A sütőtök fajtái és felhasználásuk

A sütőtök eredetileg trópusi eredetű növény, érési ideje igen hosszú. A termés beéréséig akár 6 hónap is eltelik. Egyes fajták termései hatalmasra nőnek, így. egy- egy szép, méretes példány akár kertünk dísze is lehet. Egy tövön – átlagos körülmények között – 5–6 termés érhet be.  Érvényes, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés. A sütőtököt télen fagy- és csapadékmentes, hűvös, szellős helyen tároljuk. Erre a pincelejáró vagy a kamra a megfelelő. Különböző fajtái ismertek és terjedtek el a köztermesztésben.

A hagyományos sütőtök Magyarországon nagydobosi sütőtök néven elismert fajta. Tömege 5-10 kg, héja szürke, vastag, a húsa narancssárga színű, rövid, zömök kocsányú. Húsa kemény, többféleképpen felhasználható. Elsősorban sütésre ajánlott.

Az ún. orange típusú, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök az utóbbi években került be a köztudatba. Tömege kisebb, 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze finom, kifejezetten krémes állagú, a hagyományos sütőtökhöz képest kevésbé karakteres. Jól tárolható, könnyen feldolgozható. Elsősorban levesek, saláták, ivólevek, főzelékek készítéséhez nyújt kiváló alapanyagot.

Az ún. kiszombori sütőtök fajta hosszú tenyészidejű, jó termőképességű a fagyokig szedhető. Erőteljes növekedésű, dús lombú, termése ovális, héja ezüstszürke, felületén hosszanti barázdákkal. Húsa vastag, okkersárga, kiváló ízű.

A hokkaidó tök kevéssé ismert, kisméretű, 3-5 kilós, harsány narancsszínű fajta, amely intenzív, édes ízével nyújt különleges élményt. Egyes változatai sötétzöld vagy narancssárga héjúak is lehetnek. Eredetileg Amerikából származik, onnan került át Japánba – nevét Hokkaido szigetéről kapta. Sütni, főzni, levesnek, pürének is alkalmas, de leginkább tölteni kiváló. Jellegzetessége, hogy a megsütött tök héja is elfogyasztható.

Az ún. halloween tök elsősorban az angolszász eredetű halloween-ünnep révén jelent meg nálunk. Élénk narancssárga héjú, könnyen vágható, faragható tök, az íze azonban jellegtelen, főzésre nem igazán ajánlott.

About Jó Gazda

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …