Réz- és kéntartalmú szerek

A gyümölcsfák lemosó permetezéséhez felhasználhatjuk a réz (pl. rézszulfát, rézhid­roxid, rézoxiklorid, bordói keverék), a poliszulfidkén (pl. kalcium-poliszulfid) és az ún. olajtartalmú készítményeket (pl. vazelinolaj, ásványolaj, növényi olaj, paraffinolaj).

Réztartalmú készítmények

A réztartalmú készítmények a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. Így: almatermésűeknél baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és egyéb gombabetegségek ellen; csonthéjasoknál baktériumos és gombás ágelhalások (pl. kajszi pszeudomonászos és leukosztómás elhalása – gutaütés); meggynél, cseresznyénél, szilvánál és kajszinál monília, levéllyukacsosodás és egyéb levélbetegségek; őszibaracknál, szilvánál tafrinás betegség; bogyós gyümölcsűeknél a málna és a szeder didimellás, leptoszfériás vesszőbetegségei; héjas gyümölcsűeknél a baktériumos betegség ellen javasoljuk a különböző rézkészítményeket.

A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével alkalmazzuk az almatermésűeknél a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibaracknál rügyfakadásig, kajszinál pedig a piros bimbós állapot végéig a perzselés elkerülése miatt be kell fejezni. A rézzel történő lemosó permetezés az almatermésűeknél (alma, körte, birs) a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora baktérium fertőzési veszélyét is csökkenti.

 

Kéntartalmú és olajos készítmények

A fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen a kéntartalmú készítmények hatásosak. Ezek közül ki kell emelni a poliszulfidkén hatóanyagú készítményeket. Ezek a különböző gombás betegségeken kívül (pl. lisztharmat, varasodás, monília, vesszőbetegségek stb.) a rovar (pl. pajzstetvek, levéltetvek, körtelevélbolha) és az atkakártevők ellen is hatásosak. Rovarölő hatásuk különösen olajtartalmú szerekkel kombinálva fokozható.

Az ún. olajos készítmények (növényi olaj, paraffinolaj, vazelinolaj) a rovar- és atkakártevők ellen a leggyakrabban alkalmazott lemosószerek. Tekintettel arra, hogy a kártevők többsége még a keményebb téli fagyokat is átvészeli, a telelő alakok ellen az olajos lemosás általánosan javasolt. Ölőhatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képezve a kártevők áttelelő alakjain, megakadályozzák azok légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai, körte-levélbolha ellen.

A lemosó permetezés nem olcsó eljárás, de aki ezt gondosan és idejében elvégzi, annak a tenyészidőszakban kevesebb gondja lesz a károsítókkal. (Forrás: Biokontroll.hu)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …