Szobanövényeink tél végén

Rengeteg virágot teszünk tönkre a túlzott öntözéssel, aminek ugyanolyan negatív hatásai vannak, mintha szomjasan hagynánk a virágainkat. A felesleges víz kizárja a gyökereknek szükséges oxigént, amik megfulladnak és elrothadnak.

Minden virág vízigénye más, a fajta igényei, mérete és erőssége, növekedési és pihenési ritmusa, az évszak, a föld milyensége, a cserép anyaga és nagysága is befolyásolja a vízigényt. Az aktív vegetáció ideje alatt – ami tavasztól augusztus végéig tart – minden növény igényli a rendszeres öntözést, így a cserépben lévő föld sosem szárad ki. Ezzel szemben, télen, amikor a növények pihennek – vagyis nem nőnek vagy nem fejlődnek – csak annyi vizet kívánnak, hogy ne száradjon ki a földjük.

A cserép is számít

A műanyag cserepek tovább tudják tartani a nedvességet az agyagcseréppel szemben. De az agyag több levegőt biztosít a földnek, a gyökereknek, mint a műanyag.

Mikor kell öntözni?

A föld felső rétegének legalább 2 cm mélyen nedvesnek kell lennie. Abban az esetben, ha tőzegföld, tapintsuk meg, mert ha hozzáragad az ujjunkhoz, az azt jelenti elég nedves és el kell halasztani a következő öntözést. Virágaink vízigényének megsaccolása egy kis tapasztalattal megtanulható. Jobb, ha ritkán és bőségesen locsolunk, mint gyakrabban szegényesen. Ha a víz kifolyik a cserép nyílásain, az azt jelenti, hogy nagyon száraz a föld. Ebben az esetben a cserepet egy kádnyi vagy lavórnyi vízbe kell tenni, hogy a föld átitatódjon vízzel.

A rododendron, az orchidea és a páfrány érzékeny növény, ezért a hasonló folyamatokat rendszeresen el kell végezni, különben az elszáradás hamar bekövetkezik. Az fontos, hogy a cserepet ne hagyjuk sokáig vízben. Ilyen művelet után nem szabad újra kiszárítani a növényt.

Milyen az ésszerű öntözés?

Fentről a cserépbe töltve, vagy a cserép tányérjába? A döntést a fajtától függően kell meghozni. A növények többségét fentről kell öntözni, így a víz gyorsan átfolyik a föld rétegein, és ezáltal a sok ásványi anyag jól szétoszlik. Ha alulról öntözünk a cserép tányérjába (átszivárgás), az ásványi sók felszívódása sokkal több időbe telik, mert felszállítja az ásványi sókat a felsőbb rétegekbe, ahol fehér üledékként maradnak jelen. Ilyen esetekben alkalmanként (1-2 havonta) tanácsos fentről locsolni, hogy lemossuk a sókat.

Milyen vizet használjunk?

Az esővíz a legjobb, amihez akkor kell folyamodni, ha esély van arra, hogy összegyűjtsük. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a víz hőmérséklete is nagyon fontos. Meg kell egyeznie a szoba hőmérsékletével. Ezért kell, hogy otthon tartsunk vízzel töltött üvegeket, illetve edényeket.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …