Herman - a képen jobbra

Új egyedi hatásmechanizmusú gombaölő szer a gabonafélékbe

Háromfajta hatóanyagot Xemium / fluxapyroxad/, epoxiconazole és  piraklostrobin  tartalmazó új gombaölő készítményt mutattak be a BASF idénynyitó nyitrai rendezvényén, amely elsősorban az új hatóanyag, a Xemium egyedi hatásmechanizmusának köszönhetően új szintre emeli a kalászos gabonafélék gombabetegségek elleni védelmét. 

Az Adexar Plus új fungicidet a felvezető video után  a német anyavállalat vizsgálati és kísérleti részlegének vezetője, Helmut J. Hermann  mutatta be a rendezvény résztvevőinek.

Herman - a képen jobbra
Helmut J. Hermann – a képen jobbra

Az SDHI hatóanyagcsoportba tartozó Xemium a növényi szövetek közötti különleges mobilitásának köszönhetően nemcsak szisztémikus megelőző, hanem gyógyító és eradikatív hatással is rendelkezik. A kalászos gabonafélékben az összes gombabetegség ellen regisztrálták. A gyors felszívódás és a növény belsejében történő gyors szétterülés megteremti a feltételeket ahhoz, hogy hatékonyan tudja ellenőrizni a gombabetegségek terjedését. A Xemium a növényi szövetekbe felszívódva nemcsak a gyors és megbízható ellenőrzést biztosít a fertőzésekkel szemben, hanem megbízható megelőző tulajdonsággal is rendelkezik. A gyors felszívódást a szer molekulájának azon képessége biztosítja, hogy képes a szerkezetét az adott környezet viszonyaihoz alkalmazkodva megváltoztatni, így feloldódni és áthaladni a zsíros felületi membrán rétegen majd a levél belső vizes környezetében is. Ennek köszönhetően a növény illetve a levél belsejében is nagyon mobilis, ami a hatékony védekezés alapja. A gyors felszívódás és a hatóanyag mobilitása biztosítja hogy a később kifejlődő növényi részekbe is eljusson és úgyszintén kifejtse a hatását.  A Xemium hatóanyaga a gombabetegségek mindegyik stádiuma ellen hatékony, mind a levél felületén, mind pedig a növény belsejében, sőt a mélyebben fekvő szövetekben megbúvó gombasejtek ellen is. A gyors és hatékony fellépés mellett fontos az is, hogy a gombabetegségek elleni védekezés hatása lehetőleg minél tovább tartson. Ezt a levél felületén nagyon jól szétterülő és a permetlé megszáradása után kristályszerkezetet képező hatóanyag-tartalék biztosítja, amely hosszú távon is garantálja, hogy a növény egészséges és életképes maradjon. A kristályok csúcsai bemélyednek a levél viaszrétegébe, és ezzel a lemosódás veszélyét is csökkentik. A készítmény modern formulációja biztosítja, hogy a szer egy percen belül szétterül a levél felületén, majd 15 percen belül leszárad és a kristályképződés is megvalósul.

A készítmény kedvező fiziológiai hatásai nagyobb és zöldebb egészséges levelekben is érzékelhetők, ami fontos alapja a magasabb hozamoknak. A termésképzésben az Adexar Plus másik hatóanyaga, a piraklostrobin tovább erősíti a kedvező hatásokat. A javítja a szár szilárdságát, hosszabb ideig zölden tartja a leveleket, szárazság esetén javítja az állomány vízgazdálkodását. Az Adexar Plus a vízzel és a nitrogénnel való gazdálkodás hatékonyságát is javítja.

Miroslav Demo a BASF szlovákiai képviseletének munkatársa az Adexar Plusszal végzett hazai kísérletek eredményeit tárta a rendezvény látogatói elé. Amint a bevezetőben elhangzott, az Adexar Plus-t az összes kalászos gabonafélében regisztrálták, így a pőstyéni növénytermesztési kutatóintézetben a búza, az árpa, a rozs és a tritikálé különféle indikált gombabetegségei ellen egyaránt vizsgálták. A készítmény ajánlott adagja 1,5 l/ha, az összes vizsgált állományban egyértelműen egészségesebb növényállományt, zöldebb leveleket eredményezett, kedvező hatásai az vizsgált állományok kontrolljához képest magasabb hozamokban is megmutatkoztak.

A kétszikű gyomnövények elleni védekezésre a kalászosokba ajánlott két hatóanyagú készítmény, a Biathlon 4D tulajdonságait ismertette Aleš Raus a BASF csehországi munkatársa. A tritosulfuron és a florasulam hatóanyagok vízben oldódó granulátumok formájában hatékony megoldást kínálnak a kétszikű gyomok ellen a leveleken át felszívódva az egész növényben hatnak. A készítmény javasolt adagja 50 g/ha + 0,5 l/ha DASH tapadást fokozó szerrel kombinálva. Kijuttatásának időpontja a 3 leveles állapottól a zászlóslevél kialakulásának időpontjáig (BBCH 13-39) nagyon flexibilis. Ajánlott vízadagja 100-400 liter víz, Csehországban a 200 l/ha adaggal értek el nagyon jó eredményeket. További fontos tulajdonsága, hogy alkalmazása szinte független az időjárástól, hiszen 1 órával a kijuttatása után már nem mossa le az eső, és már 3 ᵒC-on kijuttatható, 10 és 20 ᵒC közötti hőmérsékleti határok között egyaránt hatékony.

A Biathlon 4D kiválóan kombinálható a graminicidekkel, fungicidekkel, inszekticidekkel, a növekedésszabályozókkal és a levéltrágyákkal is, az előadó többek között a Biathlon – Vaztak – Capallo – DAM kombinációt említette. (De ha DAM-mal kombináljuk semmi esetre sem szabad hozzáadni a DASH-T). A szer hatóanyagainak rövid felbomlási ideje a talajban azt is eredményezi, hogy az utónövények számára a rezídiumok nem jelentenek veszélyt, e tulajdonsága alapján a szőlőben is hatékonyan alkalmazható. Széleskörű hatásspektruma és szelektivitása alapján a búza és az árpa mellett a rozsban is megfelelő védelmet biztosít a kétszikű gyomok ellen.

A kalászos gabonafélékbe ajánlott gombaölő szeres növényvédelmi technológia elemeit és készítményeit ajánlotta a résztvevők figyelmébe Marian Čeleš a cég kereskedelmi képviselője. Előadásában ismertette az egyes gabonafélékben fellépő gombás fertőzések elleni védekezés legfontosabb elemeit. Az őszi búzában a gombaölőszeres kezelések 3 fázisban végezhetők: a szárrothadás, a levélbetegségek és a kalászbetegségek ellen. A termelőknek a kezeléseket a betegségek fajtáitól függően egyszer, kétszer, esetenként (pl. a durumbúzában) háromszor kell elvégezni a megfelelő készítményekkel. Egyszeri kezelésre a Adexar Plus a leginkább megfelelő készítmény, a kétszeres kezelésre a Capallo – Osiris kombináció ajánlott, háromszori kezelésre pedig a Capallo – Adexar Plus – Osiris kombináció biztosít megbízható eredményt.

Miroslav Čeleš
Marián Čeleš

A tavaszi árpákban a korai kezelésekkel a lisztharmat, a későbbi permetezéssel a levelek és a kalász betegségei ellen kell védekezni. A BASF kínálatában található Adexar Plus-szal egyszeri kezeléssel is megoldható az árpa védelme, intenzív termesztés keretében két permetezés javallott, ekkor a Capallo és az Osiris kijuttatását ajánlotta a termesztők figyelmébe. A gabonafélék növényvédelmi rendszerében az intenzív feltételek közé ajánlott Capallo – Osiris gombaölő páros mellett az Adexar Plus egyszeri kezelésre is alkalmas. Őket egészíti ki a Medax Top növekedésszabályozó készítmény, amelyet nem ajánlott DAM levéltrágyával kezelni. A rovarölő készítmények között a Vaztak Active  alkalmas az állati károsítók elleni védelemre, a gyomirtószerek között az Arrat – Amiral Pack kínál kedvezményes árú megoldást a gyomok ellen.

A rendezvény végén Tatiana Murcková a BASF marketing osztályának munkatársa a cég honlapján (www.agro.basf.sk) található hasznos információkra hívta fel a figyelmet. Az aktuális szakmai információk és a termékismertetők mellett megtalálhatók itt az egyes térségekre lebontott időjárás-előrejelzések, a növényi betegségek atlasza, az elvárt terméshozamokhoz szükséges vegyszerek kiszámítására szolgáló számlálóegység és újabban már az ún. Fieldeye-kamera segítségével a BASF készítményekkel kezelt parcellákról élőképet is láthatnak az érdeklődők.

Murcková
Tatiana Murcková

Kép és szöveg: Szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …