Újdonságok a gombaölőszerek kínálatában

[dropcaps]Az idei termesztési szezonra szánt újdonságokra összpontosítva mutatta be időszerű termékkínálatát a Sumi Agro Czech Kft. szlovákiai képviselete az érdeklődő gazdáknak. A Nyitrán megrendezett szakmai nap szép számban megjelent résztvevőit Peter Belan a képviselet vezetője köszöntötte, majd rövid bevezetőként Gyöngyi Bezdeková a csehországi anyavállalat stratégiai marketing osztályának vezetője az 1630-ban alapított japán Sumitomo cég történetét vázolta fel előadásában.[/dropcaps]

A Sumi Agro növényvédőszer-kínálatában az idei szezonra több újdonság is megtalálható. A gombaölőszerek kategóriájában két újdonsággal is megismerkedhettek az érdeklődő gazdák. A Yamato két hatóanyagot (tetraconazolt és thiophanate-methylt) tartalmazó szisztémikus hatású fungicid, amely a repce gombaölőszeres kezelése mellett a kalászos gabonafélék (őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs) valamint a cukorrépa gombás eredetű betegségei ellen is alkalmazható. Zora Ondrejčíková a cég képviselője a repce kezelésében végzett regisztrációs kísérletek eredményeire is hivatkozva ismertette a készítmény jellemző tulajdonságait és alkalmazásának feltételeit. Repcében a fehér- és szürkepenész, a fómás fertőzés és a repce(cern) elleni kezelésre vethető be, az ajánlás szerint évente egyszeri alkalommal. Adagja 1,5-1,75 l/ha, 300 liter vízben feloldva, az alkalmazás időpontja a még levéllel fedett virágkezdemények megjelenésétől a becők teljes nagyságának kialakulásáig ajánlott.  A Yamato a kalászos gabonafélék gombabetegségei ellen is hatásos, az előadó szerint elsősorban megelőző jelleggel ajánlott az alkalmazása. Adagja 1,5-1,75 l/ha, az alacsonyabb adagot a gabonafélékben a bokrosodás kezdetétől a virágzás végéig, a nagyobb adagot a kalászhányás kezdetétől ajánlott kipermetezni. A Yamato a cukorrépa gombás betegségei ellen is védelmet nyújt. A cerkoszpóriumos és ramuláriás fertőzések ellen elsősorban megelőző jelleggel ajánlott alkalmazása, illetve az első tünetek megjelenése után (a leveleken legalább 10 tünetfolt az állomány 5 százalékában) még bevethető.

A gombaölőszerek között a másik újdonság, a Soleil hatásfokának és hatásmechanizmusának laboratóriumi feltételek között végzett vizsgálati és öt csehországi termesztési körzetben végrehajtott 16 regisztrációs kísérlet eredményeit Gyöngyi Bezdeková ismertette. A laboratóriumi mérésekből megtudhattuk, hogy a Soleil két hatóanyaga, a bromukonazol és a tebukonazol  a készítményben szinergikusan, egymás tulajdonságait felerősítve fejti ki hatását. A regisztrációs kísérletek a gabonafélék gombás betegségeire irányultak, ezek eredményei alapján megállapítható, hogy a Soleil elsősorban a kalászbetegségek, főleg a fuzáriumos fertőzések ellen nyújt nagyon jó védelmet. Az utóbbi években tapasztalt erős nyomás a fuzáriumos fertőzésekből számtalan termesztőnek okozott értékesítési gondokat, a Soleil ezekre kínál hatékony megoldási lehetőséget. Ajánlott adagja 1,2 l/ha, az előző két évben elvégzett csehországi összehasonlító kísérletekben is sikerrel állta meg a helyét a fuzáriumos kalászbetegségek elleni védekezésben. A készítmény szlovákiai engedélyeztetése folyamatban van, alkalmazása elsősorban a gabonafélék kalászbetegségeinek védelmében lesz alkalmazható.

A Sumi Agro repcetermesztésre ajánlott komplex kínálatával Stella Valdnerová, a cég területi képviselője ismertette meg a résztvevőket. Előadásában havi felbontásban ismertette az általuk forgalmazott vetőmagok és növényvédelmi készítmények alkalmazási lehetőségeit a repcében. Az őszi hónapoktól kezdve a Granát és ES-Sombrero repcefajták vetőmagjától, a kelő állományban bevethető posztemergens gyomirtószereken (Bantux, Reactor kiegészítve Backrow adjuvánssal), rovarölő szereken (Markate 50), graminicideken (Centurion Plus) és gombaölőszereken  (Topsin 500 SC) át a tavaszi szezonban bevethető növényvédelmi készítményekig. Márciusban a Mospilan a repceormányosok ellen, áprilisban a Topsin 500 SC a fénybogarak ellen, májusban a Yamato az állományok gombás megbetegedései ellen, júniusban állományszárításra a Flexi és a Barclay Gallup Hi-aktív vethetők be. A termelőknek ezeket a készítményeket ún. csomagban is kínálják, amelyek így egy adott termőterületre kedvezőbb áron érhetők el.

Ladislav Černý a Prágai Mezőgazdasági Egyetem munkatársa – aki egyúttal agrártermelőként a saját parcelláin is végzi a kísérleteket – a repcében és a kalászos gabonafélékben végzett vizsgálatok eredményei alapján az idei termesztési szezonra ajánlott tennivalókat és technológiai elemeket is összefoglalta. Az enyhe tél miatt ajánlotta a repce tápanyagpótlásának minél korábbi megkezdését és a növekedésszabályozók alkalmazását. Saját tapasztalatai alapján is felhívta a figyelmet a kijuttatott tápanyag- és vegyszerkeverékek pH-értékének beállítására, illetve arra, hogy a vegyszerek gyártóitól a felhasználók tudják meg, milyen pH érték között legjobb a hatóanyagok hasznosulása. Nem mindegy ugyanis, hogy a drága vegyszert milyen minőségű vízbe keverik, és gyakran ez is oka lehet a permetezések gyöngébb hatásfokának. Ismertette a mikroelemeket is tartalmazó stimuláló készítmények alkalmazásának tapasztalatait. Ilyen pl. a Florone, amely a vegetatív növekedést szabályozza és ösztönzi a virágzást, a repcétől kezdve a gabonaféléken át a burgonyáig sok növényállományban bevethető. Ugyancsak felhívta a figyelmet a kén szerepének fontosságára a növények fejlődésében, itt a Wigor S 90 százalékos elemi ként tartalmazó és a Folit síra 800 SC szintén 80 százalékos elemi ként tartalmazó készítményeket állította a figyelem középpontjába.

Ezeket az említett készítményeket egy cseh cég gyártja, a kínálatában a vetőmagok stimulációs csávázástól a virágzás ösztönzéséig találhatók készítmények. A Chemap Agro vezetője Jiří Petrásek az említetteken kívül a termelők figyelmébe ajánlotta az Aktifol Sulf és az Aktifol Mag mikroelemeket tartalmazó  készítményeket és a  K1, K2, K3 komplex levéltrágya termékcsoportot is, amelyek különböző összetételben a gabonafélék, az olajosok és a kukorica hatékony fejlődését ösztönzik és segítik.

Juraj Arpáš, a Belba Plus Slovensko Kft. képviseletében az általuk forgalmazott levéltrágyák vizsgálati eredményeivel illusztrálta azok hatékonyságát. Elena Široká Benkovská a Sumi Agro területi képviselője a gabonafélék komplex vegyszeres növényvédelmére szolgáló készítményeik alkalmazási lehetőségeit vázolta fel a vegyszeres gyomirtástól kezdve a gombaölőszeres kezeléseken át a rovarölőszeres védekezésig az egyes növényállományokban.

Karel Říha cseh növényvédelmi szakértő a növényvédelem új útjait és lehetőségeit elemezte, Jan Kanda a Sumi Agro képviselője pedig a kukorica komplex növényvédelmére kidolgozott rendszer elemeit ismertette.

Kép és szöveg: Szilvássy

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …