Pöstényi óriásgalamb

Ritka fajtákat tenyésztenek

[dropcaps]A Komáromi járásban egyre többek tartanak nyulat, galambot és egyéb kisállatot. Vannak, akik  csak saját felhasználásra, a konyhára, vannak, akik kimondottan eladásra, és vannak olyanok, akik versenyekre tenyésztik ezeket az állatokat.  Ez utóbbi kategóriába tartozik a bogyai Fábik család, ahol az édesapa és a fia is komolyan foglalkoznak nyulakkal, galambokkal és papagájokkal. A tenyésztés iránti érdeklődésük eredményeit szép sikerek is igazolják. A fiú három éve tart papagájokat, s ezek közül jó néhánnyal már egy-két díjat is nyert.[/dropcaps]
Fábik Lajos és fia
Fábik Lajos és fia

Jelenleg 30 darab nyúl is gyarapítja a Fábik tenyészportát, ahol a francia kosorrú nyúl, s ennek a fajtának a fekete és kék színű változata központi szerepet játszik. Köztudott, hogy ezek a színváltozatok ritkaságnak számítanak az egész ország területén, ezért komolyabb vérvonalat nagyon nehéz beszerezni, de Fábik Lajos nem adja fel, és távlati tervében szerepel egy több vérvonalból álló állomány kialakítása. A legutóbbi kiállításon Komáromban az egyik nyulát tiszteletdíjban részesítette a zsűri.

Apa és fia a francia kosorrú nyulakkal
Apa és fia a francia kosorrú nyulakkal

A nyulak mellett egy igencsak ritkaságnak számító galambfajtával is foglalkozik. Ez pedig a pöstyéni óriásgalamb, melyeknél a tigristarka és barnatarka egyedeket részesítik előnyben, ugyanis ezek azok a színváltozatok, melyek a legkedveltebbek a tenyésztők körében, de ennek ellenére igen ritkák.

Ifj. Fábik Lajos jelenleg a bősi kisállat és díszmadár egyesület tagja,és számos értékes serleg tulajdonosa. Többek között sápadtfejű rozella, sárgatorkú baraband papagáj, kecskepapagáj, ezenkívül rizspintyek és agapornis mutációk találhatók a tenyészetében. Emellett több ritkaságszámba menő tyúkfajta is képezi a Fábik kisállat-birodalmat. Ilyen a fogolyszínű plymouth tyúk, az araucana, amely zöld színű tojást tojik, vagy a teljesen fekete tyúkfaj, az Ayam Cemani. A családi kisállattenyésztéshez a fiú barátnője, Belány Patrícia is csatlakozott, aki törpenyulakkal foglalkozik.

Pöstényi óriásgalamb
Pöstényi óriásgalamb
Fogolyszinű plymouth tyúk
Fogolyszinű plymouth tyúk

Kép és szöveg: Pint Sándor

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …