Tarol az ukrán gabona az EU piacain

A V4 tagországok valamint Románia és Bulgária agrárérdekvédelmi szervezetei azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy  határozottan lépjen fel a tagországokba egyre növekvő mennyiségben beáramló  ukrán gabona- és repceimporttal szemben, amiről a február elején Lengyelországban megtartott közös tanácskozáson született megállapodás.

A behozott ukrán gabona olcsó, ami egyrészt jelentősen csökkenti a térségben megtermelt hazai gabonák értékesítési árait, ugyanakkor a jelentős mennyiség beáramlása következtében még alacsonyabb áron is nehezebben értékesíthetők a hazai  készletek. Eezek egy része még mindig a raktárakban van, miközben pár hónap múlva már kezdődik az újabb aratás. Ráadásul az ukrán gabonának minőségi szempontokból is kockázatai vannak, lévén, hogy nem az EU-s követelményeknek megfelelő feltételek között termesztik.

A V4-ek agrárérdekvédelmi szervezetei a behozatal korlátozása mellett az ukrán gabona harmadik országok piacaira való elhelyezésének támogatására azt javasolják a Bizottságnak, hogy az EU fix árakon vásárolja fel, és szállítsa azt a rászoruló afrikai vagy ázsiai országokba. Az Ukrajnának szánt segítséget olyan formában kellene megvalósítani, ami nem okoz gondokat az EU belső piacainak működésében, állapították meg a felhívás résztvevői. Megfontolásra javasolták az európai agrártermelők számára folyósított kompenzációk bevezetését is, amellyel ellensúlyoznák az Ukrajnából nagyobb mennyiségben behozott termékek negatív piaci hatásait. (sz-sppk)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …