Új repcehibridek és búzafajták

Az RWA cégcsoportba tartozó Sempol vetőmagforgalmazó vállalat idei országos fajtabemutató körútjának meghatározó rendezvényét a szokásos Vásárút helyett a Galántai járásban fekvő Vágpattán (Pata), az ottani termelői és értékesítő szövetkezet erre a célra kijelölt parcelláin tartották meg.

A fajtabemutatón a rendezvény társpartnere a Bayer szlovákiai képviselete is felvonultatta kínálatát, mind az állományok növényvédelmi kezelésére használt készítményeinek prezentálásával, mind pedig egy új piaci érdekeltsége, a repcehibridek bemutatásával. Daniela Nahacká, a helyi szövetkezet elnökének cégismertető bevezetője után Ivan Valdner és Andreas Jirkowsky az RWA cégcsoport szlovákiai képviseletének ügyvezetői valamint Vladimír Barbierik a Bayer képviselője köszöntötték a résztvevőket.

A fajtabemutatón, amely az őszi olajrepcék szemléjével kezdődött, Peter Jablonický a Sempol felelős termékmenedzsere először egy vonalas repcefajtára, a termelők körében ismert és bevált Chagall tulajdonságaira hívta fel a figyelmet, amely középkorai érésidejű, növekedési erély és vitalitás tekintetében felveszi a versenyt a hibridekkel is. Kedveltségét bizonyítja, hogy a tavalyi eladási listákon a 2. helyen végzett. A felváltására ajánlott Marcelo egyelőre az első évi fajtavizsgálati kísérletek eredményeitől függően várja további sorsát.

A repcepiacon ma már a hibridek vannak túlsúlyban, a Sempol kínálatában is folyamatosan új hibridek jelentek meg. Közülük a Naiad intenzív termesztésre ajánlott, de vitalitása és alkalmazkodó képessége alapján a déli melegebb és szárazabb környezeti feltételek között is megbízhatóan teljesít. Az Admiter kiváló télálló képessége alapján inkább a hűvösebb, nedvesebb, főleg burgonyatermesztő térségek hibridje lehet. A Kinetic középkorai érésidejű, erőteljes növekedésű újdonság a ledőléssel és a becő felrepedésével szembeni ellenálló képesség a jellemzője. Az Ivan 106 a féltörpe hibridek közé tartozik, jellegzetes alacsony növekedésének előnye, hogy a termesztés során nincs szükség növekedésszabályozásra és a betakarítása is könnyebb. A Sensation elsősorban hozamképessége alapján számíthat a termesztők bizalmára, a tervek szerint a még kínálatban levő Peter 29-et válthatja.

A Bayer repcehibridjeinek kínálatából a Martin Žilinčík a cég területi képviselője négy hibridet és egy vonalas fajtát ajánlott az érdeklődő termesztők figyelmébe. A Jenifer intenzív termesztési feltételeket igényel, itt tudja leginkább megmutatni magas terméspotenciálját. A Jumper a szárazabb és kedvezőtlenebb feltételeket is jól viseli, a későbbi vetésre is alkalmas, ugyanakkor hozamképessége mellett a belőle készítet olaj minősége is kiváló értéket mutat. A Lexer elsősorban hozamképesség tekintetében állja a versenyt, a fajtavizsgálati kísérletek tavalyi eredményei alapján kategóriájában az első helyen végzett. Terméspotenciálja mellett a fómás betegségekkel szembeni ellenálló képessége, valamint télállósága is kiváló. A Fencer újdonság, első évben szerepel a fajtavizsgálati kísérletekben, középkorai érésidejű, elsősorban betegségekkel szembeni ellenálló képessége a figyelemre méltó. A Vitek a Bayer kínálatában régebben szereplő egyetlen vonalas repcefajta.

A Sempol az általa forgalmazott kalászos gabonafajták gazdag kínálatát vonultatta fel. Bevezetőként a Bayer terület képviselője az általuk forgalmazott gabonatermesztési növényvédelmi rendszer elemeit ismertette, amelyek a kalászosok ajánlott őszi gyomirtásától kezdve (Sekator) a rovarölő szeres kezeléseken át (Decis, Proteus) a levél- és kalászbetegségek elleni gombaölőszeres kezelésekre (Hutton, Prosaro, Zantara) alkalmazhatók, és a bemutatott állományok egészségi állapotán a hatékonyságukat is lemérhették a résztvevők.

Jana Garaiová, a Sempol termékmenedzsere bevezetőjében elmondta, hogy a termékbemutatókon felvonultatott fajtaismertetők keretében igyekeznek az érdeklődő termelőknek az egyes gabonafajtákról a lehető legtöbb objektív és a vizsgálatokban többszörösen ellenőrzött információt átadni, hogy ezek alapján dönthessenek, milyen fajtákat termesztenek. A folyamatosan megújuló kínálatukba olyan új fajtákat sorolnak be, amelyekkel a változó piaci és termelői igényekre reagálnak, bár a sörárpák fajtakínálatában sokszor bizonytalan kimenetelű egyes fajták sörgyárak általi elismerése és besorolása.

A kalászos gabonafajták bemutatóján az őszi árpák sorát az Azrah hatsoros takarmánybúza kezdte, mellette az SY Tepee kétsoros sörárpaként szerepel a köztermesztésben, a Heineken listáján az elfogadott fajták között tartják számon.

Az osztrák nemesítésű edelhoffi búzafajták között az Edelrun, Element, Emilio, Energo fajtasorból elsősorban azok termésének megbízható malmi minőségét (E) emelte ki Jana Garaiová. Az Edelrun extra korai érésidejével általában ki tudja kerülni a magok minőségét kedvezőtlenül befolyásoló nyári forróságok hatásait, ugyanakkor a szárazabb térségekben is megbízhatóan teljesít. Télállósága kiváló. Az Element korai érésidejű, az összes termőhelyen E minőségű termést biztosít, a szárazabb térségekben is jól megállja a helyét. Minőség tekintetében az egyik legmagasabb értéket képviselő termést adja. Az Emilio korai szálkás intenzív, robusztus fajta, elsősorban hozamképességével emelkedik az átlag fölé, képességeit a kedvezőtlenebb termesztési feltételek között is stabilan megőrzi. Az Energo középkorai érésidejű ún. kompenzációs fajtaként elsősorban alkalmazkodóképessége, plaszticitása alapján ajánlott a termesztésbe, jól alkalmazkodik a legkülönbözőbb termesztési feltételekhez, ugyanakkor stabilan tartja a magok E kategóriájú malmi minőségét.

Az A minőségi kategóriába sorolt búzafajták sorában a Spontan szálka nélküli magas fehérjetartalmú nagy termőképességű fajtaként elsősorban plaszticitásával tűnik ki. Nagyon jól reagál a fungicides kezelésekre, csak minimális növekedésszabályozást igényel, vagy egyáltalán nem szükséges a reguláció. A Findusnál a télállósága és a ledőléssel szembeni ellenálló képessége emelhető ki. A JB Asano magas terméspotenciálja mellett érzékeny a levélbetegségekre, ezért a növényvédelmére oda kell figyelni.

A Sempol kínálatában vezérhajónak számító Bernestein tulajdonságai már jól ismertek a termesztők körében. Szálka nélküli késői fajtaként nagyon magas terméspotenciálja mellett a minősége is kiváló, E kategóriás besorolása alapján a termelők hozamokkal és minőséggel szembeni követelményét is teljesíti. Ugyanakkor a különböző termesztési feltételek között is stabil eredményeket produkál. Ugyancsak kiváló E minőségű termése van a cseh eredetű Julie korai fajtának, amely újdonságként került bele a kínálatba. A Norenos a Bersteinhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de ezek érvényesüléséhez alapvetően jó talajokat és ellátást igényel. Magas minőségének egyik jellegzetessége, hogy sokáig megtartja az esésszámát. A Xerxes-t átlagos hozamképessége és E/A minőségi kategóriája mellett plaszticitása jellemzi, a gyengébb talajokon is megbízhatóan terem. Az IS Laudis  középkorai szálkás fajta, termése E minőségű magot ad, plaszticitása révén magas hozamképessége az összes termesztési körzetben nagyon jól érvényesül.

A takarmánybúzák kategóriájában a Hewitt kései szálkás fajta. Nagyon magas, 10-13 tonnás terméspotenciálja mellett nagyon jó télállósággal és ledőléssel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Ebbe a kategóriába tartozik az IS Conditor is, amely sósszigeti nemesítésű hazai fajta, ennek szintén 10 tonna feletti terméspotenciálja és plaszticitása az említésre méltó. Mindkét fajta jellegzetessége, hogy a kekszgyártásban is felhasználhatók.

A durumbúzák kínálatában a Wintergold szálka nélküli fajta, magas terméspotenciállal, kiváló télállósággal és szárazságtűréssel jellemezhető. Termesztése során a durumbúzák követelményeinek betartása mellett a betegségekkel szembeni védelmére kell fokozottabban figyelni. A Doridur szálkás típusú kemény búzafajta hozamképessége és termésminősége alapján került a kínálatba.

Az ősszel és tavasszal is vethető ún. járóbúzák képviseletében a Lenox E minőségű nagyon magas hozamképességű szálka nélküli fajta, amely októbertől ill. novembertől márciusig vethető. Plaszticitása és flexibilitása révén bármilyen talajtípuson termeszthető, nagyon jó regenerációs képesség és intenzív tavaszi fejlődés jellemzi. Ebben a kategóriában a francia nemesítésű Sensas mellett az angol eredetű Doubleshot elsősorban kiváló hozamképessége alapján érdemel említést.

A tavaszi árpák felvonultatott kínálatában a Soubmate egyelőre a regisztrációs kísérletekben próbálja bizonyítani versenyképességét. A Sunshine a Heineken által elismert fajták listáján is szerepel, a termelők körében ismert és bevált fajta. Az RGT Planet újdonságként került a kínálatba, nálunk egyelőre fajtakísérletekben vizsgálják a tulajdonságait. Az eddigi ismeretek szerint termőképesség tekintetében ugrásszerű növekedésre képes, és ugyancsak rajta van a Heineken termesztésre javasolt fajtáinak listáján.

Kép és szöveg: Szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …