Országos Mezőgazdasági Napok – újdonságok seregszemléje

Harmadik alkalommal került megrendezésre Udvardon az ország legnagyobb mezőgazdasági szántóföldi bemutatója, amelyet több mint ötezren látogattak meg június elején. Az ünnepélyes megnyitó Ľubomír Jahnátek földművelési miniszter jelenlétében zajlott, de másnap Robert Fico kormányfő is ellátogatott a kiállításra. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül elsősorban a vetőmagpiacon található újdonságokból válogattunk össze egy csokrot.

A kalászos gabonafélék piacán a Sempol évente megújuló kínálattal szólítja meg a termelőket. Jana Garaiová a cég termékmenedzsere az idei búzafajták közül kiemelte az edelhoffi nemesítésű Emilio-t, amely korai, szálkás, E minőségű, nagy hozamú, kiváló egészségi állapotú búzafajta. Jól alkalmazkodik a különböző termesztési feltételekhez. A Bernstein az elkövetkező időszak egyik reményteljes újdonsága. A német nemesítésű szálka nélküli kései búzafajta kiváló egészségi állapottal rendelkezik, még a kezeletlen állományokban is nagyon jól ellenállt a különböző fertőzéseknek. Magas hozamképessége és kiváló minősége valamint kiváló egészségi állapota alapján a jövőben a cég egyik záslóshajójává válhat. Jól alkalmazkodik a különböző termesztési feltételekhez, magas hozamképessége mellett hosszan megőrzi a szemek minőségét is. Kései vetésre is alkalmas, nagyon jó bokrosodási képessége alapján alacsonyabb vetésszámmal is kiváló hozamokat produkál. A szakember szerint a gazdáknak ajánlott, hogy minősített (certifikált) vetőmagot vessenek, lévén, hogy az alacsonyabb vetésszám révén ebből kevesebbel is ugyanolyan eredményeket érhetnek el. Az újdonságok sorát egy korai fajta a Julie is kibővíti, amely szálka nélküli búzafajta, a csehországi vizsgálatokban mind hozamképességben, mind minőségben és betegségellenállóságban is nagyon szép eredményeket produkált. Kiváló minőségű, magas hozamú és nagyon jó egészségi állapotú a sósszigeti nemesítésű IS Laudis, amely a sóssziget magas minőségű fajták új generációját képviseli. A nemesítő céggel való együttműködés keretében már az ő kínálatukban is szerepel. Nem hagyható ki az újdonságok közül a Lenox ún. járóbúza, amely őszi, és tavaszi vetésre is alkalmas, valamint a kifejezetten takarmánybúzának nemesített Hewitt, amely kései érésidejű nagyhozamú fajta.

Ľudovít Sleziak a diószegi  Hordeum Kft. nemesítője elkötelezett híve a hazai  fajták köztermesztésben való nagyobb mértékű kihasználásának. Amint állítja, annak ellenére, hogy a nemesítés nálunk a rendszerváltás után állami támogatás nélkül, csak a saját erejére és a forrásaira támaszkodva működik, van mit kínálnia a hazai termelőknek. Még a jelenlegi túlkínálati piacon is, amikor több mint 200 fajta és hibrid közül választhatnak. Kétségbevonhatatlan, hogy a külföldi fajták is nagyon jó minőséget képviselnek, ugyanakkor nem hagyható figyelmen ívül az tény, hogy a hazai nemesítésű fajták az itteni légköri és egyéb természeti feltételek között lettek kinemesítve, tehát ehhez a környezethez tudnak alkalmazkodni, ami például a szárazságtűrésben komoly előny jelent. Versenyhátrányunk abból adódik, hogy míg a mi fajtáinkat külföldön be kell jelenteni a fajtavizsgálati kísérletekbe és a nyilvántartásba vétel költségei nem alacsonyak, addig a külföldi forgalmazók itteni képviseleteik révén a szabadpiaci forgalomra hivatkozva, szilárd és erős pénzügyi hátterükre alapozva hódítják meg az itteni piacokat. A nemesítő szakember szerint, miközben sokan hangoztatják, és elméletben tudjuk, hogy mit jelent a hazai termék fogalma, – konkrét esetben a hazai nemesítésű gabonából az itteni malomban őrölt lisztből hazai pék által sütött kenyér, amit a hazai fogyasztók esznek meg – ugyanakkor mégsem e szerint élünk. A Hordeum elsősorban az árpafajták nemesítéséről ismert. Ľudovít Sleziak a kínálatukból négy fajtát emelt ki, amelyek az utóbbi évek eredményeit jelképezik. Mindegyik alacsonynövésű, kiváló minőségű, középkorai érésidejű, lisztharmattal szemben ellenálló fajta. A Karmel 2010-ben került a fajtajegyzékbe, kiemelt söripari minősítése 8-as értéket képvisel, a Kumrant 2013-ban minősítették, minősége 7-es, a Valis tavaly került a fajtajegyzékbe 7-es söripari minősítéssel, az Exalis idei újdonság, 8,5-es minőségi mutatóval rendelkezik. A Karmel  a nagyszombati Lykos malátagyártó  ajánlott fajtajegyzékében megtalálható, a Heineken teszteli ezt a fajtát. Az Exalis szaporítása már megkezdődött, és eredményei alapján méltó utóda lehet a minőségi sörárpák előző generációjának.

A búzafajták közül a szakember a Berthold őszi búzát ajánlotta a termelők figyelmébe, amelyet 8,3 sütőipari minősítéssel elit kategóriában regisztráltak 2010-ben, hozamképessége az összes termesztési térségben érvényesül, ellenállóképessége a lisztharmat és a levélbetegségek ellen is nagyon jó.

A szegedi Gabonakutató kalászos gabonafajtáit, főleg a búzaféléket kifejezetten minőségi termékként ismerik és termesztik a szlovákiai gazdák is. A napjainkban egyre nagyobb minőségi követelményekkel jelentkező piacon stabil árszínvonalat és megbízható értékesítési lehetőségeket képviselnek. Barczi Sándor a cég szlovákiai képviselője szerint az anyacégben is tudatosan a minőségre helyezik a hangsúlyt, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy takarmánybúzával nem tudunk versenyezni sem az ukrán, se pedig az orosz piac kínálatával. Egyedül a minőség a járható út. A szegedi GK régebbi minőségi búzafajtái, a GK Csillag, a GK Békés és GK Berény mellett itt vannak az újak, a GK, Futár, a GK Pilis és a GK Körös. Ezek a fajták az export követelményeinek is megfelelő minőségi mutatókkal rendelkeznek, többek között a tészta minőségét prezentáló megfelelő P/L-értékkel. Kínálatukban a takarmánynak ajánlott  tritikálé mellett vannak őszi árpák és zabfajták is, közülük említést érdemel az őszi zabok közül az Impala, valamint a kifejezetten lovaknak szánt fekete zab, a  GK Kormorán.

Az utóbbi években Magyarországon is megnőtt az igény a szójafajták iránt, és Szlovákiában is egyre több termelő oldja meg, váltja ki a drágán behozott szójalisztet saját maga által termelt és feldolgozott szójával.  A szegedi fajták közül kiemelkedik a Pannónia Kincse, amelyet Magyarországon termőterület 25 százalékán termesztenek, rajta kívül a kínálatban megtalálható még néhány fajta (Baires, Bahija,Higalija), amelyek ugyan nem szegedi nemesítésűek, de alacsony tripszintartalmuk miatt az állattartók bizonyos köreiben keresetek. Az alacsony tripszintartalmú szója lényege, hogy a szarvasmarhák etetésében nem szükséges hőkezelésük, hozzá kell tenni, hogy a sertések etetése esetén erre még szükség van.  Az itteni kínálatukat GK Csenge és a GK Réka repcefajtákkal is kibővítették.

A repcepiac itteni kínálatában a Limagrain szlovákiai képviselete az egyik úttörője a hibridek elterjesztésének. Eva Bednárová a cég területi képviselője az udvardi  bemutatón az Astronom, Arsenal és Artoga hibrideket állította a figyelem középpontjába. Az Arsenal korai érésidejű hibrid, amelyet már ősszel nagyon jó növekedési erély jellemez. Tavasszal korán fejlődésnek indul, korán virágzik, intenzív feltételek közé ajánlott, termőképessége kiváló értékeket mutat. Egészségi állapota nagyon jó, a fómás betegségekkel szemben ellenálló, alacsony pergési hajlammal rendelkezik. Az idei szezonban nagyon elégedettek vele a termesztők. Az Artoga már néhány éve jól ismert és bevált hibrid a termelők körében. Középkorai érésidejű kiváló termőképességű, alkalmazkodó képes, a gyengébb termesztési feltételeket is elviseli. Azoknak a termelőknek is ajánlott, akik a hagyományos fajtarepcékről állnak át a hibridekre, mivel a termesztéstechnológiában elkövetett kezdeti hibákat is jól elviseli. Az Astronom idei újdonság szintén intenzív feltételek közé ajánlott. Jellemzője, hogy a legtöbb becőt képezi négyzetméterenként, nagyon erős elágazási képességgel rendelkezik. Nemcsak a főszáron, hanem az oldalsó elágazásokon is intenzív becőképződéssel bír, a forgalmazó nagy reményeket táplál vele kapcsolatban.

(Folytatás a 18–19. oldalról)A DuPont-Pioneer repcékből a teljes kínálatát felvonultatta az országos seregszemlén, amelyben a legöregebbnek számító 2–3 évvel ezelőtti újdonságok (PR46 V20, PX104) mellett a PT 211 repcefajta tavalyi újdonságként is megtalálható volt. A jövő évi kínálatba sorolt újdonságokról Író István a cég területi képviselője nyújtott tájékoztatást. Az idei „sláger” a PT 225 teljesen új Pioneer genetika képviselője. A régebbi generáció tagjaitól valamivel alacsonyabb 160-170 cm magas hibridet nagyon jó termőképesség, kiváló ezermagsúly, becőpattanás, ledőlés és betegség elleni ellenállóság jellemzi, amelyek immár beépített tulajdonságként javítják a hibrid mutatóit. Az optimális vetésszám 500 ezer szem hektáronként . A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Pioneer repcehibrid-vetőmagok jelenlegi 4 hektárra szolgáló csomagolása 2 millió garantáltan csíraképes szemet tartalmaz, amely a mért csíraképesség arányában megnövelt szemmennyiséget foglalja magában.

A Pioneer az ún. clearfield hibridek kínálatát is bővítette. Ismeretes, hogy ez a termesztéstechnológiai eljárás imazamox hatóanyagú gyomirtószer alkalmazásával tartja gyommentesen az állományt, ezt a Cleravis nevű készítményt a BASF vegyipari cég  forgalmazza.  Az ide besorolt hibridek közül a PT 228 CL, a PT 229 CL és a PT 240 CL magas növésű, a PT 111 CL féltörpe fajta.

A Syngenta idei kínálatában megjelenő újdonságokról Révész Gábor a cég képviselője tájékoztatott. Amint elmondta, mind a vetőmagok, mind pedig a növényvédelmi készítmények piacán új termékekkel jelentek meg, amelyeket az udvardi seregszemlén is láthattak a látogatók. A vetőmagpiacon a tavalyi tapasztalatok birtokában már Cruiser 350 FS csávázással kerülnek forgalomba a hibrid árpáik (Zoom, Galation, Wootan). Repcében az SY Harnas az idei újdonság, amelytől kedvező piaci fogadtatásra számítanak. Cukorrépából szintén láthatnak újdonságokat a termelők, a Kristof és a Contenta fajták joggal számíthatnak az érdeklődésükre.

A növényvédelmi készítmények között szintén újdonságokkal jelentkeztek. A Bontima az új SDHI hatóanyagcsoportba tartozó izopiramot és ciprodinilt tartalmazó szer 2 l/ha adagban az őszi és a tavaszi repcében egyaránt alkalmazható. A repcébe Symetra néven szintén SDHI hatóanyagcsoportba tartozó elemeket (izopiram és ozixostrubin) tartalmazó készítményt kínálnak a növényállomány védelmére.

A Monsanto által forgalmazott DEKALB repcehibridek újdonságaival  Udvardon is találkozhattak az érdeklődők. Lucie Rakowska (244) a cég marketing menedzsere lapunknak elmondta, hogy az idei kínálatukban öt új repcefajta szerepel melyek közül a DK Exstorm, a DK  Imminent CL és a DK Exprit ajánlott a szlovákiai repcetermesztők figyelmébe. A DK Exstorm középkorai érésidejű repcehibridet elsősorban azok termesztik, akik stabil hozamokat és minőséget szeretnének produkálni akár gyengébb termesztési feltételek között. A DK Imminent CL az ún. clearfield technológiába sorolt repcehibrid, amely tavaly került az itteni nyilvántartásba. Jellegzetes tulajdonsága, hogy a különböző termesztési feltételek között is magas hozamokat biztosít.  A DK Exprit idei friss újdonság, a szlovákiai termesztési feltételek közé ajánlott. Plaszticitása révén jól alkalmazkodik mind a gyengébb, mind pedig a kedvező termesztési feltételekhez, kifejezetten meghálálja az intenzív gondoskodást. Az említett hidridek általános tulajdonságai közé tartozik a nagyon jó egészségi állapot, amit többek között a fómás megbetegedésekkel, a ledőléssel és a becőpattanással szembeni fokozott ellenállóképességben is megnyilvánul.

Az Agrobiosfer vállalat az idei országos mezőgazdasági napokon bemutató kísérleti parcellákon prezentálta a kalászos gabonafélékbe, a kukoricába és a repcébe ajánlott termékeit. Zuzana Balátová a cég termékmenedzsere elmondta, hogy az állományokat a tavaszi időszakban biostimulációs készítményekkel és levéltrágyákkal kezelték, a betegségekkel szembeni védekezésre pedig természetes hatóanyagú preventív készítményt (SoftGuard++) alkalmaztak. A cél az volt, hogy közvetlenül az állományokban bizonyítsák e készítmények kedvező hatását a szakemberek és a közvélemény előtt. A készítmények pozitív hatása az ősziekben a tél utáni gyorsabb regenerációban, a gyökérrendszer hatékonyabb fejlődésében nyilvánult meg, egyúttal a kezelések a bokrosodás és a szárképződés hatékonyabb támogatásában is éreztették a hatásukat mind a repcében, mind pedig a búzában. A második tavaszi kezelés a termés minőségének javítására (ezermagtömeg növelése, magasabb sikér- és fehérjetartalom a búzában, magasabb ezermagtömeg és olajtartalom a repcében) irányult. Erre a célra a búzát a zászlóslevél fejlődési szakaszban Alga 300++K a Amino Total készítményekkel kezelték. Az őszi repce a butonizáció kezdetén Algreen és ProBoron kezelést kapott.A kukoricában a készítményeket két változatban alkalmazták, egyik esetben sem hiányzott a 100 százalékos természetes készítmény, az Alga 600. Stressz elleni védő hatása a vegetáció elején nagyon hatásosnak bizonyult. Ugyanis éppen ebben az időszakban a fiatal növények alacsony hőmérsékletnek, majd azt követően szárazságnak voltak kitéve. A kezelt állományokban a növények gazdagabb gyökérrendszerrel rendelkeztek, miközben életképesebbnek mutatkoztak és a növekedésben is előnyben voltak a kontrollhoz képest. Mindezeket a gyakorlati termesztésben is érzékelik a termesztők és a visszajelzések szerint egyre többen sorolják be a termesztéstechnológiájukba az általuk kínált megoldásokat.

Kép és szöveg: Szilvássy László

 

About Szilvássy László

Cikkajánló

Magasabb minőségű új sósszigeti fajták

Több mint ötven őszi és tavaszi kalászos gabonaféle fajtavizsgálati kísérleteinek gyakorlati eredményeit láthatták június elején …