be és árulják saját háztáji termékként.

Miközben nyilvánvaló, hogy a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés jelenlegi állapotában, nem képes a hazai fogyasztás igényeinek teljes kielégítésére. Az aktív hazai zöldségtermesztők állítják, versenyhátrányuk a szomszédos és a nyugati országok rejtett támogatásainak is köszönhetően csak növekedhet, ráadásul a hiányzó támogatás mellett ma már a munkaerő, illetve annak hiánya is olyan tényezője a termelésnek, ami az ágazat tényleges és lényeges átalakulásának  folyamatát  meghatározó módon befolyásolhatja. E nélkül ugyanis a metamorfózis továbbra is csak átnevezések formájában lesz jelen ebben az ágazatban is.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …