Ültessünk üvegmosó kefére emlékeztető tollborzfüvet

Májusra általában megélénkülnek az utcák, a parkok, vidám nyüzsgés vesz körül minket. A természet és az időjárás is átállt a májusi ütemre. Kihajtottak a lombok, virágba borultak a cserjék és az utcákat kellemes virágillatú, meleg szellő járja át.

Ha van kertünk, feltöltődhetünk, pihenhetünk és kikapcsolódhatunk egy kis aktív munkával, hiszen egy szépen rendezett kert látványa igazi élmény. Kertünk állandó, elegáns részei lehetnek a díszfüvek, amelyeket sokféle összeállításban alkalmazhatunk. Nagy állományokat alkotnak, virágzataik az üvegmosó kefére hasonlítanak, gyakran kecsesen visszahajlanak, és sokszor egész télen díszítik az ágyásokat. Vannak közöttük télálló évelők, de olyanok is, amelyeket csak egyévesként ültethetünk, mert nem vészelik át a fagyokat.

Az évelő tollborzfű, más néven lámpatisztítófű a legkedveltebb faj a tollborzfüvek között. Fagytűrő évelő, keskeny szürkészöld levelei 30–60 cm átmérőjű félgömb formába rendeződnek. Ezekből magasodnak ki szeptembertől az 50–80 cm-s, kezdetben fehér, majd rózsaszín, vagy barnás árnyalatú füzérvirágzatok. Hideg nyarakon elmaradhat a virágzás. Ősszel a levelek kukoricasárgára színeződnek.

A tollborzfű egyszerűen gondozható, egynyári vagy évelő növény. Augusztustól októberig virágzik, vágott virágnak is alkalmas. A napos, meleg helyeket kedveli. Mélyárnyékban nem virágzik. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel. Nem érzi jól magát száraz, homokos vagy tömörödött talajban.

Magvetés

Az egynyári fajok magjait a lakásban vessük el. A saját nevelésű vagy vásárolt palántákat májustól ültessük ki az ágyásba. Az áttelelt fajokat arasznyira vágjuk vissza, és trágyázzuk meg. Az idősebb évelőket ássuk ki, tövüket osszuk szét több részre, majd az egyes részeket újra ültessük el.

Öntözés és metszés

Szárazság idején rendszeresen öntözzük a növényeket. A virágzatokat száraz csokrok készítéséhez használhatjuk.

Fagyvédelem

Az évelő fajok és fajták gyökerei felett lombbal és fenyőgallyakkal takarjuk a talajt. A leveleket ne vágjuk vissza, mert szépek, amikor zúzmara borítja őket. Az évelő fajokat évente kétszer trágyázzuk. Március/áprilisban és júniusban dolgozzunk a talajba ásványi műtrágyát.

Ültetés

A varázslatos szépségű tollborzfű különösen ősszel szép dísze a kertnek. Az évelőkkel és más díszfüvekkel beültetett évelőágyásból nem hiányozhat. Egynyári virágágyásba és vágott virágnak főként az egynyári fajokat ültetik. Tó partján főként a lámpatisztítófű és a rózsás tollborzfű érzi jól magát.

Az ültetés lépései

  1. Ültetési idő: tavasz. Zsineggel jelöljük ki az ágyás formáját. A gyep közepén kialakított hullámos szélű ágyás különösen mutatós.
  2. Ásóval vágjuk meg a szegélyt, és daraboljuk fel a gyepet 30×30 cm nagyságú gyeptéglákra, melyeket kiemelünk.
  3. Keverjünk komposztot a szigetszerű ágyás talajához. A nagyobb rögöket törjük szét. 60–80 cm távolságra ássunk ültetőgödröket.
  4. Vegyük ki a növényeket a cserépből, és olyan mélyre ültessük őket, ahogy a cserépben álltak. Nyomkodjuk meg a talajt és öntözzük meg a töveket.

Növényvédelem

A tollborzfű nem érzékeny a kártevők okozta betegségekre. Az évelő fajok középrésze néhány éven belül kikopaszodik. Ennek megelőzésére néhány évente osszuk szét a töveket. Ássuk ki a növényt, vágjuk ki a közepét és semmisítsük meg. Csak az erősebb külső részeket ültessük el újra.

Ötlet: Egészítsük ki az ágyást nagyobb méretű kövekkel, törpefenyőkkel vagy más díszfüvekkel. A tövek között kéregőrleménnyel takarjuk a talajt. Megfelelő termőhelyen a tollborzfüvek elszórják magjaikat és elburjánzanak. A magoncokat ősszel vagy tavasszal távolítsuk el.

(kertlap, hellovidek)

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …