Téli finomságok: káposzta és sütőtök

Talán nem is gondolnánk, hogy a káposzta és a sütőtök fogyasztása milyen fontos egészségünk megőrzése szempontjából.

A fejes káposzta értékes vitamintartalma megfelelő tárolással és elkészítéssel meg is őrizhető. Antioxidánsai megelőzik a rákos folyamatokat. Gyógyító hatását elsősorban kénes vegyületeinek, jód- és klórtartalmának köszönheti.

Emésztőrendszerünket rendben tartja, beleinket kitisztítja, lehetővé teszi a tökéletesebb emésztést és a tápanyagok felszívódását. Segít helyreállítani a bél természetes baktériumflóráját. Serkenti a máj működését. Javítja a bőr egészségi állapotát, kedvezően befolyásolja a koleszterin- és vércukorszintet.

Kéntartalmú vegyületei elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait. Vas- és növényi színanyag-tartalma támogatja a vérképzést. Előnyös  csontrendszerünkre és a szív működésére.
A sütőtök szénhidráttartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint az antioxidánsok védik a szervezetet. Eredményesen használhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártya gyulladásait gyógyítja.

A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. Vitamintartalma miatt  ajánlott fogyasztani pattanásos bőr ellen. A tök levével csökkenthetők  az asztmás rohamok, valamint az allergiás tüsszögés és köhögés. Csökkenthetjük vele az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …