Téli vitaminbomba a sütőtök

A tél közeledtével az egyik legkedveltebb csemege a sült tök. Sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és rostokat tartalmaz, szénhidráttartalma pedig közel annyi, mint a burgonyáé. A sütőtök Amerika felfedezése után került hozzánk, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.

sütőtök több méteres, hengeres szárain hatalmas, márványozott levelekkel, sűrűn benőtt serteszőrökkel. Sárga, tölcséres virágai többnyire egyivarúak, azaz vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy  lapítottak, ezüstfehér vagy szürke héjúak. A termés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét 6-8 évig megőrzi.

Termesztése
Melegigényes növény, ezért az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, de nem szereti a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Sok tápanyagra van szüksége, ezért a kiskertben a legalkalmasabb hely számára a komposzthalom.

Vízigénye elég nagy, mert egy kilogramm szárazanyag előállításához feltűnően sok (780-800 l) vizet használ fel; ezt csak úgy tudja fedezni, hogy terjedelmes, hosszú gyökérzetével alaposan behálózza a rendelkezésére álló termőterületet. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem.

A fajták termesztési módja megegyezik. Valamennyi fajta jól trágyázott talajt igényel, ennek érdekében a földbe érett trágyát, vagy komposztot kell bedolgozni. A sütőtököt általában helybe vetik, de a palántákat előnevelni is lehet, üvegházban, cserépben vessünk el 2-2 szem magot. A kis sütőtök palántákat a májusi fagyosszentek után ültessük ki a szabadföldbe, fészekbe: 40 cm-es körben kiemeljük a talajt, és az így keletkezett gödörbe 5 kg-nyi érett istállótrágyát, komposztot, vagy műtrágyát teszünk. Fészkenként 5-6 db magot, általában 5-8 cm mélyre. Ha palántát ültetünk, 3-4 elegendő egy fészekbe. A magról kelés után a palántákat ritkítsuk ki úgy, hogy a fészekben két növény maradjon. A növények hosszú indákat növesztenek, ezért igen nagy helyet igényelnek. Az ajánlott vetési, valamint ültetési sor és tőtávolság 1-2 méter.

Gondozása

sütőtök a nyár folyamán a kapáláson és az öntözésen kívül nem kíván különleges ápolást. A termések késő őszre fejlődnek ki, a növények lombozata fokozatosan leszárad, a sütőtök ezüstfehér héja megkeményedik. A gyakorlati tapasztalat szerint a betakarítást akkor ajánlatos megkezdeni, amikor a terméseket a dér egyszer már megcsípte, mert az ilyen töknek ízletesebb, omlósabb a húsa és a keményítő tartalma elcukrosodott. A terméseket ne törjük le a szárukról, hanem vágjuk le egy éles késsel, úgy, hogy a szár a termésen maradjon.

Kártevői

A sütőtök leveleit előszeretettel rágcsálják a csigák, szívogatják a levéltetvek. A lisztharmat és az uborka-mozaikvírus is megtámadhatja.

Betakarítása

A valódi sütőtök érési ideje igen hosszú. A termés beéréséig akár 6 hónap is eltelik. Egyes termések hatalmasra, akár 70 kg-os ra is megnőnek. Egy-egy szép, méretes példány kertünk méltó dísze is lehet.

Felhasználása
Igen sokoldalú. Sokunk kedvence a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos. De leggyakoribb hasznosítása természetesen a sütés. A sütőtök könnyen emészthető, ezért a bébiételek egyik kedvelt összetevője. Valamennyi fajta alkalmas sütésre, és az ételek pikáns, különös ízt kapnak tőle, ezért felhasználása a szakácsok számára is határtalan. Ha a belsejét kockázzuk, akkor kiváló savanyúság készíthető belőle. Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, nagyon ízletes más gyümölcsökkel (alma, körte) kombinálva. Megfőzve, illetve megsütve tejjel összeturmixolva is kiváló. Levest is főzhetünk belőle sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva. Édesítve készülhet belőle sütőtöklekvár. Ízlésünknek megfelelően (megsütve, illetve megfőzve) zöldségsaláták egyik alkotórésze is lehet.

Gyógyhatása

Magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidráttartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.

Tárolási tippek

Íme néhány tipp, hogyan kell helyesen tárolni a tököt:

  1. A sütőtök 3-6 hónapig is eláll. Ezzel szemben a nyári tök általában mindössze 1-2 hétig tárolható. A téli fajták vastag héja teszi lehetővé a hosszabb ideig való tárolást.
  2. Amikor a termést leszedjük, ügyeljünk arra, hogy legalább 7-8 cm-es szárat hagyjunk a tökön. Ezzel megelőzhetjük, hogy rothadásnak induljon, valamint elősegítjük a hosszabb eltarthatóságot.
  3. A tárolásra szánt tököt ne mossuk meg! A nyirkosság hatására a rothadásnak indulhat. Hagyjuk úgy, ahogy leszedtük, egészen a felhasználásig.
  4. A tök tárolására a legideálisabb hely egy hűvös, sötét kamra, alaksor vagy pince polca. Tanácsos a polcra egy vastag réteg újságpapírt fektetni arra az esetre, ha az egyik termés rothadásnak indulna. A papírt borítsuk be 2 cm vastagon szalmával, majd fektessük a tököket egyenként a szalmaágyra. Ne halmozzuk a tököket egymásra, mivel ez elősegíti a bomlást!

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …