Tavaszi lemosó permetfajták

A lemosó permetezést ősszel lombhullás után és/vagy tél végén, lombfakadás előtt ajánlott végezni. Célja, hogy a fákon, a szőlőn vagy a bokrokon, az elágazásokban, a rügyekben és a rügyeken megbúvó károsítókat elpusztítsuk, mielőtt megkezdenék károsításukat. Ezt a permetezést célszerű a metszést követően végrehajtani, mert egyúttal a sebeket is lezárjuk és fertőtlenítjük ez által. A permetezést mindenképpen szélcsendes és fagymentes időben végezzük. Fontos, hogy valóban lemosásszerűen nagy lémennyiséggel permetezzünk, hogy a permetlé mindenhol befedje a növények felületét, és lehetőleg bejusson a kéregrepedésekbe is.

A háztáji kertekben erre a permetezésre sokan máig a rézszulfátot másnevén rézgálicot használják (Cuproxat), illetve az ebből készített bordói lét, vagy a rézoxiklorid hatóanyagot tartalmazó készítményeket. Ezek egyik korlátja, hogy perzselést okozhatnak, ugyanakkor már megjelentek az új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni. Ilyenek pl. a rézhidroxid hatóanyagból gyártott vegyszerek (pl. Champion). A rezes készítmények esőállóságát a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával növelhetjük. A réz – rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid – hatóanyagú készítmények jellemzője, hogy a lisztharmat és a szürkepenész kivételével gyakorlatilag minden gombás és baktériumos betegség ellen hatásosak. Alkalmazásuk a gombás és baktériumos eredetű ágelhalások, vesszőbetegségek és a lombozatot megtámadó betegségek – pl.: tűzelhalás, csonthéjasok ágelhalása, őszibarack levélfodrosodás, málna vesszőbetegségei – megelőzésére, gyérítésére, ill. mérséklésére ajánlott.

A lemosó szerek külön csoportját alkotják a poliszulfidkén – kalcium- és bárium-poliszulfid – hatóanyagúak. Ezek a készítmények a különböző gyümölcskultúrákban és szőlőben pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha, különböző vessző-, kar- és törzsbetegségek, lisztharmat, varasodás, monília és levélfodrosodás ellen használatosak.

A törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) olaj alapú készítményekkel védekezhetünk (Vektafid A). Ezek hatóanyaga lehet paraffinolaj, vazelinolaj vagy orsóolaj. Ölő hatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képezve a kártevő valamely fejlődési alakján megakadályozzák annak légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, körte levélbolha ellen.

A rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szembeni együttes hatás elérése érdekében többféle előre összeállított szerkombináció is alkalmazható. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Rovarölő készítménnyel kombinálva is alkalmazhatók. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …