Új hibrid-hármas

Az őszi fajtabemutatók keretében a nádszegi Agrimpex szövetkezet kísérleti parcelláin is láthatták az érdeklődők a Limagrain vetőmag-forgalmazó cég idei fajtakínálatát a térség termesztési feltételeinek megfelelő kukorica hibridekből. Mayer Szilvia területi képviselő és az Agrimpex képviselői – Nagy Boldizsár valamint Kántor Lóránt – rövid bevezetői után Ondrej Takáč, a Limagrain szlovákiai kereskedelmi vezetője köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd Juraj Drgoňa, a cég termékmenedzsere ismertette az elkövetkező szezonra ebbe a térségbe szánt napraforgó hibridek kínálatát és a helyszíni bemutatón látható 5 szemes és 5 silóhibrid tulajdonságait, valamint a velük kapcsolatos termesztési tapasztalatokat.

Az idei termésekre egyértelműen rányomta a bélyegét az aszályos időszak, ebben a térségben például június végétől szeptember elejéig alig esett néhány mm csapadék. Ennek hiányát minden termény megsínylette, a napraforgó hozamai itt pl. alig érték el a 2 t/ha-t. Amint azt a termékmenedzser hangsúlyozta, a Limagrain kínálatában a hagyományos fajták és hibridek mellett megtalálhatók az új Clearfield típusú és a magas olajsavtartalmú HO jelzésű hibridek is.  Az LG 56.55 hagyományos napraforgó hibrid már csaknem tíz éve tartja magát a kínálatban, stabilitása és alkalmazkodó képessége gyakorlatilag a különböző adottságú termőhelyeken is biztosítja hozamképességét.  A már szintén jól ismert és bevált  középkorai  érésű LG 56.58CL és a korai érésű LG 56.33 CL, Clearfield típusú hibridek  kínálatát  új Clearfield Plus (CLP) típusú hibridekkel is bővítik . Ilyen az LG 56.31 CLP és az LG 56.97 CLP. A magas olajsavtartalmú hibridek között az LG 56.56 HO mellett az LG 54.92 HO CL hibridet már nemcsak magas olajsavtartalma, hanem adott gyomirtószerrel szembeni tolerancia is (Clearfield-technológia)  jellemzi.

A kukoricák között az elkövetkező időszakban a Limagrain képviselői nagy reményeket fűznek az új hibridekhez, amelyekkel a FAO 320–440 közötti éréscsoportokban le tudják fedni a térségben jelentkező termelői igényeket mind a terméshozamok, mind pedig a betakarítások időpontjának időzítése terén. Az LG 30.315 (FAO 300) két év vizsgálati időszak után már tavaly elismerésre került a minősítő intézet által. A korai  hibridet nagyfokú állandóság, termésstabilitás és kiváló beltartalmi értékek jellemzik. Keményítő-tartalma megfelel az erre szakosodott feldolgozó üzemek igényeinek.  Ugyanakkor termesztésének gazdaságossága, amelyet nagyban befolyásol nagyon jó vízleadó képessége és a betakarításkori alacsony nedvességtartalma a termelő számára olyan hozadék, ami nem elhanyagolható szempont. A megszokottól alacsonyabb növekedésű, a növény az energiáit a termésképzésre összpontosítja.Az LG 33.50 (FAO 350) jól ismert és bevált hibrid a termelőknél. Lófogú típus, nagyon jó vízleadó képességgel rendelkezik, és a kedvezőtlenebb évjáratokban is megbízhatóan teljesít.

Az LG 30.369 Limanova (FAO 370) tavalyi újdonság, tipikus szemeskukorica hibrid. Alacsonyabb növekedésű, ez itt is a generatív típus jellemzője, vagyis a termésképzést helyezi előtérbe. Stabil és megbízható hozamot biztosít különböző termőhelyi viszonyok között, jól elviseli a szárazság okozta stresszt, ugyanakkor az intenzív termesztés által biztosított kedvezőbb feltételeket is jól meghálálja.  A termelőktől kapott gyakorlati tapasztalatok és visszajelzések alapján az elkövetkező időszakban az egyik vezérhajója lehet a Limagrain ebbe a térségbe ajánlott új kukorica-hibridkínálatának.

E kínálat harmadik eleme, amellyel az érésidő alapján lefedhető a teljes betakarítási időszak, az LG 30.389 (FAO 390), amely középkései érésű, az előzőektől magasabb növekedésű, nagyon jó egészségi állapotú, kifejezetten intenzív feltételek közé ajánlott hibrid. Terméseredményei és egyéb tulajdonságai alapján Szlovákiában két év vizsgálati idő után elismerésre került. Terméshozamát a nagyobb csövek és a rajtuk levő nagyobb szemek garantálják. Kiváló vízleadó képessége révén a nedvesebb őszi időben is gazdaságos betakarítást biztosít.

Az LG 30.491 (FAO 450) hosszabb érésideje miatt főleg az intenzív déli termesztési körzetek kiegészítő hibridje lehet, amelyet a betakarítási időszak végére időzíthet a termelő. A megfelelő hozam érdekében szüksége van intenzív termesztési feltételek biztosítására, a tápanyagellátással szemben igényesebb és nehezebben viseli a szárazságot is.

A silóhibridek terén a Limagrain hibrideket magasfokú emészthetőségi mutatók és energiatartalom jellemzik elsősorban. Ezek ugyan nem jelentenek szemmel érzékelhető különbséget a többi hibriddel szemben, ugyanakkor az LG Animal Nutrition védjeggyel ellátott hibridekből készült szilázs  vizsgálata és elemzési eredményei egyértelműen mutatják, hogy minőségi tömegtakarmányt lehet belőlük készíteni, amely az állattenyésztés hatékonyságát jelentős mértékben befolyásolja, például jobb tejhozamok formájában. A Nádszegen bemutatott 5 silóhibridet az érésidejük alapján csoportosítva láthatták az érdeklődők. Az LG 30.311 (FAO 320) és az LG 33.78 (FAO 380) korábbi érésidejük alapján a silózási időszak kezdetére időzíthetők, illetve korán lekerülő terményként szabadíthatnak fel a termelő számára más célokra kihasználandó termőterületet. A Shannon (FAO 420) kettős hasznosítású, tehát szilázsnak, illetve szemesnek is betakarítható,  az LG 34.90 (FAO 490) és a Janett (FAO 510) a biogáztermelő állomások számára is megfelelő alapanyagot biztosítanak.

A szántóföldi bemutatón felvonultatott hibridek növényvédelmi kezeléséről  Miroslav Demo, a BASF képviselője tartott rövid ismertetőt, amelyből megtudhattuk, hogy az állománykezelésre használt Akris nevű gyomirtószerük által sikerült kézben tartani a parcella gyomflóráját. A készítmény preeemergens és korai post alkalmazásban is hatékony kezelést biztosít.  A kukorica hibridek vetőmagjának kezelésére a Bayer által forgalmazott Sonido nevű csávázószert használták, erről Martin Žilinčík a cég képviselője tájékoztatott, amelyből megtudhattuk, hogy az említett csávázószert idén immár a kukoricabogár elleni védekezésre is regisztrálták.

Kép és szöveg: szilvássy

About Szilvássy László

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …