Törzsápolás a gyümölcsösben

[dropcaps]Amikor a fagyos időszak a végéhez közeledik, a gyümölcsfák rügyfakadás előtti permetezése előtt ajánlott, hogy az enyvgyűrűket eltávolítsuk a gyümölcsfák törzséről. Mielőtt a gyűrűk alatt megbúvó kártevőket, (legtöbbször a téli araszoló tojásait) a kéregpikkelyeket, a törzsön és az ágakon lévő mohát, algát, zuzmót lekaparjuk, terítsünk a fa tövébe újságpapírt, vagy fóliát. Ezeket a maradványokat, amelyek között lehet veszélyes, gombás betegséggel fertőzött gyümölcsmúmia, vagy ágrész is, a legjobb eltüzelni. A régebbi gyakorlat szerint el kell ásni, mélyen a földbe.[/dropcaps] Ma már tudjuk, hogy a vírusokat, gombákat ilyen módszerrel nem tudjuk hatékonyan elpusztítani. Ugyanakkor a drága permetezőszert a hulladék fertőtlenítésére használni, pazarlás lenne. Annak ellenére, hogy ma már legtöbb helyen tilos a nyílt tüzek rakása,az összegyűjtött maradványokat üres betonmedencében, pléhhordóban, a tüzet óvatosan kezelve, elégethetjük a gyümölcsösből kikerülő, tél végi fahulladékot.

A fatörzsek ápolásánál vigyáznunk kell, hogy a kérget ne sértsük fel. Fiatal, sima kérgű almatermésű, vagy a csonthéjas gyümölcsfák törzsét nem ajánlott különböző kaparó szerszámmal tisztítani. Elég hozzájuk egy keményfa darab, azzal is óvatosan bánjunk. A kéregkaparó és a drótkefe csak az idős, vastag kérgű és erősen pikkelyes almatermésűek kérgének kezeléséhez való. Ha bármiféle seb keletkezne a törzsek ápolása közben, azt sebkezelő viasszal azonnal be kell kenni.

A szürkészöld bevonat, ami nedves helyeken, a fiatal törzseken és a vastag ágakon is gyakran megjelenik, nem károsítja a fát. De ha a koronában a nedvesség hosszabb ideig megmarad, kedvezhet a gombabetegségek terjedésének.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …