Tápanyagpótlás a kertben

[dropcaps]A kertben a termőtalaj tápanyagpótlását célszerű több menetben biztosítani. A növény számára szükséges tápanyagmennyiséget ajánlott több adagban kijuttatni: egy ültetés vagy vetés előtti alaptrágyázás után 1–2 adag fejtrágyával biztosíthatjuk a növény folyamatos tápanyagellátását.[/dropcaps]

Alaptrágyaként egy négyzetméterre 40–50 g kloridszegény ásványi összetett műtrágyát adunk. Természetesen, ha elvégeztettük a talajvizsgálatot, akkor az ennek alapján kidolgozott tápanyagpótlási utasítás ajánlásait vesszük figyelembe. A kisebb tápanyagigényű salátafajták, a kel, a hónapos retek, cékla, borsó és hagyma számára ez a tápanyagmennyiség elegendő is lehet, a nagyobb tápanyagigényű zöldségfajtáknak azonban 1–2 fejtrágyázás formájában gyors hatású nitrogéntartalmú műtrágyát is kijuttatunk. Erre a célra például a pétisó is megfelel, amelyet négyzetméterenként 20 grammnyi mennyiségben adagolunk.

A helyrevetett zöldségféléknél az első fejtrágyázást a lomblevelek kifejlődésekor adjuk, a második adagot három-négy héttel később. A palántázott zöldségféléknél az első fejtrágya-adagot az ültetés utáni 3-4. héten, a második adagot pedig ezt követően mintegy 3 hét múlva adagoljuk.

A fejtrágyázáskor a tápanyagokat nem a növényre, hanem a talajra szórjuk, majd bedolgozzuk, és jól beöntözzük, vagy vizes tápoldat formájában juttatjuk ki.

Ha erre a célra komposztot használunk, tápanyagtartalmának kiszámításakor vegyük figyelembe, hogy 10 liternyi (1 vödör) komposzt hozzávetőlegesen 10–20 g nitrogént, 10 g foszfort és 30 g káliumot tartalmaz.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …