Tavaszi árpa vetése ősszel

A mezőgazdasági technológiák ugrásszerű fejlődése újabban már nemcsak a modern gépek és technológiai folyamatok bevezetésével ölt testet, hanem a termesztési gyakorlatban is megjelennek új, eddig nem alkalmazott megoldások. Ilyen többek között a szabványos agrotechnikai termínusok módosítása, nevezetesen a tavaszi árpa őszi vetése, amelyet jópár éve többek között a globális felmelegedés következményei miatt mondhatni kényszerből próbáltak ki a termelők. Gyakorlati tapasztalataik azonban azt mutatták, hogy a technológia-váltásnak ezen a területen is van értelme.

Ebben a témában nálunk a Lakszakállasi Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési részlege az egyike azoknak, amelyik a legtöbb gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. Balogh Miklós, a szövetkezet növénytermesztési részlegének vezetője szerint a kezdeti lépésekre visszaemlékezve a tavaszi búza őszi vetésével szerezték az első tapasztalatokat. Mivel azonban akkoriban ez iránt nem volt megfelelő piaci kereslet, áttértek a tavaszi árpára. S őket is meglepte, hogy az ősszel elvetett tavaszi árpafajta a tavaszi vetésűeknél átlagosan fél tonnával nagyobb hozamot adott. Napjainkban a mintegy 600 hektárnyi tavaszi árpa vetésterületének felét már ősszel elvetik, s a főagronómus véleménye szerint, akár az egész területet is bevetnék ősszel, de sajnos, ebben az időszakban még nincs elegendő minőségi vetőmag a tavaszi fajtákból.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van az eredetileg tavaszi vetésű kalászosok őszi vetésének, hiszen a hagyományos őszi fajták általában hozammennyiségben meghaladják a tavasziakat. Nos, ez kétségtelenül igaz, de a minőségi mutatóik elmaradnak a tavaszi fajtáktól. Ugyanakkor a tavaszi árpafajták őszi vetéssel is megőrzik a rájuk jellemző és a piac által igényelt minőségi mutatóikat. Sőt, a gyakorlatban már megtörtént az is, hogy az ősszel elvetett tavaszi árpa minősége meghaladta az ugyanazon fajta tavasszal vetett változatának minőségét is. Egyetlen problémát a vetések áttelelése okozhat, de a lakszakállasi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ősszel vetett tavasz árpa jól viseli a telet, s az esetleges kifagyás ellen az ajánlottnál mintegy 10 százalékos vetőmagmennyiséggel, illetve tavaszi utánvetéssel lehet hatékonyan védekezni. Az október végi – november eleji vetésidőn és a vetéssűrűség módosításán kívül az ősszel vetett tavaszi árpa termesztéstechnológiája nem igényel egyéb változtatásokat Az őszi vetési idő ellenére az így elvetett tavaszi árpa csupán mintegy nyolc-tíz nappal korábban érik kasza alá, s válik betakaríthatóvá. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …