Új kártevő a selyemfényű puszpángmoly

Hazánkban csak 4-5 éve jelent meg, de már olyan mértékben elterjedt, és akkora károkat okozott, hogy a televízióban is foglalkoztak vele. Nem károsít gazdasági növényeken, ennek ellenére már tetemes károkat okozott, hisz egy nagyon elterjedt, igen közkedvelt, szinte mindenhol megtalálható díszbokrot, a puszpángot károsítja. Nagy bokrokat, több éves sövényeket képes egy év alatt tarra rágni. Mivel dísznövényekről van szó, az ilyen bokrok teljesen elvesztik funkciójukat.

1 sz. kép
Selyemfényű puszpángmoly (1 sz. kép)

A selyemfényű puszpángmoly, szlovákul vijačka krušpánová, latinul Cydalima perspectalis lepke. A szárny nagyobb része selymes fehér színű, a szélein körben sötét, tipikus fehér rajzolattal (1. sz. kép). A hernyó fekete fejű, zöldes színű, sárgás csíkokkal, sötét foltokkal, teljesen beilleszkedik a környezetébe, elég nehéz megtalálni (2., 3. sz. kép).

 

 

 

2 sz. kép
2 sz. kép
3 sz. kép
3 sz. kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lepke a tojásokat a levél fonákjára rakja, szintén nehéz megtalálni, laposan vannak a levélre ragasztva, egészen áttetszőek. Az egy levélre lerakott tojáscsomóból kikelő hernyók egy darabig együtt maradnak. Először csak a leveleket hámozgatják, majd később az egész levelet elfogyasztják. A károkat is először ilyen 20-30 cm-es körökben látjuk (4. sz. kép). A hernyók 5 – 6-szor vedlenek, 4 cm nagyságúra nőnek. A bábokat 3-4 selyemszállal összekötött levél között készítik.

4 sz.kép
4 sz.kép

Az első nemzedék lepkéi június elején röpülnek, a másodiké július végén – augusztus elején, a harmadiké szeptember második felében. Ennek a harmadik nemzedéknek a tojásaiból kikelt, 4-5 mm nagyságú hernyói telelnek. Az ágak végén ép, két-három levél között (5. kép) szőnek fészket maguknak (6. sz. kép).

5 sz. kép
5 sz. kép
6 sz. kép
6 sz. kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha alaposan megvizsgáljuk a bokrainkat, megtalálhatjuk ezeket az áttelelő kis hernyókat (7. sz. kép). Ebből a felismerésből mindjárt adódik az ellenük folytatandó harc egyik módja. Mielőtt ezek a kis hernyók elkezdenék tavasszal a károsítást, meg kell nyírni a lárvákkal fertőzött bokrokat. Az egészséges, még nem károsított bokrokat figyeljük a jövő évben, és ha meglátjuk a lerágott foltokat, a hernyók leszedésével is jó eredményt érhetünk el. Nagy bokrokon, hosszú sövényeken az ilyen védekezés lehetetlen, itt a vegyszeres védelem jöhet számításba. Szlovákiában még nincs regisztrált vegyszer ellenük, a dísznövényekre engedélyezett Decis EW 50 és Decis Protech használható. Magyarországon a Mospilan 20 SP-t, a tojások és a frissen kikelt kis hernyók ellen a Dimilin 48 CS-t használják.

7 sz. kép
7 sz. kép

Én tavaly nyáron a Spintort használtam, sok hernyó lepotyogott, de biztosan maradt még életben is, vagy berepültek lepkék, mivel a második generáció is népes volt, és nagy kárt okozott. Ott, ahol már nagyon elterjedt, egy permetezés biztos nem lesz elég. Mindig a fiatal hernyók megjelenésekor permetezzünk. A jó eredmény eléréséhez fontos, hogy a hernyók találkozzanak a permetlével, ezért a bokrok belsejét is alaposan szórjuk meg, és okvetlen használjunk valamilyen ragasztószert, mint az Agrovital vagy a SilwetL 77.

A puszpáng azért közkedvelt, mert nagyon jól nyírható, alakítható. Nagyon jó a regenerálódó képessége, tehát a növények visszavágásával megmenthetők a bokrok. Ahol teljesen tarrágást okoztak a hernyók, vissza kell vágni a növényeket.  Addig kurtítsuk az ágakat, míg élő részekre nem találunk. Ezek lehet, hogy a ceruzavastagságú ágak lesznek, mivel sokszor még a vékonyabb ágak héját is lerágják a hernyók.

Megfigyeltük már többen, hogy a darazsak megtámadják, megeszik, vagy elviszik a hernyókat. Találtak már parazitált bábokat is. Én arra lettem figyelmes, hogy a cinkék egyre gyakrabban látogatják a bokrokat, gondolom, a telelő hernyókat fogyasztják. Bízzunk benne, hogy a kártevő gyors elszaporodása után szaporodni fognak a természetes ellenségei is, és idővel visszafogják ezt a gyors terjedést és nagyméretű károsítást.

Kép és szöveg: Sedliakné György Ilona

About jogazda.com