Van sok közös dolguk – konkrét ügyfélre szabott finanszírozás

[dropcaps]Nem a támogatások elosztásának jelenlegi rendszere, hanem az ágazat szerkezeti, szervezeti, technológiai, műszaki és személyzeti megújulásának, innovációjának a kérdései, illetve azok megoldatlansága okozzák a hazai mezőgazdaság legnagyobb problémáját, jelentette ki Jaromír Matousek, az Unicredit Bank agrárágazatot finanszírozó részlegének vezetője nemrégiben Dunaszerdahelyen, a Szlovákiai Agrárkamarával közösen szervezett tájékoztató rendezvényükön, amelyen az ágazati finanszírozás kérdéseit is megvitatták a résztvevők.[/dropcaps] Szavaiból kitűnt, hogy az innováció és a hazai agrárágazat tudományos-műszaki fejlesztési folyamatát nálunk egyelőre mostohagyerekként kezelik. Jelenleg sem szervezési, sem pedig finanszírozási struktúrája nem képes az ágazati kihívásokra megfelelő válaszokat adni. Miközben a szlovákiai mezőgazdaság folyamatos leépülésének tanúi vagyunk. Ráadásul az ágazati támogatási rendszer által megcélzott kiemelt területek sem ígérnek számottevő változást, hiszen amint az idei közvetlen támogatásokra benyújtott igénylésekből kiderül, például a speciális növénytermesztésre (zöldség, gyümölcs), a lehetséges források 30-40 százalékára, az állattartásban pl. a juhtenyésztésre 39 %-ban nyújtottak be támogatás kérelmet. Félő, hogy ha a folyamat így folytatódik, rövidesen csak kalászos gabonaféléket, kukoricát és olajnövényeket fogunk termeszteni.

A bank szakemberei által elvégzett ágazati helyzetelemzés szerint sem irigylésre méltó a jelenlegi helyzet. Ágazaton belül nagyon nagy eltérések vannak egyes szakágazatok között és azokon belül, termelékenység és árviszonyok tekintetében a különbségek plussz-mínusz 30 %-os kilengéseket mutatnak. Az elmúlt 20 év alatt az ágazati integráció alig lépett előre, és a tudományos-műszaki ismeretek gyakorlatban való kihasználása is stagnál, ez látható a hosszú távú koncepció hiányában kiírt fejlesztési pályázatok tervezetlenségben is. Nincs megoldva a keletkezett károk rendezésének rendszere, akárcsak a vállalati kockázatkezelés menedzselése sem.

Az Unicredit Bank csehországi és szlovákiai képviselete egyike azoknak a pénzügyi intézményeknek, amelyek jelentősen kiveszik a részüket a szlovákiai agrárágazat finanszírozásából. A bank 340 millió eurós hitelkeretet kezel ebben az ágazatban, amellyel hozzávetőlegesen 600 ezer hektár termőterületen való gazdálkodás finanszírozását biztosítja, ami a szlovákiai agrártermelésnek mintegy egyharmadát teszi ki. Nem véletlen tehát Jaromír Matousek állítása, hogy nagyon sok közös dolguk van a mezőgazdasággal. Kezdve a közvetlen agrártámogatásokra folyósított hitelektől, az áru- és raktárjegyek finanszírozásán át a beruházási és az ún. akvizíciós finanszírozásig, amelynek keretében más vállalatokban szerzett vagyonrészek finanszírozását is végzik. Elemi érdekük tehát, hogy jól gazdálkodó, élet- és fejlődőképes ágazattal működjenek együtt.

Ennek érdekében alakították át a bank ügyfélszolgálati rendszerét, amelynek keretében a Small Business program révén konkrét ügyfelekre szabott banki szolgáltatást kínálnak azoknak a partnereiknek is, akiket eddig pl. kisvállalkozóként a lakossági finanszírozás rendszerében szolgáltak ki. Bankó Tamás, az Unicredit Bank dunaszerdahelyi fiókja vállalati ügyfélközpontjának vezetője arról tájékoztatott, hogy a bank tavaly hozott stratégiai döntése értelmében ügyfeleik, akiknek éves pénzforgalma 400 ezertől 2 millió euróig terjedő sávban mozgott, átkerültek a vállalati ügyfélközpontba, ahol konkrét, ügyfélre szabott pénzügyi szolgáltatási csomagot kínálnak a számukra. Ebben a számlavezetéstől kezdve a hitelezésen át a tanácsadásig megpróbálják a kisebb ügyfeleiket is olyan szolgáltatásokkal elérni, amelyeket eddig csak a nagyok kaptak. A nagy vállalatoknak megvan a saját vállalati információs és vezetési rendszerük, amely képes alkalmazkodni a folyamatos változásokhoz, a kisvállalkozóknak azonban ilyenre nincs kapacitásuk, viszont a piaci igényekre való reagálásban nekik is szükségük van releváns, naprakész és folyamatosan hozzáférhető információkra. Ezeket is kínálják azon vállakozások számára, akikkel a Small Business rendszer keretében kerülnek kapcsolatba.

dsc_0016
Bankó Tamás, az Unicredit Bank dunaszerdahelyi fiókja vállalati ügyfélközpontjának vezetője arról tájékoztatott, hogy Small Business néven konkrét, ügyfélre szabott pénzügyi szolgáltatási csomagot kínálnak ügyfeleiknek.

 

Tavaly óta, amikor az említett stratégiai döntés megszületett, intézetünkben a munkatársak zömét az ezzel kapcsolatos átképzéseken már alaposan felkészítették, így ebben a szezonban már egy szakmailag jól felkészült összeszokott csapat állt össze a program megvalósításához, hangsúlyozta a vállalati ügyfélközpont vezetője, Bankó Tamás. Munkatársaival a hatáskörükbe tartozó 5 járásban – Dunaszerdahely, Galánta, Komárom, Vágsellye és Szenc – tevékenykedő kisvállalkozókat, köztük agrárgazdálkodókat is, szólítanak meg az említett programcsomag kínálatával. A Small Business programba besorolt partnereiknek már nem kell a bankfiók lakossági ügyfélszolgálati rendszerén keresztül intézniük a pénzügyi forgalommal kapcsolatos tennivalókat, mivel a bank munkatársai egyénileg veszik fel velük a kapcsolatot, és vonják be őket az említett program által kínált szolgáltatások igénybe vételére. Erről természetesen a potenciális ügyfeleiket informálták, s amint az ügyfélközpont vezetője elmondta, már megvannak az első pozitív visszajelzéseik is.

A bank vezetése tisztában van azzal, hogy a 2020 utáni időszakban várható változásokra már most fel kell készülnie nemcsak a pénzügyi szektornak, hanem az agrárágazatnak is.  Nyilvánvaló, hogy a tervezett innovációs partnerség keretében uniós szinten is olyan együttműködési modellt kell kialakítani, amely képes lesz EU-s támogatással olyan integrált projekteket megvalósítani, amelyekbe a mezőgazdasági vállalatok is bekapcsolódhatnak. Ennek alapjait próbálják meg lerakni, illetve kiszélesíteni az említett finanszírozási program kibővítésével, amelynek eredményeként a kisebb vállalkozásoknak is lehetőségük nyílik az ágazati fejlesztési programokba való bekapcsolódásra. Az előrejelzések szerint ugyanis a várhatóan jelentős mértékben átalakuló támogatási rendszerben ez lesz a jövő útja.

Szilvássy László

 

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …