Védjük meg az őszi búzát, amíg lehet

A szántóföldi növénytermesztésben nyilvánvaló, ma már nem várható el, hogy csak úgy megteremjen bármi a határban. A sikeres termeléshez odafigyelés és időbeni védekezés szükséges. Az őszi kalászosok növényvédelmi feladatait a termelőknek eddig javarészt tavasszal kellett elvégezniük. A korábban megszokott időjárástól eltérő környezeti feltételek, az egyre melegedő ősz és az enyhe tél viszont kedvez a károsítók felszaporodásának és az őszi gyomok kelésének, amelyek ellen időben védekezni kell. Nézzük meg, melyen károsítókra kell figyelnünk már az ősz folyamán!

Ősszel és télen több betegség jelentkezhet kalászos növényeinken, melyeknek a szerepe kitavaszodás után jelentősen megerősödik. Az október például már a tavalyi évben is olyan meleg volt, hogy a lisztharmatnak, illetve a tetveknek plusz egy generációjuk fejlődött ki. Habár ebben az időszakban a gabonafélékben nem jellemző az őszi fungicídes védekezés ellenük, nyomon kell követnünk a betegségek okozta tüneteket és a fertőzöttség mértékét. Egyúttal fontos az is, hogy a védekezést már a vetés előtt megkezdjük, vagyis gombaölő szerrel csávázott vetőmagot vessünk. Ilyen például az új Chitopron nevű csávázószer, amelyet alkalmazva védelmet nyújt gomba és baktériumok ellen is. Így tudunk hatékonyan védekezni a csírapusztulást és gyökérelhalást okozó kórokozók ellen (pl. Alternaria alternata, Fusarium spp.).

A meleg őszi időjárás a lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) és a levélrozsda (vagy más néven vörösrozsda) fertőzés (Puccinia triticina, syn: P. recondita) kialakulásának is kedvezhet. Ezeknek a fertőzéseknek a következtében a kalászosok télálló képessége jelentősen csökken. Mindezek ellen egy új készítmény, az AmazoN baktérium nyújt megfelelő védelmet. Az AmazoN-t kifejezetten megelőzésre találták ki, nagyon jól működik.

Kép valahonnan az internetről (Lisztharmatfertőzés őszi búzán)

A szártőbetegséget okozó gombafajok is fertőzhetnek már ősszel, ennek hatására a tél folyamán tőritkulás következik be. Egyre gyakrabban találkozunk a kalászosok vírusos betegségeinek (árpa sárga törpülés és csíkos mozaikfertőzés) tüneteivel is. Ezeket a vírusokat a levéltetvek és a kabócák terjesztik. Így a betegség elleni védekezés kulcsa a rovarvektorok bejutásának gátlása, amit már az ősz folyamán célszerű elvégezni PlanTonic segítségével. A PlanTonic egy sokrétű széles hatásspektrumú készítmény, amely már több even át bizonyítja, hogy a rozsdabetegségek ellen az egyik leghatásosabb készítmény. Ezt támasztja alá a Szlovákiában termelő dán cégek agronómusainak sikere a PlanTonic alkalmazásával.

Levélrozsda-fertőzés tünete

Az őszi kártevők a kalászosokban már a vetéskor megjelenhetnek. Hiszen a vetési varjú és a mezei pocok a rosszul elvetett szemeket azonnal elfogyaszthatják. A csírázásnak indult magokat pedig a drótférgek, az áldrótférgek, a pajorok és a lótücsök pusztíthatják. Az agronómusok ezért kezelik a vetésterületet SoilTonic G készítménnyel, amely távol tartja a talajkártevőket. Nagyon jó tapasztalatok vannak a kártevők és a vírusvektor rovarok (levéltetvek, kabócák) távoltartásával a már említett PlanTonic segítségével is. A vegetatív részek pusztulásakor a gabonalegyek (őszi fekete búzalégy, csíkoshátú búzalégy, fritlégy) lárváinak károsítására gyanakodhatunk. Ezeknek a fajoknak évente több nemzedéke fejlődik (2-4 nemzedék), így ősszel és tavasszal egyaránt károsíthatnak. A foltokban ritkuló őszi vetés a „csócsárló”, azaz a gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) lárvájának felszaporodására enged következtetni. A csócsárló károsítása szeptembertől áprilisig végéig tart, és enyhe teleken akár megszakítás nélkül táplálkozik. Ezek ellen is jó szolgálatot tesz a PlanTonic mivel olajos összetétele szinte lehetetlenné teszi a behatolást.

A nyirkosabb, mélyebben fekvő területek jellemző kártevője a búzafonálféreg (Anguina triciti). Kártételére a levelek dugóhúzószerű csavarodása jellemző. Ezek ellen a SoilTonic készítmény nyújthat megfelelő védelmet. Info: www.biotomal.sk.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …