Sóska

A sóska jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a modern étkezési követelményeknek is megfelel, s mivel könnyen és egyszerűen termeszthető, akár egész évben fogyasztható. A növénynek alacsony a hő és fényigénye, így a téli időszakban is hajtatható. A sóska a 15–16 oC körüli hőmérsékleten fejlődik a legjobban, de még a téli nagy hidegekben sem károsodik számottevően, hiszen a mínusz 10–15 oC hideget is kibírja.

Kedveli a laza szerkezetű termőhelyet, de a gyengébb tápanyag-ellátottságú talajokon is jól termeszthető. Mivel évelő növény, akár 4–5 éven át is szedhető. Ügyelni kell azonban arra, hogy a talaj mésztartalma legalább 1–5 százalék körüli szinten legyen, ekkor növekszik jól. A szikesedésre hajlamos és túltrágyázott talajokat nem kedveli, lombozata viszont sok nitrogént, vasat és magnéziumot igényel.

Ha a növényt ősszel jól előkészített aprómorzsás szerkezetű magágyba elvetjük, és ugyanitt átteleltetjük,  már kora tavaszzal szedhetjük a leveleit. A magot ajánlott 2 cm mélyre és 30–35 cm sortávolságra ültetni, a kelő állományt pedig rendszeresen öntözni kell, nehogy kiszáradjon. A növény fejlődéséhez természetesen a megfelelő gyommentességről is gondoskodni kell. (sz)

About Jó Gazda

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …