Rendhagyó LG fajtabemutató – repce és kalászosok együtt

Innovatív megoldások a mérvadó tulajdonságok fejlesztésében

Rendhagyó módon nem egy, hanem két növényfaj szántóföldi bemutatójára hívta a dél-szlovákiai  gabona- és repcetermesztőket a Limagrain szlovákiai és csehországi képviselete, akiknek a lakszakállasi szövetkezet parcelláin együtt mutatták be az idei szezonra ajánlott kalászos gabonaféléket és repce hibrideket.

Balogh Miklós a több mint 6800 hektáron gazdálkodó lakszakállasi szövetkezet főagronómusa bevezetőjében az előző évi sikeres és nyereséges idény után meglehetősen óvatosan fogalmazott az idei kilátásokat illetően. A bemeneti árak növekedése és a behozatali túlkínálat miatti bizonytalanság eleve megkérdőjelezi a termelés jövedelmezőségét, s egyelőre a tárcavezetés részéről sem látni a hatékony beavatkozás iránti elkötelezettséget. Ráadásul az új környezetvédelmi megkötések miatti ugarolás következményei is negatívan érintik, nemcsak őket, hanem a többi gazdálkodót is, hiszen az említett kötelezettség miatt a termelésből kivont területek hozam- és jövedelem-kiesése tovább növeli majd a várható veszteségeket. A szövetkezet az említett drágulások ellenére is megadta a növények optimális fejlődéséhez szükséges tápanyag-mennyiséget, amit az együttműködő Sunflower Kft. folyékony tápoldatai biztosítottak, így jó állapotban levő állományokat láthattak az idelátogató gazdák.

A kalászos gabonafélékből 8 fajta került bemutatásra, amelyeket a csehországi képviselet felelősei Zdeněk Šonský és Stanislav Doležal illetve Martin Štrba illetékes szlovákiai területi képviselő felváltva mutattak be. A sort mindjárt a tavaly engedélyezett, szuperújdonságként beharangozott LG Asterionnal kezdték. A nagyon korai érésidejű fajta kiemelkedően magas hozamképességgel rendelkezik, a vizsgálatokban több mint 10 százalékkal (átlagosan 1 tonnával) haladta meg a kontroll fajták átlagát. Szárazságtűrő, nagyon jól ellenáll az éréskori stresszhatásoknak, a ledőléssel szemben is ellenálló. kalászosok után is vethető, a későbbi vetést is jól viseli. Tulajdonságai alapján az ismert és bevált Avenau méltó utódjának tartják. Az LG Alcantara ugyancsak újdonság, korai érésű szálkás kalászú fajta, magas és stabil termőképessége van. Jól tűri a szárazságot, az összes termesztési körzetben megállja a helyét. Az Airbus az egyik legelterjedtebb korai érésű szálkás kalászú fajta, Szlovákiában a 3. helyen áll a vetésterület nagyságát illetően. Nagy szemű termése kiváló élelmiszeripari minőséget (E) nyújt. Szárazságtűrő,  jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi feltételekhez, a repcének is megfelelő előveteménye lehet. Az LG Rozarka már a hrubčicei nemesítő állomás új terméke. Nagyon korai érés, magas és kiváló minőségű terméshozam jellemzi. Plaszticitása és alkalmazkodó képessége révén az egész európai térségben jól érvényesül. Télálló, rendelkezik a narancssárga-búzagubacsszúnyog (Sitodiplosis mosellana) elleni rezisztenciát biztosító génnel. Az LG Keramik az eddigi eredményei alapján joggal sorolható a kiváló termőképességű búzafajták közé, a korai érésű fajta az összes termesztési körzetben jól teljesít, télállósága és alkalmazkodó képessége alapján a szárazabb meleg termőhelyi feltételek között is stabil hozamokat ad. A kukorica után is vethető. Az LG Absolon 2 éve került a köztermesztésbe, korai érésű, nagyhozamú, A minőségű termése van, az összes termesztési körzetben stabil hozamok ad. Télállósága és ledőléssel szembeni ellenálló képessége is kiváló (rendelkezik a szártörés elleni rezisztenciát biztosító Pch1 génnel). Alkalmas szántás nélküli vetésre is. Az LG Mondial középkorai érésű plasztikus, kiemelkedő hozamképességű búzafajta, amely kiváló egészségi állapottal bír. Termésének beltartalmi értékei széleskörű felhasználási lehetőségeket kínálnak, főleg a takarmányozásban érvényesíthetők. A ledőléssel szemben ellenálló, nincs szüksége növekedésszabályozásra. Az LG Mocca kései érésű, nagyhozamú, az egyik legelterjedtebb takarmánybúza Szlovákiában, lisztje kekszgyártásra is felhasználható. Tavaly Csehországban 15 tonna feletti, Szlovákiában 12 tonna feletti eredményeket produkált a kísérletekben, rendelkezik a narancssárga-búzagubacsszúnyog (Sitodiplosis mosellana) elleni rezisztenciát biztosító génnel.

Az LG repce hibridek bemutatóján Jiří Matuš a cég termékmenedzsere előbb az LG hibridek jellemző tulajdonságaira, azok kihasználási lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Amint elmondta, az általuk végzett nemesítésben érvényesített innovatív megoldások azt a célt szolgálják, hogy a hibridek képesek legyenek reagálni a termesztés során fellépő újabb, esetenként kedvezőtlen változásokra is, s egyúttal stabilan tudják tartani hozamképességüket. Az LG repcehibridek tulajdonságai közül kiemelte a becők idő előtti felrepedése elleni védettséget, amely hibridjeikben elsőként jelent meg, de ugyanilyen fontos szerepe van a tarlórépa sárgaság vírus elleni toleranciának (TuYV), valamint a fómás fertőzésekkel szembeni ellenállást biztosító Rlm7-es génnek is. Újabban pedig az egyre nagyobb veszélyeket hordozó verticíliumos szárfertőzés elleni ellenálló képesség megjelenése a legújabb hibridjeikben már az említett betegség elleni védelem fontos részét képezi.

Jirí Matus LG Ambassador

A bemutatott hibridek sorában az LG Architect középkorai érésidejű, magas hozamképességű hibrid, amely különböző feltételek között is stabilan teljesít. Gyors, erőteljes őszi fejlődése van, így akár az ajánlott időpontnál később is vethető. Télállósága kiváló, a ledőléssel szemben ellenálló és rendelkezik a tarlórépa sárgaság vírus elleni védelmet biztosító TuYV génnel is. Az LG Auckland elsősorban intenzív termesztési feltételek között, jó minőségű talajokon tudja érvényesíteni kifejezetten magas terméspotenciálját. További tulajdonságai is ezt a célt szolgálják. A becők felrepedés elleni védelme esetenként a deszikkálás nélküli betakarítást is lehetővé teszi, a verticíliumos fertőzések elleni kvantitatív rezisztencia, a fómás betegségek elleni Rlm 7-es és a tarlórépa sárgaság elleni TuYV gén is a stabilan magas hozamok garanciái. Télállósága kiváló, erőteljes fejlődése miatt növekedésszabályozása szükséges. Az LG Ambassador nemcsak Csehországban és nálunk, hanem egész Európában a legelterjedtebb hibridek közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen hozamképessége kiemelkedő. az összes termesztési körzetben stabil eredményeket garantál. Gyors, erőteljes növekedés jellemzi, rendkívüli kompenzációs képessége van, nem igényes a termesztéstechnológiával szemben, ugyanakkor kiváló nitrogénhasznosító képességgel rendelkezik. A becők felrepedése elleni védettség, az Rlm7 és a TuYV gének jelenléte szintén pozitív tulajdonságait erősítik. Az LG Arnold  korai vetésű, korai érésű hibrid,nagyon magas terméshozamot kínál. Lassúbb őszi, erőteljesebb tavaszi fejlődés jellemzi. Ennek eredményeként ősszel a növények inkább a gyökerek fejlődésére összpontosítanak, erős, mélyre hatoló gyökérrendszert alakítanak ki, ami a télállóságot és az erőteljes tavaszi indulás lehetőségét biztosítja. Későbbi virágzása lehetővé teszi a kései tavaszi fagykárok elkerülését. Átlagosnál magasabb olajtartalma szintén kedvező tulajdonságait bővíti. A becők felrepedése elleni védettség mellett a fómás fertőzésekkel valamint a tarlórépa sárgaság vírussal szembeni tolerancia, illetve a verticíliumos fertőzésekkel szembeni kvantitatív védettség is fontos tulajdonságai közé tartozik. Az említettek alapján az LG Arsenal  méltó utóda lehet, állította Jiří Matuš. Az idei kínálatban szerepel még a hagyományos vonalas fajta az LG Acacia, amelynek termőképessége mellett télállósága és TuYV rezisztenciája biztosítja a hozamokat. A bemutatón további fajtajelöltek is megtekinthetők voltak, amelyek sorsáról a fajtavizsgálatokban elért eredményeik alapján döntenek. Az már bizonyos, hogy ezek a fajtajelöltek az eddigi hibridek tulajdonságait meghaladó képességekkel rendelkeznek, árulta el a cég képviselője.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …