Régi ismerősünk a petrezselyem

A Délkelet-Európában honos petrezselyem kétéves növény. Egyáltalán nem érzékeny a hidegre, ezért akár ősszel, akár februárban, márciusban is vethetünk. Kedveli a félárnyékos helyet, a humuszban és tápanyagban gazdag talajt. A friss trágyát azonban nem szereti. A magok igen nehezen kelnek ki, ezért célszerű jelzőnövényként néhány hónapos retek magot keverni közé. A sorok között 10-15 cm távolság legyen. Száraz időben öntözzük.

A levélpetrezselymet kétévenként kell újravetni, amilyen korán csak lehet, hóolvadás után, nem frissen trágyázott talajba. Csírázási ideje kb. 20 nap. Szakaszosan júniusig vethető. Jelzőnövénynek használjunk retket. A levélpetrezselyem, főleg a fodros levelű változata tökéletes szegélynövény, akár a veteményesbe, akár a díszkertbe ültetjük. Szép zöld gömbformát nevel, mely egyébként is mutatós. Cserepekben is előnevelhetjük, ugyanis a petrezselyem kiváló konténernövény. A fodros levelű változata erre tökéletes, de használhatjuk a veteményesben ágyásszegélyként is.

Ha poharakban, cserepekben neveljük elő a levélpetrezselymet, akkor jó minőségű földdel töltsük meg az edényeket, majd sekélyen szórjuk ki a magokat. Vékony réteg földdel, homokkal takarjuk a magvetést, és tegyük a cserepeket világos, meleg helyre. 18°C hőmérsékleten a csírázás 2-3 hét, egyébként 4-6 hétig is elhúzódhat, ha hűvösebb van. Amikor a palánták már elég nagyok, a cserépből ültessük ki őket az előkészített ágyásba. (Ez teljesen ugyanaz, mint amikor cserépbe vesszük a fűszerpolcra kirakott levélpetrezselymet.)

A gyökérpetrezselyem szereti a tápanyagban gazdag, mélyen megmunkált talajt. Hidegtűrő növény, ezért a magját már korán tavasszal, a fagy kiengedése után el lehet vetni. Már március elején meg lehet kezdeni a mag vetését. Az apró magok nagyon nehezen csíráznak; ha nincs a talajban elegendő nedvesség, akkor 4-5 hétig is elfekszenek, ezért különleges vetési technikára van szükség. A magokat sekélyen kell vetni, a csírázás elhúzódó. Mivel a magja lassan csírázik, ezért előnyös, ha a vetés előtt néhány órán át langyos vízben áztatjuk. Amikor a maghéj megpattant, de a csírák még nem jelentek meg, vethetjük.
A magot a nedves talajon 1-2 cm mélyen vetjük el, szárazságra hajlamos talajon 2-3 cm mélyen. Érdemes a meghúzott sorokat belocsolni, és így elvetni a magokat.  Keverhetünk a retek helyett saláta magokat is, melyeket aztán kiszedünk, mikor megjelentek a magoncok. A talaj szintje alatt 2-3 cm-rel fekvő magvakat betakarjuk földdel, a talajt jól megnyomkodjuk, hogy a nedves talaj a magokat minden oldalról körülvegye. Mikor a palánták már elég nagyok, (8 cm) érdemes egyelni ritkítani őket, hogy a gyökerek tudjanak fejlődni.
A gyökérpetrezselymet a fagyok beállta előtt ásóval kell a földből kiemelni. A lombját lecsavarjuk, a gyökereket megmossuk, és megszikkasztás után rakjuk a tárolóba.

[information]• Ha cserépben, konténerben neveljük a petrezselymet, a talaj jó vízelvezető legyen és gyakran öntözzük.

• Ha magszárat növeszt, azt vágjuk ki.

• Rendszeresen vágjuk, szedjük, hogy megtartsa formáját, és ösztönözzük az új, friss levelek kinevelésére.

• A petrezselyem jól megművelt talajt igényel, mert magja nagyon apró, és nagyon lassan csírázik.

• Mint általában az olajat tartalmazó magok, ez is nehezen veszi fel a vizet, akár 4–5 hétig is elfekszik, amíg végül kikel. Eközben a talaj könnyen kigyomosodhat. A mag beáztatásával a csírázási idő egy-két héttel rövidíthető.

• A gyomok között a kapálás nem végezhető el, ezért ajánlatos a petrezselymet sorjelző növénnyel vetni, amely gyorsan kelő, olcsó mag legyen. Megfelel erre a célra a saláta vagy a retek, így a sorok köze kapálható, tisztán tartható. A sorjelző növényeket később ki kell szedni, mert akadályozzák a kikelt petrezselyem fejlődését.

• A metélő petrezselymet szélvédett helyre ültessük, jól tűri a félárnyékot is. [/information]

Ha sok a levél…

[information]Ha sok felesleges levélzetünk van, folyamatosan szedjük, kis csomókba kötve szellős, napfényes helyen szárítsuk ki. Szárítás után nem szabad sokáig várni, lecsipkedjük a szárról, és azonnal jól záródó üvegbe morzsoljuk, hogy megőrizze a rá oly jellegzetes illatot.

A levél eltevésének másik módja a fagyasztás. Alaposan vágjuk össze, majd készítsünk a mélyhűtő jégkocka-tartójának segedelmével vizes petrezselyem-kockákat. Mindet külön csomagoljuk be. Egy kocka egy levesbe pont elég. [/information]

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …