Talajmunkák a kertben

Az őszi talajmunkák keretében a talaj szerkezetének javítását, a növények által kivont tápanyagok visszapótlását és gyomirtást is végzünk. A zöldségfélék gyökerei a talaj felső 30–35 centiméteres rétegében egyenletesen elmunkált, porhanyós, jó levegő- és vízgazdálkodású, elegendő tápanyaggal ellátott talajt szeretik. A talajmunkával ezt a réteget látjuk el a szükséges feltételekkel. A gyümölcsfák és a szőlő gyökérzete ugyan jóval mélyebbre nyúlik a talajban, ám a tápanyagot felvevő hajszálgyökerek zöme szintén a felső talajrétegekben helyezkedik el, ezért ajánlatos a sorközök talajának lazítása is.

A talaj forgatásával, keverésével, azaz a szántással vagy rotációs kapálással egy időben juttatható ki és forgatható a talajba a szerves trágya, illetve a kálium- és foszfor-tartalmú műtrágyák. Ősszel ne adjunk nitrogén-műtrágyát, mert a téli csapadék a talajban gyorsan mozgó tápelemet könnyen az alsó rétegekbe mossa, ezért abból a gyökérzónában tavasszal már semmi sem marad. A szerves trágya lehet érett istállótrágya vagy komposzt a tápanyag-szolgáltatáson és humuszképzésen kívül a szerkezetjavításban is fontos szerepe van. A jó szerkezetű talajnak a víz- és levegőellátottsága is megfelelő. A rossz szerkezetű, kötött talajok szerkezete kőzetalapú szerkezetjavító anyagokkal (zeolit- és riolit-készítmények, alginit, perlit), illetve tőzeggel is javítható. Ezeket is ősszel, lombhullás után dolgozzuk a talajba. Forgatással juttathatók a talajba a talajlakó kártevők elleni készítmények, porok, granulátumok is.

A jól elvégzett őszi talajmunka a növényvédelem is segítséget jelent, mert a felszínen maradt növényi maradványokon, gyomokon telelő kórokozók és kártevők egy része talajba forgatással elpusztítható. Ez azonban nem vonatkozik a vírusos, baktériumos betegségekre és egyes gombabetegségekre! Az így fertőzött növénymaradványokat haladéktalanul el kell égetni!

A szántással, ásással gyéríthetők (de nem irthatók ki teljesen) az évelő, tarackos gyomok, de csak akkor, ha a talaj felszínére került gyökértarackjaikat kézzel véglegesen eltávolítjuk. Ha csak a talajon hagyjuk őket, a tél folyamán nem biztos, hogy elfagynak. Ráadásul az agresszívebb fajok (pl. aprószulák, tarackbúza) gyökerének feldarabolásával nem csökkentjük, hanem inkább növeljük a szaporodás esélyét. A gyomok elleni védelmet ezért a mechanikai gyomirtáson túl vegyi anyagokkal is ki lehet egészíteni. Kisebb kertekben és biokertekben a kézi gyomlálás ajánlható.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …