Óvjuk meg a növényeket a hótól

Bármilyen furcsán hangzik is, a hó tökéletes védőréteget képez a hideg ellen. A levegő ilyenkor sokkal hűvösebb, nem áramoltatja a hőt, ezáltal a vastag hóréteg remek szigetelő a fagy ellen.

A szabad levegőn levő növényrészek azonban könnyen túlterhelődhetnek, lehajolhatnak a hó súlya alatt.

Az összes dísz- illetve konyhakerti növénynek más és más a hidegtűrő képessége. Lehet, hogy elég az egyszerű talajtakarás. Ez lehet növényi vagy ásványi, a lényeg, hogy vastag rétegben fedjen, szellőzzön, és ha szükséges, az évszak előrehaladtával újítsuk meg. Használhatunk feltöltést is. Ez azt jelenti, hogy plusz földet helyezünk a gyökerekhez, védőhalmot létrehozva növényünk körül. A legfiatalabbakat ez segít megvédeni a hótól.

A szabad levegőn levő részeket is védeni kell. Erre több lehetőség is van. Telelőfátyollal be lehet takarni őket, egy vagy több rétegben is. Könnyű, alakítható, lyukacsos, lehetővé teszi, hogy a növények levegőhöz jussanak, a napfényt és nedvességet kapjanak, ugyanakkor hatékonyan megvédi őket a hórétegtől, mely hosszú idő után kárt tenne az érzékenyebb növényzetben.

Építhetünk kimozdítható alagutakat vagy lazább üvegházakat, melyek ideiglenesen takarják az érzékenyebb növényeket. Ha rendszeresen havazik, az üvegház jobb megoldás. Ha viszont úgy éri hó a növényeket, hogy már növekedésnek indultak, biztosabban védhetjük meg őket, ha különállókként kezeljük mindegyiket, kisebb üvegházakat, vagy cserépbúrákat használunk, ezek lehetnek üvegből vagy műanyagból. Nem is feltétlenül a hóval van probléma, hanem a súlyával. Vannak területek, ahol a rendszeres havazás miatt számolni kell azzal, hogy a gyengébb ágakat a súly le fogja törni. Jó megoldás lehet a karózás vagy a kötözés a törésre hajlamos ágaknál. Ha viszont nem sűrűn havazik, akkor járjuk be rendszeresen a kertünket, tisztítsuk meg a hótól az érzékenyebb növényeket. Próbáljunk minél kevesebbet járkálni a pázsiton; minél jobban megtörjük a fűszálakat, annál nagyobb a kockázata, hogy a tömörített hóréteg megfojtja az alatta levő gyepet. Ha a hó kárt tett a veteményesben, várjuk meg, amíg a hőmérséklet enyhébb lesz, és véget ér a fagyos időszak.

Ha a növényeket meg szoktuk öntözni, most egy ideig ne tegyük. Az olvadó hó majd pótolja a nedvességet. Ne felejtsük el, hogy az állatvilág egy része szintén szenved a csapadéktól és a hidegtől. Helyezzünk ki nekik fadobozokat, rönköket, szalma-, illetve levélhalmokat, fészkelő dobozokat. A madaraknak ültessünk bogyós, illetve örökzöld cserjéket. Ők a legérzékenyebbek ebben az időszakban. Telepítsünk madárházakat, illetve etetőket, ahonnan élelemhez juthatnak.

(KT – agrar)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …