Pénz, paripa, fegyver

A hagyományokhoz híven idén is kormányfői szinten képviseltette magát a végrehajtó hatalom az udvardi országos mezőgazdasági szakmai napokon, noha idén már nem Robert Fico, hanem Peter Pelegrini osztotta az ígéreteket és a szóbeli erkölcsi elismeréseket a valaha szebb napokat látott ágazat jelenlevő képviselőinek.

Jobbik esetben ebből akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy íme, az ország vezetése is milyen fontosnak tartja a hazai mezőgazdaság normális működéséhez szükséges feltételek kialakítását, s ehhez pénzt, paripát, fegyvert is hajlandó áldozni.  A tényleges helyzet azonban az, hogy az ágazat még mindig a kormányonként változó, néha egymással ellentétes „fejlesztési” koncepciók kelepcéiben vergődik, amelyekhez az ígéretek szintjén hozzárendelt források csapjait itt-ott nyitják csak meg, elsősorban az éppen aktuális érdekcsoportok igényei alapján.

A kormányfő most is ígéretet tett arra, hogy támogatni fogják azt, hogy az ágazati szereplők versenyképesek legyenek az egyre élesedő piaci konkurenciaharcban, bár az eddigi tényleges belföldi támogatások szintje mintha ezzel az elképzeléssel homlokegyenest ellenkező irányba mutatna. Jó példa erre az idei állami költségvetésben ágazati támogatásokra elkülönített egymilliós „adomány”, ami köszönő viszonyban sincs még a szomszédos országok gyakorlatával sem.  S noha kommentjeinkben következetesen hangoztatjuk, hogy az ágazat problémáit nem szabad, nem lehet önámításként a dotációk kérdésére redukálni, nem csoda, hogy az ilyen versenyhátránnyal küszködő gazdáknak lassan elegük lesz a malachizlaló ígéretekből. Bár a hírek szerint újra előkészületben van egy ágazati koncepció, amely 2030-ig határozná meg a szlovákiai mezőgazdaság számára, hogy merre van az arra. Nos, az eddigi koncepciók gyakorlati megvalósításának tapasztalatai alapján nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy a valóban működőképes agrárgazdaság kialakításához szükséges pénz, paripa, fegyver megint aprópénzre váltva, kivénhedt csatalóként és vágóhídi bárd szerepére kárhoztatva kínál majd megoldásokat az ágazati problémák kezelésére,s akár egy további koncepció alapjait, vagy az utolsó kenet feladásának lehetőségét is megalapozhatja.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …