Tavasz a nyúltenyésztésben

A legtöbb nyúltenyésztő kora tavasszal indítja az éves tenyészetét. Azt mondják, márciusban már eléggé jó az idő ahhoz, hogy elinduljon a tenyésztés, és ha minden a legnagyobb rendben megy húsvétra már kisnyulak is vannak. Ez tény, de mi kell ahhoz, hogy eredményes legyen a tavaszi rajt. Elsősorban egy jó minőségű bak, illetve bakok, és ugyanilyen kaliberű nőstény vagy nőstények. Ezzel ugye nem mondtunk újat, de hogy tényleg eredményes legyen a tavaszi alom, ahhoz még egy-két dolognak össze kell jönnie.

Köztudott, hogy a tavaszi fialásra már novemberben készíteni kell nemcsak a bakot, de az anyaállatot is. Elsősorban a takarmányozásban. A tenyésztőknél sajnos bevett szokás, hogy pont ezekben a téli hónapokban a legsilányabb a takarmányozás, ami a tavaszi pároztatásokban le is csapódik. A bak étrendjében elengedhetetlen a zab. Naponta ez legyen a fő menü. Az anyaállat sem elhanyagolható. Ő sem veti meg a zabot, az árpát, és ha van, egy kis kukoricát sem, persze ezt azért csínjával adjunk neki belőle, hiszen a túl sok kukorica tavasszal a pároztatásnál megbosszulhatja magát. Tehát a jó tavaszi rajtra fel kell készíteni a termelésre szánt nyulakat. S ez igaz az első fialásra készülő leendő anyanyulakra is.

Március végén, ha sikerült a pároztatás, már kisnyulakkal lehet számolni. Ha figyelembe vesszük, hogy március vége április eleje a születések ideje, akkor augusztus elejére már kész húsformákat mutató nyulak lehetnek a ketrecekben. De ha ezt a folyamatot előbbre hozzuk, mégpedig úgy, hogy az első nyulak az év elején, tehát januárban szülessenek, akkor tavaszra már friss nyúlhússal láthatjuk el a családot.

Természetesen ez így leírva elég egyszerűnek tűnik, de a valóságban azért más. Olyan anyaállatot vagy állatokat kell kinevelnünk, amelyek zökkenőmentesen vészelik át a keményebb teleket is, sőt fialásra is bírhatók még zord időjárási körülmények között is. Vannak ilyen nyulak, természetesen nem teremnek minden bokorban. Ehhez egy célirányos tenyésztői munka kell, amelyet nem lehet egy csettintésre megvalósítani, de nem lehetetlen. Számos olyan nyúltenyésztő létezik, akik a téli pároztatás hívei, és ez már jó pár évtizede működik náluk, minden különösebb gond nélkül. Ehhez, viszont szükségesek olyan kaliberű, és termelő nyulak, amelyek bírják a téli tenyésztést. Sőt, ehhez nem kell adaptálnunk még egy szibériai tarka nyulat sem, amely még a legkegyetlenebb hidegben is termel. Elég a hazai tenyészetből választanunk, annál is inkább, mivel nálunk távolról sincsenek olyan hidegek, mint Szibériában. A lényeg, amiért ezt a témát felvetettük, hogy át kellene gondolnunk, és meg kellene próbálnunk, illetve felújítanunk a téli fiaztatás régi hagyományát. (pint)

A szerző felvételei

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …