Salotta- vagy mogyoróhagyma

A vöröshagymához hasonló, értéke a korai érésben és a jó téli tárolhatóságában rejlik. A hagymák kisebbek a vöröshagymánál. Sarjképzési hajlama erős. A hagymák színe változatos, a fehér, a rózsaszín és a lila egyaránt előfordul.

Szabadföldi termesztés esetén az ültetéshez jól művelt, műtrágyával feljavított talaj szükséges. Az istállótrágyázást követő második vagy harmadik évben termesztjük. A szétszedett sarjakat ősszel (szeptember vége, október) vagy kora tavasszal (március eleje) dugdossuk a talajba úgy, hogy 2–3 cm talaj fedje azokat. Házikertben ágyásba rendezve, 20–25 cm sortávolságra és 8–10 cm tőtávolságra ültethető.

A tenyészidő folyamán mechanikai gyomtalanítás szükséges. Tenyészideje rövid, június végén már a levelei leszáradnak és a hagyma visszahúzódik. Ha későn szedjük, a hagymacsoportok szétesnek.

Termésmennyisége 1,2–2 kg/m2. Egyszerű házikerti tárolási módszerekkel (padlás, kamra) is jól és hosszú ideig (májusig) tárolható. (ki-f)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …