OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teendőink a kertben

[dropcaps]Gyakorlati tapasztalatok szerint – természetesen az uralkodó időjárás függvényében – április elején még a hidegtűrő, a hónap legvégén azonban már a melegigényes zöldségfajok is vethetők a kertekben. A spenót és a sóska hidegtűrő növények, hőmérsékleti optimumuk 16 oC, de az ún. áttelelő fajták a -4-5 oC-nál alacsonyabb hőmérsékletet is károsodás nélkül elviselik. Házikertekben, saját fogyasztás céljából történő vetés esetén a jobban művelhető 25–30 cm-es sortávolság ajánlott. Ilyen esetben a vetőmagigény spenótból 20–30 g/m2, sóskából 0,2 g/m2.[/dropcaps]

A zöldborsó vetése április közepéig ajánlott, az ennél későbbi vetések a nagy meleg idején „megszorulnak”, a magok aprók maradnak, kényszerérettek lesznek. Kisüzemekben, házikertekben a 30 cm körüli sortávolság a legjobb a számára. A vetés mélysége a talaj kötöttségétől függően 5-8 cm, homokon 7–8 cm, kötöttebb talajokon 5-6 cm.

A vöröshagyma április közepéig vethető. Vannak jól tárolható és tárolásra kevésbé alkalmas, – elsősorban friss fogyasztásra használható – hagymafajták. A házikertekben is jól bevált a nagyüzemekben alkalmazott ágyásos termesztési mód, ahol 4-5 keskenyebb sor után (18-20 cm) egy ún. „művelőutat” hagyunk, amely legalább 30-35 cm széles. Az ültetés során 1 m2-en megközelítőleg 1 g vetőmagszükséglettel számoljunk. Túl sűrű kelés esetén 3-5 cm-re ritkítsuk ki az állományt. A területet tartsuk gyommentesen és nagyobb szárazság esetén öntözzünk.

A csemegekukorica termesztésével a nagyüzemek mellett újabban már a  házikertben is sokan foglalkoznak. A korai fajták már április közepétől vethetők, korábbi szaporításuk azonban a magas hőmérsékleti igény miatt nem javasolt. Csemegekukoricából négyzetméterenként kb. 6 növény ajánlott, ez a sűrűség megfelel a 60 cm-es sortávolság mellett a 30 cm-es tőtávolságnak. Kötött talajon 4–5, lazább talajon 6–7 cm mélyre vessük. Az ápolási munkák között szerepel a kapáláson és az öntözésen kívül a fattyazás és a töltögetés. Tápanyagokban gazdag talaj esetén az öntözés elhagyható.

Április végétől helyrevetéssel, május közepétől egészen július elejéig palántázással is szaporítható a spárgatök, a cukkini és a patisszon. Ezek már melegigényes növények, a hidegre nagyon érzékenyek. Csírázásuk is csak meleg talajban indul meg. A félárnyékot elviselik, ezért jól ki lehet velük használni a gyümölcsfák alját és a szőlősorokat. Mélyre nyúló gyökérzetük – különösen a helyrevetetteknél – a talaj vízkészletét jól hasznosítja. A spárgatök, a cukkini és a patisszon tenyészterülete nagyjából megegyezik, megközelítőleg 1×1 méter. A palántanevelés ideje 4-6 hét. A kiültetést követően alaposan beöntözzük és a tenyészidő folyamán gyomlálással és kapálással a környezetüket tisztán tartjuk. Szedésük legkésőbb akkor esedékes, amikor még a körmünk a héjukba könnyen belemélyed. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …