Több mint 100 millió euró az európai mezőgazdaság promóciójára 2016-ban

Az európai termelőket 2016-ban számos – összesen 111 millió EUR értékű – program segíti az EU-n kívüli és belüli új piacok feltárásában és a fogyasztás promóciójában. A Bizottság által bemutatott, gazdákat támogató intézkedések egyik legfontosabb részét a promóció képezi.

„Fogyassza egészséggel, európai!” – az Európai Bizottság által elfogadott új promóciós politika abban fogja segíteni az ágazat szereplőit, hogy nemzetközi piacokon vessék meg a lábukat vagy szilárdítsák meg pozícióikat, illetve az európai fogyasztókban is tudatosítja az európai mezőgazdasági termelők erőfeszítéseit. A cél eléréséhez a Bizottság több erőforrást állít rendelkezésre, növeli a társfinanszírozási arányt, és csökkenti a projektek jóváhagyásával járó bürokráciát. Mindez annak az erőfeszítésnek a része, amely a promócióra használható uniós költségvetést a 2013-as 61 millió EUR-ról (az új szabályokra vonatkozó javaslat benyújtásától) 2019-ig 200 millióra növeli.

Az új szabályok szerint az eddigi 50%-os uniós társfinanszírozási ráta 70–80 %-ra (Görögország és Ciprus esetében akár 85%-ra) növekszik. Ugyanekkor eltűnik a nemzeti társfinanszírozás, ami egyenlő versenyfeltételeket teremt a tagállamok között. A projektek kiválasztási folyamata során jelentősen csökken a bürokrácia, ami megkönnyíti a pályázást.A 2016-os program olyan harmadik országokra irányul, amelyekben a különösen nehéz piaci helyzetben lévő uniós ágazatok (pl. a tejipar és a sertéshúságazat) termékeinek forgalma a legnagyobb növekedési potenciál elé néz. A már említett teljes összegből  összesen 30 millió EUR-t kifejezetten ennek a két ágazatnak a promóciós intézkedéseit támogató csomagra különítettek el, amit Phil Hogan biztos szeptember elején mutatott be.Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a következőket jelentette ki: „Örömmel jelentem be azt az új promóciós programot, amely 111 millió euró értékben fog új piacokon új lehetőségeket teremteni az uniós agrár-élelmiszeripari termékeknek, valamint a már meglévő piacokon is fokozni fogja az uniós termékek jelenlétét. Különösen fontos számomra, hogy megerősíthetem: a nemrégiben bejelentett 500 millió eurós agrárpiaci intézkedéscsomag részeként 30 millió eurót különítettünk el a nehézségekkel küzdő tej- és sertéshúságazatnak. Bizakodva nézek a következő hónapokban kiteljesedő diplomáciai offenzíva elé, amelynek keretében kereskedelmi célú utakon világszerte újabb és újabb lehetőségeket fogok nyitni az EU mezőgazdasági termékei előtt. (eu-info)

About Jó Gazda

Cikkajánló

Ne maradjon a fákon

Miközben az agrártárca vezetése az új 2027-ig szóló új intervenciós stratégiai koncepció kidolgozásán és összehangolásán …